PCSX-Reloaded

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
PCSX
PCSX-Reloaded 1.7 RC1
PCSX-Reloaded 1.7 RC1

FejlesztőPCSX Team
Első kiadás2000 augusztus 31.
Legfrissebb stabil kiadás1.5
(2003 május 12.)
Programozási nyelvC (programozási nyelv)
Operációs rendszerMicrosoft Windows, Mac OS X, Linux, játékkonzolok: Dreamcast, Xbox, Wii, GP2X Wiz, PS3
Platformmulti
Állapotfejlesztése megállt (?)
Kategóriajátékkonzol emulátor
LicencGNU General Public License
A PCSX weboldala

A PCSX egy szabad játékkonzol emulátor amely lehetővé teszi a PlayStation konzolhoz tervezett játékok és perifériák használatát különböző személyi számítógépeken. Jelenleg több operációs rendszeren is elérhető; Microsoft Windows, Mac OS X, Xbox, a Dreamcast játékkonzol[1] és több Linux-disztribúció számára készült portjai léteznek. A PCSX a GPL licenc alatt publikált szabad szoftver.

Történet[szerkesztés]

Az emulátor első változatát PC-re bocsátották ki, 2000 augusztus 31-én. A hivatalos fejlesztés 2003. szeptember 17-én megszűnt,[2] a fejlesztők ettől kezdve egy új PlayStation 2 emulátor, a PCSX2 kifejlesztésén kezdtek dolgozni.[3]

PCSX-df: 2006-ban a PCSX fejlesztés egy mellékágaként létrejött projekt,[4] ami kifejezetten a Linux platformra történő fejlesztést tűzte ki céljául. Ebben a változatban újabb lehetőségek jelentek meg, egyszerűsödött a felület és sok hibát javítottak. Az 1.10 sz. verziót 2009. március 29-én adták ki.

A PCSX-Reloaded[5] egy 2009 közepén indult újabb projekt, amely a PCSX-df fejlesztési vonal eredményein alapul, de attól független; főleg a hibák javítását tűzte ki céljául, miközben támogatja a Windows és Mac OS X kompatibilitást a Linux mellett.

Jellemzők[szerkesztés]

A PCSX támogatja a hálózatban történő játékot és a külső pluginok használatát, az ePSXe emulátorhoz hasonlóan. Emellett a PCSX szimulálja a PlayStation BIOS funkcionalitását és ebből következően a futtatáshoz nincs szükség külön fájlban elérhető BIOS képre; amivel elhárítja a BIOS-szal kapcsolatos legalitási problémákat.

Portok[szerkesztés]

Kompatibilitás[szerkesztés]

A PCSX kompatibilitása igen jó, összemérhető az ePSXe-ével. Ha egy játék valamiért nem vagy hibásan működik, akkor a javítás a játékosra vagy a felhasználóra van bízva ("csináld magad"); a szoftvert hivatalosan nem fejlesztik tovább, de a nyílt forrás elérhető bárki számára.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://dcemulation.org/?title=PCSX-DC
  2. Developer's post on the news page Archiválva 2008. március 27-i dátummal a Wayback Machine-ben of PCSX website.
  3. http://pcsx2.net/
  4. http://pcsx-df.sourceforge.net/
  5. http://www.codeplex.com/pcsxr PCSX-Reloaded project weboldal és bejelentés

Külső hivatkozások[szerkesztés]