Pókszázlábúak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pókszázlábúak
Probable Allothereua maculata.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Soklábúak (Myriapoda)
Osztály: Százlábúak (Chilopoda)
Rend: Pókszázlábúfélék (Scutigeromorpha)
Család: Pókszázlábúak (Scutigeridae) Gervais (1837)
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pókszázlábúak témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pókszázlábúak témájú kategóriát.

A pókszázlábúak (Scutigeridae) a százlábúak egyik családja. Magában foglalja a legtöbb ismert „házi százlábú” fajt, beleértve a légyölő pókszázlábút (Scutigera coleoptrata) és a foltos pókszázlábút (Allothereua maculata).

A pókszázlábúakra jellemző, hogy lábaik igen hosszúak és mozgékonyak, erről kapták nevüket. Általában 18 testszelvényen 15 pár lábat hordoznak, valamint a módosult mellső lábpárt, az állkapcsilábat. Ez utóbbi végtagok az állkapocs funkcióit látják el, megragadják a zsákmányt, megmérgezik, valamint a szájnyíláshoz továbbítják. Méregmirigyeik az állkapcsilábak tövében helyezkednek el. Minden képviselőjük aktív és ügyes vadász, zsákmányukat lerohanással ejtik el.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Scutigeridae című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.