PP–90

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
PP–90
ПП-90М - Интерполитех-2009 01.jpg

Típus géppisztoly
Ország  Oroszország
Tervező KBP tervezőiroda (Vaszilij Grjazev)
Gyártó KBP tervezőiroda
Alkalmazás
Használó ország  Oroszország
Műszaki adatok
Űrméret 9 mm
Lőszer 9×18 mm Makarov
Tárkapacitás 30 töltényes szekrénytár
Működési elv szabad hátrasiklású
Tömegüresen: 1,83 kg
töltve: 2,23 kg
Fegyver hossza490 mm
Elméleti tűzgyorsaság600–700 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség~320 m/s
Irányzék típusa nyílt

A PP–90 (orosz betűkkel: ПП–90Пистолет-пулемёт 1990, magyar átírásban: Pisztolet-pulemjot obrazec 1990, magyarul: 1990-es mintájú géppisztoly) egy orosz 9 mm-es összecsukható géppisztoly, melyet a tulai KBP tervezőirodában fejlesztettek ki az Orosz Belügyminisztérium (MVD) speciális egységei számára. A fegyvert kifejezetten helyiségharcra fejlesztették ki. A Belügyminisztérium mellett a Szövetségi Biztonsági Szolgáltnál (FSZB) és a Szövetségi Védelmi Szolgálatnál (FSZO) is rendszeresítették.

Tervezet[szerkesztés]

A PP–90 csak sorozatlövés leadására alkalmas, szabad hátrasiklású, a 9×18 mm Makarov töltényt tüzeli. A fegyver némi hasonlóságot mutat az amerikai Ares cég által gyártott 9 mm-es FMG géppisztollyal.

A PP–90 a következő főbb alkatrészcsoportokból épül fel: tok, amely magában foglalja a csövet, mechanizmus (zár és hátrasikló szerkezet), biztosító, tűzváltókar, pisztolymarkolat a tárral és a válltámasz. Összecsukott állapotban (a zár elülső, zárt pozícióban) a pisztolymarkolat és a tár a cső alá van hajtva és a válltámasszal van elfedve. Az összehajtott fegyver téglatest alakú - 270×90×32 mm-es méretekkel, minden kiálló rész el van fedve, így megkönnyítve a fegyver elrejtését. A fegyvert tűzkésszé a válltámasz kinyitásával lehet tenni (ekkor a pisztolymarkolat a tárral, az elsütőbillentyű és a sátorvas a helyére pattan), a biztosító kienged, a zár pedig megfeszül. A zár felhúzókarja a tok hátuljára került és a válltámasz alatt található.

A tervezés során nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra. A fegyver kialakítása miatt összecsukott vagy teljesen ki nem nyitott állapotban lehetetlen elsütni. A PP–90 géppisztolyt ellátták manuális biztosítóval és tűzváltóval. A biztosítókart a tok bal oldalára szerelték, két állása van: a felső „P” állás esetében biztosított, az alsó „O” állás esetében automata tüzelési módban van.

A géppisztoly 30 töltényes szekrénytárból tüzel, melyet az üreges pisztolymarkolatba kell beilleszteni.

A célzott lövések leadásához a fegyvert ellátták felpattintható nyílt irányzékokkal, melyek lehajtott állásban a tokfedél tetejével párhuzamosan fekszenek. A menetes pisztolycsövet hangtompítóval is fel lehet szerelni.

A géppisztolyt a cseretárakkal és a tisztítóecsettel egy pisztolytáskában hordják. A fegyvert el lehet látni vállszíjjal is.

Változatok[szerkesztés]

  • PP–929×19 mm Parabellum pisztolylőszerre kalibrált változat.
  • PP–90M – Félautomata változat.

Források[szerkesztés]

  • Woźniak, Ryszard (2001). "p. 271". Encyklopedia najnowszej broni palnej - tom 3 M-P. Warsaw, Poland: Bellona. ISBN 83-11-09311-3.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a PP-90 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:PP-90
A Wikimédia Commons tartalmaz PP–90 témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]