Pókember: Irány a Pókverzum!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pókember: Irány a Pókverzum!
(Spider-Man: Into the Spider-Verse)
2018-as amerikai animációs film

Rendező
  • Bob Persichetti
  • Peter Ramsey
  • Rodney Rothman
Producer
  • Avi Arad
  • Amy Pascal
  • Phil Lord
  • Christopher Miller
  • Christina Steinberg
Vezető producerBrian Michael Bendis
Műfaj
ForgatókönyvíróPhil Lord és Chris Miller
Hang
Zene
  • Daniel Pemberton
VágóRobert Fisher Jr.
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő117 perc
Költségvetés90 millió dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • USA Sony Pictures Releasing
  • Magyarország InterCom
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/25022/2018)
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
45 214 139
dollár[1]
Magyarország
58 077
dollár[2]
Kronológia
KövetkezőPókember: A pókverzumon át
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Pókember: Irány a Pókverzum! témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pókember: Irány a Pókverzum! (eredeti cím: Spider-Man: Into the Spider-Verse) 2018-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelyet Bob Persichetti, Peter Ramsey és Rodney Rothman rendezett. A forgatókönyvet Phil Lord írta. A producerei Avi Arad, Amy Pascal, Phil Lord, Christopher Miller és Christina Steinberg. A zeneszerzője Daniel Pemberton. A tévéfilm gyártója a Columbia Pictures, Sony Pictures Animation és a Marvel Entertainment, forgalmazója a Sony Pictures Releasing. Műfaja akciófilm.

Amerikában 2018. december 14-én, Magyarországon 2018. december 13-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Miles Morales, aki csodálja Pókembert, próbál beilleszkedni az új elit bentlakásos iskolájába anyja, Rio Morales és apja, Jefferson Davis kérésére, akik nem nézik Pókembert jó szemmel. Amikor Miles megpillant egy "Gwanda" nevű lányt az iskolában, elmegy tanácsot kérni nagybátyjától, Aaron Davis-től, miképp tudná őt meghódítani. Ezután Aaron elviszi Miles-t egy elhagyatott metróállomáshoz, ahol segít neki megcsinálni egy graffitit.

Ott Miles-t megcsípi egy génmódosított pók, amitől Miles pókszerű képességekre tesz szert. Amikor nem tudja felhívni Aaron-t, visszatér az állomásra és rálel a pókra, ami megcsípte. Majd talál egy titkos laboratóriumot, ahol a hírhedt bűnbanda vezér, Wilson Fisk egy részecskegyorsítót épített, hogy hozzáférhessen a párhuzamos univerzumokhoz és idehozza a feleségét és a fiát egy alternatív dimenzióból, akiket egy autóbalesetben vesztett el a legutóbbi harca közben Pókemberrel. Pókember megérkezik, hogy leállítsa a gyorsítót és megküzd a szörnyeteggé vált Zöld Manóval és Fisk titokzatos jobbkezével, Ragadozóval. A harc hevében Pókember megmenti Miles-t és megérzi, hogy ő és Miles egyformák, de megsérül, amikor a gyorsító meghibásodik. Pókember ad egy pendrive-ot Miles-nak, amivel leállíthatja a gyorsítót. Miles kiszabadul a laboratóriumból, csakhogy addigra Fisk megöli Pókembert.

Pókember áldozata inspirálja Miles-t, hogy ő is harcoljon a bűn ellen, de véletlenül tönkreteszi a pendrive-ot, amikor megpróbál hálón lengeni. Később Miles megismerkedik Peter B. Parker-rel, egy idősebb és elhanyagolt Pókemberrel egy másik dimenzióból, akit a gyorsító hozott Miles világába. Ez a Peter elvált ex-feleségétől, Mary Jane Watson-tól és vissza kell mennie a világába, mielőtt meghalna, ezért megvetően beleegyezik abba, hogy tanítsa Miles-t cserébe, ha Miles segít neki adatokat ellopni Fisk kutató intézetből, amikkel megjavíthatják az eszközt. Csakhogy összetűzésbe kerülnek Fisk tudós-asszisztensével, Olivia Octavius-szal azaz Doktor Oktopusszal, de Gwanda megmenti őket, akiről kiderül, hogy ő is egy másik dimenzióból került ide és a valódi neve Gwen Stacy. Elviszi őket May Parker házához, aki befogadott még több Pókembert, például Noir Pókot, Póksonkát, Peni Parker-t és SP//dr-t. Amíg Peni megjavítja az pendrive-ot, Peter sikertelenül megtanítja Miles-nak, miképp kell irányítania az erejét. A csapat nyomása miatt Miles elmegy Aaron lakásához, és megtudja, hogy Aaron valójában Ragadozó. Miles visszatér May házához és elmondja a többieknek, hogy mit tudott meg nagybátyjáról, csakhogy Ragadozó, Octavius, Skorpió és Sírkő rájuk találnak, ami egy harchoz vezet. Ragadozó sarokba szorítja Miles-t, de nem öli meg, miután megtudja, hogy ő az új Pókember. Fisk megöli Ragadozót és Jefferson az új Pókembert hibáztatja a testvére haláláért.

Amikor arra készülnek, hogy felvegyék a kesztyűt Fisk ellen, a Pókemberek kihagyják Miles-t a küldetésből a tapasztalatlansága miatt és bezárják őt a kollégiumi szobájába. Ezután Jefferson megérkezik és elmeséli Miles-nak, hogy Aaron meghalt és feltételezi, hogy Miles nem akar beszélni vele, ezért bocsánatot kér tőle az összes hibája miatt és elmondja neki, hogy ő hisz benne. Ezután Miles megszökik a szobájából és meglátogatja May-t, aki ad neki egy új ruhát, mielőtt segítene a többieknek Octavius és Skorpió ellen, akiket végül legyőznek. Végül Miles arra használja az eszközt, hogy hazaküldje a Pókembereket és egy pillanatra beszél egy kicsit Gwen-nel pont mielőtt Fisk megérkezik. Miles és Fisk elkezd a gyorsítóban harcolni, ami felhívja Jefferson figyelmét, és rájön, hogy nem Pókember az ellenség és bátorítja őt, ami megadja Miles-nak a szükséges motivációt, hogy öntudatlanra verje Fisk-et a rendkívül erős "méreg csapásával" és elpusztítsa a gyorsítót. Amikor a hatóságok letartóztatják Fisk-et és társait, Jefferson hősként tekint Pókemberre, és Miles megszerzi a hős életéhez járó erőt és felelősséget. Később Gwen talál egy módot, miképp beszéljen Miles-szal az ő világából és fenntartsa vele a barátságukat. Peter-nek pedig sikerül újra meghódítania Mary Jane-t.

A stáblista utáni jelenetben, 2099-ben az ottani Pókember, Miguel O'Hara megtud mindent a krízisről és beveti a saját a dimenziók-közti átjáróját, amit a Lyla nevű asszisztense csinált. O'Hara úgy dönt, hogy a kezdetektől látogatja végig a multiverzumot, így először a Föld 67-re utazik, az 1967-es Pókember-rajzfilm világába. Miguel összeakasztja a bajszát annak az univerzumnak a Pókemberével, mert nem tudják eldönteni, hogy ki mutatott a másikra előbb – ezzel utalva egy internetes Pókember-mémre.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang[3]
Miles Morales / Pókember Shameik Moore Jéger Zsombor
Gwen Stacy / Póknő Hailee Steinfeld Mentes Júlia
Aaron Davis / Ragadozó Mahershala Ali Kálid Artúr
Peter B. Parker / Pókember Jake Johnson Nagy Ervin
Wilson Fisk / Vezér Liev Schreiber Csankó Zoltán
Jefferson Davis Brian Tyree Henry Bognár Tamás
Rio Morales Luna Lauren Velez Báthory Orsolya
May néni Lily Tomlin Tímár Éva
Peter Parker / Pókember Noir Nicolas Cage Schnell Ádám
Peter Pacal / Póksonka John Mulaney Hamvas Dániel
Peter Parker / Pókember Chris Pine Miller Zoltán
Peni Parker Kimiko Glenn Kiss Erika
Miguel O'Hara / Pókember 2099 Oscar Isaac Welker Gábor
Olivia "Liv" Octavius / Doktor Oktopusz Kathryn Hahn Ligeti Kovács Judit
Mary Jane Watson Zoë Kravitz Peller Mariann
Vanessa Fisk Lake Bell Kisfalvi Krisztina
Norman Osborn / Zöld Manó Jorma Taccone Radics Péter
Lonnie Thompson Lincoln / Sírkő Marvin "Krondon" Jones III Varga Gábor
Mac Gargan / Skorpió Joaquín Cosio Schneider Zoltán
Stan Stan Lee Kajtár Róbert

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]