Paddington 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paddington 2.
(Paddington 2)
2017-es brit–francia film

RendezőPaul King
ProducerDavid Heyman
AlapműPaddington Bear
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Paul King
  • Simon Farnaby
Főszerepben
Hang
ZeneDario Marianelli
OperatőrErik Wilson
Vágó
  • Jonathan Amos
  • Mark Everson
Gyártás
Gyártó
  • Amazon Studios
  • Big Indie Pictures
  • Bona Fide Productions
Ország
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő103 perc
Költségvetés40 000 000 USD[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Heyday Films
  • StudioCanal
Bemutató
Korhatár6 II. kategória (NFT/24573/2017)
Bevétel226 600 000 USD[2]
Kronológia
ElőzőPaddington
KövetkezőPaddington in Peru
Kapcsolódó műsorPaddington medve
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Paddington 2. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Paddington 2. 2017-ben bemutatott brit-francia vegyes technikájú filmvígjáték, amely valós díszletekkel élőszereplős és 3D-s számítógépes animációs jelenetek kombinálásával készült. Paul King rendezte, a forgatókönyvet Paul King és Simon Farnaby írták. A producere David Heyman. A főszerepekben Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Brendan Gleeson, Julie Walters, Jim Broadbent, Peter Capaldi és Hugh Grant láthatóak. A zeneszerzője Dario Marianelli. A tévéfilm gyártója a Heyday Films és a StudioCanal, forgalmazója a StudioCanal.

Az Egyesült Királyságban 2017. november 7-én, Franciaországban 2017. december 6-án, Magyarországon 2017. november 30-án mutatták be a moziban.

Paddington megpróbál ajándékot szerezni a nagynénje születésnapjára, de amikor az ajándékot ellopják, tévesen letartóztatják és bebörtönzik a lopásért, neki és családjának meg kell találnia a valódi tettest, és be kell bizonyítania Paddington ártatlanságát.

Cselekmény[szerkesztés]

Paddington, aki a Brown családnál telepedett le Windsor Gardensben, népszerűvé vált a közösségében, és különböző módon nyújt érzelmi támogatást az embereknek. Hogy nagynénje, Lucy 100. születésnapjára megvásárolhassa Samuel Gruber antikváriumában a Londonról szóló, egyedi „felugró” könyvet,[3] Paddington számos alkalmi munkát végez, és megtakarítja a bérét, de a könyvet közben ellopják. Paddington üldözőbe veszi, de a tolvaj elmenekül, Paddingtont pedig elfogják. A tolvaj hazatér, és kiderül, hogy ő Phoenix Buchanan, egy egoista színész, aki Brownék közelében lakik. Paddington megjelenik a bíróságon, és bár Gruber kijelenti, hogy nem hiszi, hogy Paddington lopta el a könyvet, és nincs bizonyíték a tolvaj kilétére, Paddingtont elítélik és börtönbe küldik.

A börtönben Paddington sok rabbal összebarátkozik, köztük a szűkszavú szakáccsal, Knuckles-szel, aki felveszi Paddingtont konyhai munkára, mivel lenyűgözi Paddington lekváros szendvics receptje.

Brownék azon dolgoznak, hogy tisztázzák Paddington nevét, és vázlatokat készítenek a tolvaj tevékenységéről. Buchanan a könyv segítségével egy sor nyomot keres London nevezetességein belül, amelyekről úgy véli, hogy felfedik egy titkos kincs helyét.

Paddington ártatlanságának bizonyítására tett erőfeszítéseik során Brownék találkoznak egy jósnővel, aki közli velük, hogy a könyv az eredeti szerző rejtett vagyonához vezet.

Paddingtonnal a börtön sokkal élhetőbb hely, és Paddington küzd, hogy pozitív maradjon, amikor Brownék nem tudják bebizonyítani az ártatlanságát, de folytatják a keresést.

Knuckles, Phibs és Spoon saját tapasztalataik alapján azt mondják Paddingtonnak, hogy bár Brownék jót akarnak, végül majd elfelejtik őt.

Meggyőződve arról, hogy Buchanan a tettes, a Brownék a házában keresik az ellopott könyvet. Találnak egy titkos padlást, ahol Buchanan a különböző jelmezeit rejtegeti, köztük a tolvaj jelmezét is. Buchanan hazatér, ők pedig kénytelenek távozni. Eközben Brownék a nyomozás miatt lemaradnak arról, hogy a szokásos időben meglátogassák Paddingtont a börtönben.

Paddington, aki azt hiszi, hogy Brownék már valóban elfelejtették őt, csatlakozik Knuckleshoz, Phibshez és Spoonhoz, akik meg akarnak szökni a börtönből. Megígérik, hogy segítenek ártatlanságának bizonyításában is (de miután kijutnak, ezzel nem foglalkoznak igazán).

Paddington egy nyilvános telefonon keresztül kapcsolatba lép Brownékkal, akik azt állítják, hogy Buchanan az igazi bűnös. Hogy elkapják, megbeszélik, hogy a Paddington pályaudvaron találkoznak, ahonnan a rejtett vagyon feltételezett helyére tartó vonat indul.

Paddington eléri az állomást, szemetesnek álcázza magát, hogy elkerülje a rendőrséget, és éppen akkor száll fel a vonatra, amikor az elindul. Brownék a szemközti peronon felszállva egy LNER Peppercorn A1-es osztályú vonaton üldözik. Buchanan megtalálja az elrejtett vagyont, de Paddington meghiúsítja a dolgot, és visszaveszi tőle a könyvet. Henry, Judy és Mrs. Bird utolérik őket, és felszállnak a másik vonatra, hogy szembeszálljanak Buchanannel, aki legyőzi őket és elmenekül. Elvágja a vonat hátsó kocsijának összekapcsolását (Paddington pedig be van zárva), de Judy lefényképezi, kezében a könyvvel.

Paddington a hátsó kocsiban reked, amely egy közeli folyóba zuhan. Mary megpróbálja kiszabadítani Paddingtont, de nehezen tudja kinyitni a lezárt kocsit; hamarosan Knuckles és a többi rab segít neki, akik meggondolták magukat, és úgy döntenek, hogy ígéretükhöz híven segítenek Paddingtonnak.

Paddington nagyon beteg lesz, és kómába esik, de Lucy születésnapján felébred. Megtudja, hogy őt felmentették, Buchanant pedig letartóztatták. Csalódottan veszi tudomásul, hogy nem adhatja át Lucynak a könyvet, amelyet bizonyítékként vittek be, de hamarosan rájön, hogy Brownék különböző környékbeli emberek segítségével gondoskodtak arról, hogy Lucy Londonba jöhessen, és a saját szemével láthassa a könyvet. Amikor ajtót nyit neki, Paddington odarohan hozzá, megöleli, és boldog születésnapot kíván neki.

A stáblista alatt az látható, hogy Knuckles, Phibs és Spoon kegyelmet kap, és Knuckles szendvicsüzletet nyit. Buchanant 10 év börtönbüntetésre ítélik; hat hónappal később kiderül, hogy előadóművészi tapasztalatait tovább kamatoztatja: műsorokat ad a raboknak, és szórakoztatja őket.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Paddington Ben Whishaw Szente Vajk
Pastuzo bácsi Michael Gambon Papp János
Lucy néni Imelda Staunton Igó Éva
Szereplő Színész Magyar hang
Henry Brown Hugh Bonneville Csankó Zoltán
Mary Brown Sally Hawkins Pálfi Kata
Phoenix Buchanan Hugh Grant Stohl András
Boxer McGinty Brendan Gleeson Borbiczki Ferenc
Judy Brown Madeleine Harris Pekár Adrienn
Jonathan Brown Samuel Joslin Gerő Botond
Mrs. Bird Julie Walters Andresz Kati
Mr. Gruber Jim Broadbent Fodor Tamás
Lancaster ezredes Ben Miller Fesztbaum Béla
Miss Kitts Jessica Hynes F. Nagy Erika
Phibs Noah Taylor Vida Péter
Gerald Biggleswade bíró Tom Conti Cs. Németh Lajos
Dr. Jafri Sanjeev Bhaskar Pál Tamás
Mr. Barnes Robbie Gee Tokaji Csaba
T-Bone Tom Davis Jantyik Csaba
Spoon Aaron Neil Turi Bálint
Professzor Jamie Demetriou Fellegi Lénárd
Börtönőr TBA Barabás Kiss Zoltán
Raszta rab TBA Potocsny Andor
Flick TBA Szórádi Erika

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Jumanji' Roars To $34M; 'The Post' Still The Most With $22M+; 'The Commuter' Punches $16M: MLK Weekend Box Office Update”, 2018. január 14. (Hozzáférés: 2018. július 5.) 
  2. Paddington 2 (2017)”, 2018. március 21. (Hozzáférés: 2018. július 5.) 
  3. „Felugró” könyv: a könyv egy-egy lapja lapozáskor kiemelkedik a könyv síkjából, ami térbeli megjelenítést tesz lehetővé. Általában gyermekeknek szóló könyveknél alkalmazzák.

További információk[szerkesztés]