Ugrás a tartalomhoz

Pajcsiu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szilas (vitalap | szerkesztései) 2020. október 8., 19:47-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Párlatok kategória eltávolítva; Égetett szeszes italok kategória hozzáadva (a HotCattel))
Pajcsiu

Típuségetett szesz
Származási helyKína
Főbb összetevőkcirok vagy más gabonaféle
Alkoholtartalom30–50%
A Wikimédia Commons tartalmaz Pajcsiu témájú médiaállományokat.

A pajcsiu (kínaiul 白酒, pinjin: báijiǔ, szó szerinti jelentése: „fehér alkoholos ital”) egy magas alkoholtartalmú, színtelen égetett szeszes ital, melyet Kínában fogyasztanak. Gabonapárlat, leginkább cirokból vagy rizsből készítik. Gyakorta tévesen borként hivatkoznak rá.

Többféle márkája és típusa létezik, a legolcsóbb 2-300 forintnak megfelelő jüanért már kapható, a neves márkák azonban akár több ezer jüanba is kerülhetnek, a valaha volt legdrágább üveg pajcsiu 22 millió forintnak megfelelő jüanért kelt el. A népszerű italt hamisítják is. Az egyik legismertebb márka a Maotai, mely Kujcsou tartományból származik és már a 18. században is ismert, kedvelt császári ital volt. Különlegessége, hogy nyolcszor erjesztik és kilencszer párolják.

Magas alkoholtartalma és szokatlan íze miatt európaiak nem igazán kedvelik.

Források

További információk