Pagodakarfiol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pagodakarfiol
Romanesco broccoli.png
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Keresztesvirágúak (Brassicales)
Család: Káposztafélék (Brassicaceae)
Nemzetség: Brassica
Faj: B. oleracea
Változat: Brassica oleracea var. botrytis
Tudományos név
Brassica oleracea var. botrytis
(L.) Plenck, 1794
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pagodakarfiol témájú kategóriát.

A pagodakarfiol (Brassica oleracea var. botrytis) vagy romanesco brokkoli a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe és a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Sárgászöld színű, karfiolhoz hasonlító zöldség.

Eredete[szerkesztés]

Nevének eredete a tizenhatodik századi Olaszországig vezethető vissza. A korabeli írásokban mint broccolo romanesco, azaz római brokkoli szerepel. A maga tornyos formájával a karfiolnál dekoratívabb zöldség és egy szép példája a fraktál jellegnek.

Termesztése[szerkesztés]

Áprilistól július elejéig vethető azonban a legjobb május végétől a június végéig vetni és májustól júliusig ültethető. Az ültetési távolság 75 x 50 cm. Júliustól novemberig halványzöld színben szedhető.

Fogyasztása[szerkesztés]

Salátaként vagy köretként főzve vagy párolva is fogyasztható. A karfiolnál és a brokkolinál keményebb, ezért nehezebben fő szét.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Romanesco broccoli című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Romanesco (groente) című holland Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.