Pókember: Nincs hazaút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pókember: Nincs hazaút
(Spider-Man: No Way Home)
2021-es amerikai film

RendezőJon Watts
Producer
  • Kevin Feige
  • Amy Pascal
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Chris McKenna
  • Erik Sommers
Főszerepben
ZeneMichael Giacchino
OperatőrMauro Fiore
VágóJeffrey Ford
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő148 perc[1]
Költségvetés200 millió amerikai dollár[2]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/26135/2021)
Bevétel1,892 milliárd amerikai dollár[3]
Kronológia
ElőzőÖrökkévalók
KövetkezőDoctor Strange az őrület multiverzumában
Kapcsolódó film
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Pókember: Nincs hazaút témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pókember: Nincs hazaút (eredeti cím: Spider-Man: No Way Home) 2021-ben bemutatott amerikai szuperhősfilm Jon Watts rendezésében. A forgatókönyvet Chris McKenna és Erik Sommers írta, a főbb szerepekben Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Benedict Wong, Jamie Foxx, Alfred Molina, Willem Dafoe, Thomas Haden Church, Tobey Maguire, Andrew Garfield és Rhys Ifans látható. A Pókember: Hazatérés (2017) és a Pókember: Idegenben (2019) című filmek folytatása, egyúttal a Marvel-moziuniverzum (MCU) huszonhetedik filmje. Gyártója a Columbia Pictures, a Marvel Studios és a Pascal Pictures, forgalmazója a Sony Pictures Releasing.

A harmadik MCU-s Pókember-filmet már 2017-ben, a Hazatérés forgatása alatt tervezték. 2019 augusztusára a Sony és a Marvel Studios közötti tárgyalások megállapodásának módosításai – amelyben közösen gyártják a Pókember-filmeket – azzal végződtek, hogy a Marvel Studios kiszállt a projektből. A rajongók negatív reakciói azonban egy hónappal később új megállapodást eredményeztek a két cég között. Watts, McKenna, Sommers és Holland ekkorra már úgy volt, hogy visszatérnek. A forgatás 2020 októberében kezdődött New Yorkban, majd ugyanebben a hónapban átköltöztek Atlantába. A forgatás során kiderült, hogy Foxx és Molina is feltűnnek a filmben, akik Electro és Dr. Octopus szerepében térnek vissza. A film címét 2021 februárjában hozták nyilvánosságra, mielőtt a forgatás március végén befejeződött volna.

A Nincs hazaút premierje 2021. december 13-án volt a Los Angeles-i Fox Village Theatre-ben,[4] az Amerikai Egyesült Államokban pedig december 17-én jelent meg, az MCU negyedik fázisának részeként. Magyarországon egy nappal hamarabb, december 16-án mutatták be szinkronizálva a InterCom Zrt. forgalmazásában.[5]

A film általánosságban pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték az alakításokat, az operatőri munkát, az akciójeleneteket, a látványt, a rendezést, a gonosztevőket és a forgatókönyvet. Több bevételi rekordot is felállított a világjárvány alatt, és az egyetlen olyan film lett, ami elérte az 1 milliárdos bevételt 2019 óta.

2022. augusztus 31-én bemutatásra került a film bővített verziója, The More Fun Stuff Version álnéven.

Cselekmény[szerkesztés]

Miután Quentin Beck gyilkossággal vádolta meg Peter Parkert, felfedte a fiú kilétét a világ előtt. Petert, nagynénjét, Mayt, MJ-t és Ned Leeds-t kihallgatja a Kárelhárítási Hivatal, azonban Matt Murdock ügyvéd segítségével minden vádat ejtenek. Peter, MJ és Ned levelet kapnak az MIT-től; mindannyiójuk jelentkezési kérelmét elutasítják a Pókemberrel való kapcsolatuk miatt. A bűntudatot érző Peter felkeresi a Sanctum Sanctorumot, hogy segítséget kérjen Stephen Strange-től, aki egy olyan varázslatot ajánl, amely elfeledteti az emberekkel, hogy Peter a Pókember, azonban ezt Wong nem tartja jó ötletnek. Miközben Strange elvégzi a varázslatot, Parker több alkalommal megzavarja őt a módosításaival, hogy MJ, Ned és May megőrizhessék emlékeiket. A férfinak sikerül megfékeznie az elrontott bűbájt, amit aztán ideiglenesen ládába zár, majd dühösen távozásra készteti Petert.

Parker megpróbálja meggyőzni az MIT adminisztrátorát, hogy fogadja el MJ és Ned jelentkezését, de a hidat hirtelen megtámadja Doktor Oktopusz. Peter harcolni kezd vele, miközben próbálja megmenteni az autóban rekedt adminisztrátort, viszont Octavius elkapja és letépi a Vaspók-ruhájáról a nanotechnológiás szerkezetet. A szerkezet összeolvad a csápjaival, ami lehetővé teszi Peter számára, hogy ő irányítsa azokat, ezzel sikerül ártalmatlanítania Octaviust. Strange bezárja őt egy cellába az időközben már elkapott Curt Connors mellé, miközben elmagyarázza Peternek, hogy a félresiklott varázslat olyan ellenségeket idézett meg más univerzumokból, akik tudják Pókember személyazonosságát. Arra kéri Petert, MJ-t és Nedet, hogy keressék meg a többi lényt is, mielőtt még nagyobb káoszt okoznának.

Peter egy erdő melletti erőműnél talál rá Flint Markóra és Max Dillonra, és mindkettejüket elkapja. Norman Osbornt is felkutatja, akivel korábban már találkozott Zöld Manóként a hídon. Norman, állítása szerint leküzdve a Manó-énjének irányítását a teste felett, ellátogat May hajléktalanszállójára és a segítségét kéri. Peter találkozik vele és elviszi a Sanctum Sanctorumba. Az elfogott gonosztevők rájönnek, hogy a saját univerzumukból épp abban a pillanatban szippantotta ki őket a varázslat, mielőtt meghaltak volna a Pókember elleni harcuk során. Strange előkészít egy varázslatot, amivel visszaküldheti őket, de Peter, megfogadva May tanácsát, hogy segítsen ezeken az embereken, ellenzi a dolgot. Ellopja a varázslatot tartalmazó kockát, majd megküzd érte Strange-dzsel a Tükördimenzióban, ahol utóbbi csapdába esik. Peter Happy lakásában kidolgozza a gyógymódot a gonosztevők bajaira, Octavius számára például egy új biztonsági csipet készít, ami megszünteti a mechanikus csápok hatását az elméje felett. Mielőtt Dillon, Marko és Connors is sorra kerülne, Norman felett újra eluralkodik a Zöld Manó, és meggyőzi a többieket, hogy nincs szükségük Peter segítségére. Miközben a gonosztevők Peter ellen fordulnak, Osborn felrobbantja az épületet. May súlyosan megsérül és végül Peter karjai közt meghal.

Ned rájön, hogy Strange gyűrűjének segítségével portálokat tud létrehozni, és MJ-vel együtt próbálják megtalálni Parkert. Ehelyett Parker két másik változatát, a „Peter-Kettő” (Osborn, Octavius és Marko univerzumából) és a „Peter-Három” (Connors és Dillon univerzumából) elnevezésűeket találják meg, akiket szintén Strange varázslata idézett elő. Ned és MJ megtalálják az általuk ismert Parkert és részvétüket fejezik ki May halála miatt. A két másik Parker megosztja vele a saját szeretteiknek az elvesztésének emlékét, és arra biztatják, hogy harcoljon May tiszteletére. Öten együtt kidolgozzák a megfelelő gyógymódot a maradék gonoszoknak, majd a Szabadság-szoborhoz csalják Dillont, Connorst és Markot.

Nagyszabású csata bontakozik ki a három Parker és a gonosztevők között. Octavius kibékül a saját univerzumának Peter Parkerével, miközben Dillon és az ő univerzumából származó Peter rendezik a nézeteltéréseiket. Utóbbi sikeresen megmenti MJ-t egy zuhanástól, ezáltal megbékél vele, hogy a saját világában nem sikerült megmentenie Gwen Stacyt egy hasonló helyzetben. Peter bosszúból meg akarja ölni Zöld Manót, de a Manó univerzumából származó Parker az utolsó pillanatban megállítja és emlékezteti, hogy May nem ezt akarta volna. Peter igazat ad neki, és végül Osbornt is meggyógyítja. Ned kiszabadítja Strange-et, aki figyelmezteti őket, hogy a multiverzumban keletkezett törések egyre nagyobbak. Peter rájön, hogy az egyetlen megoldás, ha mindenki elfelejti az ő kilétét. Megígéri MJ-nek és Nednek, hogy megkeresi majd őket, és mindent tisztázni fog. A bűbáj végbemegy és mindenki visszatér a saját univerzumába.

MJ és Ned felvételt nyert a MIT-re. Peter megkeresi őket és megpróbál újra megismerkedni velük, de nem tudja bevallani nekik, hogy már ismeri őket korábbról. Ellátogat May sírjához, ahol találkozik Happy-vel, aki mostanra szintén nem ismeri. May iránt érzett tisztelete jeléül Peter elhatározza, hogy továbbra is Pókember marad. Ennek jelképeként új ruhát készít magának és folytatja a bűnüldözést.

A stáblista közepén Eddie Brock és a szimbiótája, Venom a Bosszúállókról, Thanos-ról, a Végtelen Kövekről és a Pittyenésről beszélgetnek egy csapossal. Ezután Strange varázslatának következtében visszakerülnek a saját univerzumukba, azonban a szimbióta egy kis darabját hátrahagyják a bárpulton.

A stáblista végén a Doctor Strange az őrület multiverzumában című film ízelítője látható.

Szereplők[szerkesztés]

Tom Holland, Tobey Maguire és Andrew Garfield a Pókember alternatív verzióit alakítják, Maguire (középen) és Garfield (alul) a karakter saját változatát játsszák újra. Maguire és Garfield részvételét a Marvel és a Sony titokban tartotta, Garfield pedig határozottan tagadta, miközben a film premierje előtt a rajongók találgatásokba kezdtek.
Szerep Színész Magyar hang[6] Leírás
Peter Parker / Pókember Tom Holland Baráth István Egy tinédzser, aki pókszerű képességeket kapott, miután egy genetikailag módosított nyolclábú megcsípte.
Tobey Maguire[7] Csőre Gábor Peter Parker egy alternatív valóságból. A másik két Pókember "Peter-kettő" néven szólítja.
Andrew Garfield[7] Molnár Levente Peter Parker egy alternatív valóságból. A másik két Pókember "Peter-három" néven szólítja.
Michelle „MJ” Jones Zendaya Csuha Borbála Peter egyik osztálytársa és barátnője.
Dr. Stephen Strange Benedict Cumberbatch Simon Kornél Egykori idegsebész, aki egy autóbaleset után, a gyógyulás útját járva felfedezte a mágia rejtett világát és az alternatív dimenziókat, így a Misztikus Művészetek Mesterévé vált.
Ned Leeds Jacob Batalon Szvetlov Balázs Peter legjobb barátja és osztálytársa.
Harold „Happy” Hogan Jon Favreau Kálid Artúr A Stark Industries biztonsági főnöke, Tony Stark egykori sofőrje és testőre, aki Parkerre vigyáz.
Max Dillon / Elektro Jamie Foxx Villamosmérnök egy alternatív valóságból, aki egy baleset következtében elektromos képességet kap.
Norman Osborn / Zöld Manó Willem Dafoe Epres Attila Tudós és az Oscorp vezérigazgatója egy alternatív valóságból, aki egy instabil erőfokozót tesztel magán, és egy őrült alteregó személyiséget fejleszt ki, az Oscorp fejlett páncélzatát és felszerelését használva.
Otto Octavius / Doktor Oktopusz Alfred Molina Besenczi Árpád Tudós egy alternatív valóságból, aki egy balesetet követően kiszolgáltatott lesz az általa fejlesztett rendkívül intelligens, négy mechanikus karnak.
Flash Thompson Tony Revolori Rada Bálint Peter riválisa és osztálytársa.
Wong Benedict Wong Hajdu Steve A Misztikus Művészetek Mestere, Strange mentora és barátja.
May Parker Marisa Tomei Györgyi Anna Peter nagynénje.
Dr. Curt Connors / Gyík Rhys Ifans Schnell Ádám Tudós egy alternatív valóságból, aki a regeneráló szérum hatására óriási gyík lénnyé változott.
Flint Marko / Homokember Thomas Haden Church Salinger Gábor Idős gengszter egy alternatív valóságból, aki egy baleset következtében molekuláris változáson esik át.
Matt Murdock Charlie Cox Lengyel Tamás New York-i vak ügyvéd.
Eddie Brock / Venom Tom Hardy Király Attila Oknyomozó riporter egy alternatív valóságból, aki egy szimbióta uralma alá kerül, ami emberfeletti képességekkel ruházza fel.
Betty Brant Angourie Rice Kardos Eszter Peter osztálytársa és Ned volt barátnője.
Wilson edző Hannibal Buress Maday Gábor Peter testnevelő tanára.
Roger Harrington Martin Starr Rajkai Zoltán Parker akadémiai tízpróba tanára.
Julius Dell J. B. Smoove Bognár Tamás Peter gimnáziumi tanára.
J. Jonah Jameson J. K. Simmons Reviczky Gábor A Hírharsona.com műsorvezetője.
Quentin Beck / Mysterio Jake Gyllenhaal (archív felvétel) Mészáros Béla A Stark Industries egykori holografika-illúzió specialistája, aki, miután kirúgtak onnan, egy csapatnyi ex-Stark alkalmazott vezetője lett, majd leleplezte Pókembert.[8]
P. Cleary Arian Moayed Szatory Dávid A Kárelhárítási Hivatal embere.

A film készítése[szerkesztés]

Előkészületek[szerkesztés]

2017 áprilisában bejelentették, hogy lesz harmadik rész is.[9] Tom Holland bejelentette, hogy a harmadik rész Peter Parker utolsó középiskolás évében játszódik.[10] 2019 júliusában Kevin Feige kijelentette, hogy a harmadik rész „olyan Peter Parker történetet mesél el, amelyet még soha nem láttunk filmen”, utalva a stáblista utáni jelenetre.[11] Jon Watts és Tom Holland a folytatásban legszívesebben Kraven, a vadászt képzelnék el főgonoszként.[12] Egy ideig úgy tűnt, hogy Kevin Feige és a Marvel Studios nélkül fog elkészülni a film, mivel nézeteltérés volt a két stúdió között.[13] Közben bejelentették, hogy Chris McKenna és Erik Sommers forgatókönyvírók visszatérnek a filmre.[14] A Sony és a Disney 2019 szeptemberében megállapodtak, így a Pókember visszatérhetett a Marvelhez.[15]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2019 októberében bejelentették, hogy Tom Holland és Zendaya biztosan fel fog tűnni a harmadik részben.[16] Marisa Tomei 2020 júniusában elmondta, hogy ő is szerepelni fog a filmben.[17] Majd Tony Revolori is megerősítette szereplését.[18] 2020 októberében Jacob Batalon, Benedict Cumberbatch és Jamie Foxx csatlakozott a stábhoz.[19][20] 2020 decemberében Alfred Molina is csatlakozott a filmhez.[21] Ekkor a Collider arról számolt be, hogy Andrew Garfield és Emma Stone megismétli a szerepét A csodálatos Pókember című filmből, illetve Tobey Maguire és Kirsten Dunst a Pókember című filmből.[22] 2021 januárjában lesifotókon Charlie Cox-ot vélték felfedezni, így megismételheti a szerepét a Daredevil című sorozatból.[23]

Megjelenés[szerkesztés]

Mozibemutató[szerkesztés]

A Nincs hazaút 2021. december 15-én jelent meg az Egyesült Királyságban,[24] az Amerikai Egyesült Államokban pedig december 17-én.[25] Korábban 2021. július 16-ra tervezték a megjelenést, de végül 2021. november 5-re tolták,[26] majd a COVID-19 világjárvány miatt tovább csúsztatták 2021. decemberi időpontra.[27] Az MCU negyedik fázisának része lesz.[28] 2021 augusztusában a Sony és a CJ 4DPlex bejelentette, hogy három év alatt 15 Sony-filmet adnak ki ScreenX formátumban, köztük a Nincs hazautat. 2021 novemberében megerősítették, hogy a filmet Kínában is bemutatják, így ez lesz az első negyedik fázisú-film, miután a Fekete özvegy, a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája és az Örökkévalók nem kerültek bemutatásra az országban.[29][30]

Médiakiadás[szerkesztés]

A Nincs hazaút a Starz-on is megjelenik a mozi- és a hazai megjelenések után. Ez lesz az utolsó film, amelyet a Sony exkluzív SVOD-kiadással ad ki a Starz-on, mivel a következő filmek 2026-ig a Netflixen fognak megjelenni a mozikban és a hazai forgalmazásban.[30]

2021 áprilisában a Sony megállapodást írt alá a Disneyvel, amely hozzáférést biztosít a Disney számára a régi tartalmakhoz, beleértve a korábbi Pókember-filmeket és a Marvel-filmeket az SSU-ban, hogy a Disney+-on és a Hulun keresztül streameljék, valamint megjelenjenek a Disney online televíziós hálózataiban. A Disney hozzáférése a Sony 2022 és 2026 között megjelenő címeihez a Netflixen való elérhetőségüket követően valósulna meg.[31]

Elismerések[szerkesztés]

A filmet kizárták a 75. Brit Filmakadémiai Díjátadón a jelöltek közül, mivel nem volt elérhető a BAFTA streaming szolgáltatásán. Felkerült a 94. Oscar-díj lehetséges jelöltjeinek előzetes listájára a legjobb hang és a legjobb vizuális effektek kategóriában. A Variety által szintén közzétett listából kiderült, hogy a filmet több fontos kategóriában is jelölték, többek között a legjobb film kategóriában is.

Bevételi előrejelzések[szerkesztés]

2021 novemberére a Boxoffice Pro előrejelzése szerint a film a nyitóhétvégén 135-185 millió dollár, a teljes hazai jegybevétel pedig 375-525 millió dollár körül alakul.[32]

Folytatás[szerkesztés]

2019 augusztusára a Nincs hazaút mellett a franchise negyedik filmje is elkészítés alatt állt. 2021 februárjában Holland elmondta, hogy a Nincs hazaút az utolsó filmje Pókemberként a Marvellel és a Sonyval kötött szerződésében, azonban reméli, hogy a közeljövőben eljátszhatja még a főhőst, ha felkérik. Júliusban Zendaya azt nyilatkozta, hogy nem tudja, fog-e készülni újabb Pókember-film. Októberben Holland kijelentette, hogy a Nincs hazaútat „egy franchise lezárásaként tekintették”, amely a Pókember: Hazatéréssel kezdődött, és hogy minden további szólófilm, amelyben az MCU-s Pókember-karakterek szerepelnek, eltérnek ettől a filmtrilógiától; „valami egészen mást” építene a tónus megváltoztatásával. A következő hónapban Holland elmondta, nem biztos abban, hogy folytatnia kellene-e a Pókember-filmek készítését, és abban reménykedik, hogy a film középpontjában Parker helyett inkább Miles Morales áll majd, aki a harmincas éveiben járó karaktert továbbra is el fogja tudni játszani. Ezt azért akarja, mert „valamit rosszul csinált”. Ennek ellenére Amy Pascal producer kijelentette, hogy reméli, a jövőben is együtt tud dolgozni Hollanddal, majd később egyértelművé tette, hogy a Sony és a Marvel Studios még legalább három Pókember-filmet akar készíteni Holland főszereplésével. A Marvel és a Sony terve az, hogy 2021 november végére megkezdi az első ilyen film forgatását. A The Hollywood Reporter azonban megjegyezte, hogy a stúdiók közötti szoros együttműködési kapcsolat ellenére nem készültek hivatalos tervek egy új trilógiára.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Spider-Man: No Way Home című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lawrence, Gregory: Exclusive: 'Spider-Man: No Way Home' Run Time Revealed. Collider , 2021. december 3. [2021. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 6.)
  2. Rubin, Rebecca: Box Office Preview: Spider-Man: No Way Home Eyes Mighty, Massive, Marvelous $150 Million-Plus Debut. [[Variety (magazin)|]] , 2021. december 14. [2021. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 14.)
  3. Spider-Man: No Way Home - Box Office Mojo. Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2021. december 26.)
  4. Spider-Man No Way Home Premiere Los Angeles GSR - December 14, 2021
  5. Paige, Rachel: 'Spider-Man: No Way Home' Premieres in December 2021. Marvel.com , 2021. február 24. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  6. A Pókember: Nincs hazaút magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2022. január 22.)
  7. a b Debruge, Peter: Spider-Man: No Way Home Review: Tom Holland Cleans Out the Cobwebs of Sprawling Franchise With Multiverse Super-Battle. [[Variety (magazin)|]] , 2021. december 13. [2021. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 14.)
  8. https://www.dualshockers.com/is-mysterio-in-spider-man-no-way-home/
  9. `Spider-Man: Homecoming’ Set Visit: Everything We Learned. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  10. ‘Spider-Man: Homecoming’ to Kick Off Trilogy, Tom Holland Reveals. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  11. Marvels Kevin Feige on the MCU Multiverse, 'Far from Home' Post-Credits Scene and the Future of Spider-Man. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  12. Spider-Man: Far From Home Director Wants Kraven the Hunter for Third Movie Villain. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  13. Kit, Borys: 'Spider-Man' Studio Sony Goes Public with Marvel Movie Divorce: "We Are Disappointed" (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2019. augusztus 20. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  14. Fleming Jr, Mike: Next Post-'Spider-Man' Skirmish For Sony & Disney: A Tug Of War Over 'Spider-Man' Helmer Jon Watts?. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 23. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  15. Lang, Brent: Sony, Marvel Make Up: Companies Will Produce Third 'Spider-Man' Film. Variety , 2019. szeptember 27. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  16. Brower, Alison: The Hollywood Reporter 100: The Most Powerful People in Entertainment 2019. The Hollywood Reporter , 2019. október 16. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  17. Labonte, Rachel: MCU's Spider-Man 3: Marisa Tomei Teases What To Expect Of Aunt May. Screen Rant , 2020. június 10. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  18. Kroll, Justin: 'Grand Budapest Hotel' Star Tony Revolori Signs With WME. Deadline Hollywood , 2020. július 27. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  19. Kit, Borys: 'Spider-Man 3' Jolt: Jamie Foxx Returning as Electro (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2020. október 1. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  20. Kit, Borys: Benedict Cumberbatch Joins 'Spider-Man 3' as Doctor Strange (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2020. október 8. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  21. Kit, Borys: 'Spider-Man 3': Alfred Molina Returning as Doctor Octopus. The Hollywood Reporter , 2020. december 8. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  22. Sneider, Jeff: New 'Spider-Man' Movie Bringing Back Doctor Octopus and Past Peter Parkers. Collider , 2020. december 8. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  23. Davis, Brandon: Daredevil Star Charlie Cox Has Wrapped Filming on Spider-Man 3. Comicbook.com , 2021. január 15. [2021. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  24. Bisset, Jennifer: Marvel Cinematic Universe Phase 4: The full list of release dates. CNET , 2021. május 5. [2021. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 17.)
  25. 'Spider-Man' Sequel Delays Release to November 2021 Amid Sony Date Shuffle. The Hollywood Reporter , 2020. április 24. [2020. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 24.)
  26. Moreau, Jordan: 'Spider-Man: Far From Home' Sequel Delayed to December 2021. [[Variety (magazin)|]] , 2020. július 23. [2020. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 23.)
  27. Hayes, Dade: Disney And Sony Reach Windows Deal That Can Sling 'Spider-Man' To Disney+ For First Time, Along With Reach Across Hulu, ABC, FX & More. Deadline Hollywood , 2021. április 21. [2021. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 21.)
  28. Couch, Aaron: Sony Films Will Move to Disney After Netflix Window Expires. The Hollywood Reporter , 2021. április 21. [2021. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 21.)
  29. Davis, Rebecca: 'Spider-Man: No Way Home' Likely First Phase Four Marvel Film to Hit China. [[Variety (magazin)|]] , 2021. november 8. [2021. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 9.)
  30. a b Outlaw, Kofi: Spider-Man: No Way Home Confirmed To Get Early Release Date In UK. ComicBook.com , 2021. november 15. [2021. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 15.)
  31. Sony Pictures Moves Movie Output Deal From Starz to Netflix in Rich Pact. [[Variety (magazin)|]] , 2021. április 8. [2021. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 15.)
  32. Robbins, Shawn: Long Range Box Office Forecast: Marvel Studios' Spider-Man: No Way Home. Boxoffice Pro , 2021. november 19. [2021. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 20.)

További információk[szerkesztés]