P2PTV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A P2PTV olyan peer-to-peer alkalmazást jelöl, amit a videostreamek (általában TV) P2P hálózatokon való elosztására fejlesztettek ki. Ezeknek a jelentőségét az adja, hogy segítségükkel a világ minden csatornája globálissá tehető. A P2PTV előnyei nagyjából ugyanazok mint a többi P2P szoftvernél. Minden felhasználó feltölt a letöltéssel párhuzamosan, így hozzájárul az össz-sávszélességhez. A videominőség függ a felhasználók számától, minél többen néznek egy csatornát, annál jobb a kép. Sok P2PTV szoftver a BitTorrent elvén működik.

A nagy televíziós közvetítők általában a stream és P2P technológiák keresztezését használják. A közvetítő szerverek nem központosítva vannak, hanem decentralizálva. A központból először a decentralizált szerverekre küldik az adatot P2P rendszeren, majd ezek továbbítják azt a felhasználók felé. Erre példa az Akamai.

Bár néhány nagy tévétársaság is használja a P2PTV technológiát, az adatforgalom nagy része nem legális.

Az elérhető csatornák nagy része ázsiai tv-csatorna, a TVUPlayer szoftver kivételével, ahol amerikai csatornák is elérhetőek mint például az ESPN, ABC, Fox és a CBS.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Alkalmazások[szerkesztés]