PS General Slocum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
PS General Slocum
PS General Slocum.jpg
Hajótípus lapátkerekes utasszállító gőzhajó
Névadó Henry Warner Slocum
Tulajdonos Knickerbocker Steamship Company
Üzemeltető Knickerbocker Steamship Company
Illetőségi kikötő New York
Útvonal New York - Long Island
Pályafutása
Építő Divine Burtis, Jr.
Építés kezdete 1890. december 23.
Vízre bocsátás 1891. április 18.
Szolgálatba állítás 1891. június 25.
Szolgálat vége

1904. június 15. (General Slocum)

1911. december 4. (Maryland)
Sorsa

1904. június 15-én kigyulladt és elsüllyedt

1911. december 4-én megfeneklett
Általános jellemzők
Hossz 72 méter
Szélesség 11,4 méter
Merülés 3,7 méter
Összsúly1,284 t

Legénység 22 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz PS General Slocum témájú médiaállományokat.

A PS General Slocum (PS: paddle steamer, azaz lapátkerekes gőzhajó) egy 1891-es építésű New York-i kirándulóhajó volt, amely az East Riveren közlekedett. 1904. június 15-én menet közben kigyulladt és gyakorlatilag elégett. A tűzben 1021 ember lelte halálát. Ez volt New York legsúlyosabb katasztrófája egészen a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokig.

Elsüllyedése[szerkesztés]

1904. június 15-én egy manhattani evangélikus egyházközösség $350-ért kibérelte a hajót, hogy a közösség tagjait Long Islandre szállítsa egy piknikre. A General Slocum reggel 9 óra 30 perckor elhagyta a kikötőt, és nagyjából a 90. utca magasságában járt, amikor egyik termében tűz ütött ki, vélhetően egy eldobott csikk vagy gyufa miatt. A hajó nagy mennyiségű szalmát és petróleumot szállított, ami azonnal lángra kapott. William Van Schaick kapitány sokáig nem vette tudomásul, hogy ég a hajó, holott korábban egy 12 éves fiú figyelmeztette, de nem hitte el neki.

Tűzoltók oltják a General Slocum roncsát

A kapitány ezután végzetes döntést hozott: ahelyett, hogy azonnal kikötöttek volna, hogy mindenki leszállhasson, a part menti épületek biztonsága érdekében az út folytatása mellett döntött. A szél egyre inkább felszította a lángokat, amelyek az egész hajón elterjedtek. Az utasok vagy halálra égtek, vagy a vízbe ugrottak. Hiába volt kedvező az időjárás, az emberek nagy része akkoriban nem tudott úszni, és sokak halálát a még forgó lapátkerekek okozták. A hajó felépítménye teljesen megsemmisült, néhány óra alatt elsüllyedt a sekély vízben.

A Vasárnapi Ujság tudósítása a balesetről[szerkesztés]

Részlet a Vasárnapi Ujság 1904. július 10-i számából:

„A legnagyobb hajó-szerencsétlenségek közt is párját ritkítja az amerikai "General Slocum" nevű hajó veszedelme, mely alkalommal mintegy 1200 emberélet áldozatúl esett. A rettentő szerencsétlenség, mely az egész világon nagy részvétet és megdöbbenést keltett s melyről mai számunkban amerikai fölvételek nyomán több képet közlünk, a következőkép történt:

A new-yorki evangelikus Szent Márk-egyház iskoláit pártfogoló egyesület mint minden évben, az idén is kirándulásra vitte a tengerre az iskolák szorgalmas tanulóit. Bérbe vett egy nagy hajót, a "General Slocum" nevűt, arra szállította az iskolás fiukat és leányokat tanítóikkal, szüleikkel, összesen 700 gyermeket és 998 felnőttet, hogy a tengerpart mentén fekvő Locust Grove nevű kirándulóhelyre menjenek.

Junius 15-én indultak el.

A mint elértek a Hell Gate (a pokol kapuja) nevű keskeny szoroshoz, melyet mesterségesen vágtak, ma is nevezetes mérnöki munkával a sziklába, - tűz támadt a hajó födélzetén. Nem egészen bizonyos, mily körülmények között ütött ki a tűz, mert az életben maradtak vallomásai eltérők. A jelenetek azonban, melyek a hajón lefolytak, felülmúlnak minden képzeletet.

A zenekar vidám darabokat játszott a kikötőből való elindulás óta s az egész, nagyobb részében nőkből és gyermekekből álló társaság a födélzeten tartózkodott. A tűz kitörésekor irtózatos rémület támadt; a hajó kapitánya, Van Scheick Vilmos, azonnal hozzáfogott az oltáshoz, de az ócska, rozzant hajón legyőzhetetlen erővel s gyorsasággal terjedtek el a lángok. Hozzájárult ehhez még az is, hogy a viz-szivattyúk ép a veszély pillanatában felmondták a szolgálatot.”

Túlélők és áldozatok[szerkesztés]

Kategóriák Utasok Személyzet
Összes 1358 30
Felnőttek 613 30
Gyermekek 745
Áldozatok 893 2
Eltűntek/azonosítatlanok 62
Sérültek 175 5
Sértetlenek 228 23
A hajó áldozatainak holttestei a parton


A hajó utóélete[szerkesztés]

A roncsot kiemelték a folyóból, a viszonylag épen maradt hajótestet bárkává alakították át, és a Maryland nevet kapta. A bárka 1911. december 4-én süllyedt el, miután megfeneklett egy viharban New Jersey-ben. Senki nem sérült meg.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a PS General Slocum című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.