I. Péroz szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Péroz szászánida király szócikkből átirányítva)
Péroz
Perozi.jpg

Szászánida király
Uralkodási ideje
459 – 484
Elődje III. Hurmuz
Utódja Balás
Életrajzi adatok
Született 5. század
Elhunyt 484
Gyermekei
Édesapja II. Jazdagird király
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Péroz témájú médiaállományokat.

Péroz (? – 484. januárja) II. Jazdagird (438-456) fia, III. Hurmuz (456-459) testvére, Szászánida király 459-484 között. Öccse, III. Hurmuz megölésével került trónra.

Az V. század elejére a heftaliták (fehér hunok) más nomád csoportokkal együtt megtámadták Perzsiát. Eleinte V. Bahrám és II. Jazdagird döntő csapásokat mért rájuk, visszaszorítva őket kelet felé. A hunok az 5. század végén visszatértek, és legyőzték Pérozt 483-ban. A győzelmüket követő két évben a heftaliták elárasztották és kifosztották Perzsia egyes keleti részeit. Súlyos adókat is kivetettek a keleti perzsa területekre, melyet jópár éven át szedtek. A heftalita támadások bizonytalanságot és káoszt okoztak Perzsiában. Péroz megpróbálta kiűzni a heftalitákat, azonban útban Herat felé őt és seregét a sivatagban egy rajtaütés során a fehér hunok legyőzték. Pérozt megölték, serege megsemmisült. Győzelmük után a heftaliták megtámadták Heratot, káoszba döntve Perzsiát.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 9635478496  


Előző uralkodó:
III. Hurmuz
Szászánida király
459484
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
Balás