Ugrás a tartalomhoz

Pénisz- és herekínzás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erényövek a 2011-es Dore Alley Fairről

A pénisz- és herekínzás (angolul cock and ball torture, röviden CBT), vagy péniszkínzás olyan szexuális tevékenység, melynek során fájdalmat és/vagy szorítást okoznak a pénisznek és/vagy a heréknek. A CBT olyan fájdalmas tevékenységeket foglal magába, mint például a péniszpiercing, játék viasszal, genitális verés, szorítás, herekínzás, péniszkorbácsolás, a húgycsővel való játszás, kínzás csiklandozással, erotikus elektrostimuláció, térdelés vagy rúgás, esetenként az orgazmus után tartó folyamatos ingerlés[1] Az ilyen tevékenységek kedvezményezettje közvetlen mazochizmus révén érezhet fizikai élvezetet, erotikus megaláztatás révén érzelmi örömöt, vagy felizgathatja annak tudása, hogy a játék a szadista domináns félnek örvendetes. Ezen gyakorlatok közül sok jelentős egészségügyi kockázatot hordoz.[2]

Eszközök és használatuk[szerkesztés]

Sok más szexuális tevékenységhez hasonlóan a CBT is végezhető különböző szexuális játékszerekkel és eszközökkel, hogy a pénisz és a herék könnyebben hozzáférhetőek legyenek aktushoz vagy előjátékhoz.[3][4]

Herenyújtó[szerkesztés]

Fém herenyújtó és péniszgyűrű, amely kikényszeríti a pénisz erekcióját.

A herenyújtó egy szexuális játékszer, amelyet arra használnak, hogy meghosszabbítsák a herezacskót, és olyan súlyt helyeznek a herére, melytől azok elhúzódnak a testtől. Ez különösen a viselő számára élvezetes, mivel az eszköz megakadályozza, hogy a herék felfelé mozogjanak, s ez intenzívebbé teszi az orgazmust. Milvel az eszköz célja, hogy a herék sokkal alacsonyabban lógjanak, mint korábban, ez a szexuális játék potenciálisan káros lehet a férfi nemi szervekre, ha hosszabb ideig rendszeresen használják, mivel a vérkeringés könnyen megszakad, ha túlságosan szorosra húzzák.

A bőrből készült nyújtók a leggyakoribbak, más modellek pedig acélgyűrűkből állnak, melyek csavarokkal rögzíthetők, és ezáltal a viselő heréinek csak enyhén kellemetlen érzést okoznak. Az eszköz kb. 2-10 cm közötti változatokban elérhető.[5] Ezeknél veszélyesebb a házilag készített nyújtó kötél vagy zsinór használatával.

Hereaprító[szerkesztés]

A hereaprító egy fémből vagy gyakran átlátszó akrilből készült eszköz, mely egy anya vagy csavar elforgatásával, lassan nyomja meg a heréket. A szorítás mértéke természetesen a viselő fájdalomtűrő képességétől függ. A hereaprítót gyakran használják együtt kötözéssel, akár partner(ek)kel, akár egyedül.

Ejtőernyő[szerkesztés]

Az ún. ejtőernyő egy általában bőrből készült kicsi öv, amely a herezacskó körül rögzül, és amelyre súlyok függeszthetőek fel. Az eszköz kúpos alakú és három vagy négy rövid lánc lóg róla, amelyhez a súlyok rögzíthetők.

Az ejtőernyőt BDSM kapcsolatokban használják a pénisz és a here kínzásának részeként, mivel húzó és szorító hatást fejt ki a herékre. A láncokra általában 3 és 5 kg közti súlyokat függesztenek, különösen kötözés során, bár néha ennék sokkal nehezebb súlyokat is használnak. Kisebb súlyok is használhatók abban az esetben, ha a viselő szabadon mozoghat; ilyenkor a súly lengő hatása korlátozhatja a hirtelen mozdulatokat és vizuális ingert adhat a domináns partner számára.

Heretágító (humbler)[szerkesztés]

Férfi heretágítóval

A heretágító (angolul humbler) egy BDSM eszköz, amelyet arra használnak, hogy korlátozza a szubmisszív férfi résztvevő mozgását.

A tágító gyakorlatilag egy herebilincs, mely a herezacskó töve körül helyezkedik el, egy combok mögött, a fenék alatt áthaladó rúd közepén. Ez arra kényszeríti a viselőjét, hogy térdelő helyzetben tartsa a lábát, mivel a lábak egyenesítésének még kis mértékű kísérlete is erősen meghúzza a herezacskót, ez pedig kellemetlen érzést okoz, mely a közepes kényelmetlenségtől az extrém fájdalomig terjedő skálán terjed.

Herebilincs[szerkesztés]

A herebilincs egy gyűrű alakú eszköz a here és a test között, a herezacskó körül, amely bezárva nem engedi, hogy a here áthaladjon rajta. Ez általában két összekapcsolt karikából áll, az egyik a herezacskó, a másik a pénisz alapja körül. A herebilincs csak egy a sokféle eszköz közül, melyek fogvatartják a férfi nemi szerveket. A here körül rögzíthető, ezáltal bilincsként alkalmazható akár egy közönséges lakat is, melyet kulcs nélkül nem lehet eltávolítani.

Egyes passzív férfiak élvezik a partnerük általi birtoklást, a domináns felek pedig a tulajdonlás érzetét. Az iyen kapcsolatokban a bilincs azt szimbolizálja, hogy nemi szervei a férfi/női partneréhez tartoznak. Ez gyakran megalázással párosul, mely további szexuális izgalmat okoz. A bilincs a viselője vagy partnere szexuális fétisének részét is képezheti.  

Ezek azonban a herebilincsek extrém felhasználásai. Általánosabban fogalmazva, az eszköz lehúzza a heréket és ott tartja azokat a stimuláció során, amelynek számos előnye van:

 • A pénisz hosszabbnak tűnik így. A herék lefelé és a pénisz tövétől való elhúzása a bőrt meghosszabbítja a pénisz és a szeméremcsont alja fölé, kitárva a további kb. 2.5 centiméteres tengelyt, amely általában rejtett marad.
 • A szexuális izgalom javítása. Míg néhány embert izgathat a „birtoklás” érzése, a herék felfüggesztésének köszönhetően az érzés hasonló a lábak kinyújtásához és spiccben tartásához.
 • Annak megakadályozása, hogy a herék olyan magasra emelkedjenek fel, hogy közvetlenül a pénisz tövének szomszédságában feküdjenek be a bőr alá. Ez a helyzet nagyon kényelmetlen lehet, különösen akkor, ha a herék összenyomódnak aktus közben.
 • Az ejakuláció késleltetése vagy fokozása azáltal, hogy megakadályozza a herék normális emelkedését, így az orgazmus elérése sokkal nehezebb.

Herehám[szerkesztés]

A herehám egy szexuális játék, amelyet úgy terveztek, hogy a pénisz és a herezacskó körül legyen hordható. Funkciója hasonló a péniszgyűrűhöz. Ezek az eszközök gyakran társulnak különböző BDSM tevékenységekhez. A The Gates of Hell egy CBT-hez használható férfi erényöv, amely több péniszgyűrűből áll.[6] A Kali's Teeth egy fémgyűrű belső tüskékkel, mely bezáródik a pénisz körül, ezáltal használható az erekció megelőzésére vagy büntetésére.[7]

Herekínzás[szerkesztés]

Herekínzás: Egy nő herén rúgja szubmisszív partnerét az USA-beli Folsom Street Fairen

A herekínzás a herék rúgásából vagy térdeléséből álló szexuális gyakorlat. Számos orvosi kockázatot hordoz magában, pl. a hereszakadás veszélyét.

CBT Japánban[szerkesztés]

A tamakeri (玉蹴り, „hererúgás”) egy szexuális fétis és a BDSM egyik alfajtája, mely a herék bántalmazásából áll. A műfajt ballbustingnak (röviden „bb”) is nevezik.[8][9] A tamakeri egy japán kifejezés, de sok nem japán ember is használja azon filmek leírására, melyeken ázsiai emberek – főként nők – vesznek részt ebben a fétisben. A tamakeri egy mazochista és egy szadista félből áll, értelemszerűen ez utóbbi okoz fájdalmat az előbbi heréinek.[10] A fétis népszerű heteroszexuális és homoszexuális férfiak és nők körében is.[11]

A denkianma (電気按摩, „elektromos masszázs”) egy népszerű japán tréfa, melynek során az egyik ember a lábát a másik nemi területére helyezi, és rezgő mozgással rázza meg.[12][13] Ezt gyakran úgy hajtják végre, hogy megragadják a másik ember lábát, felemelik azt, majd azt az ágyékukhoz helyezik és rezegtetik. A csínyt, mely hasonlít az Ázsiában szintén elterjedt kancsóra, gyakran játsszák iskoláskorú fiúk egymás között. A Doritos chipscég 2006-ban kiadott egy Denkianma nevű burgonyachipset.[14]

Biztonság[szerkesztés]

A véráramlás elvesztése az egyik legnagyobb kockázat a pénisz- és herekínzás során, amely színvesztéssel és ödémával járhat.[15] Különösen veszélyes a herék más dolgokhoz való kötözése, mert ez növeli annak kockázatát, hogy a herék megsérüljenek túlzott nyomás vagy húzás következtében.

A legsúlyosabb lehetséges sérülések a here repedése, a herék torziója és a herék avulziója, melyek sürgős orvosi ellátást igénylő vészhelyzetek.[16]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Langdridge, Darren. Safe, sane, and consensual: contemporary perspectives on sadomasochism. Palgrave Macmillan, 174. o. (2008). ISBN 978-0-230-51774-5. Hozzáférés ideje: 2016. október 21. 
 2. Sydney Lee (2017-01-29), Ballbusting 101, <https://www.youtube.com/watch?v=G1-gTAnrEps>. Hozzáférés ideje: 2019-05-02
 3. Thomas: Why Some Men Love Getting Their Penises Tortured (angol nyelven). www.refinery29.com. [2019. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 2.)
 4. Krishnan: We Asked a Cock and Ball Torture Expert About the Art of Dilating Urethras (kanadai angol nyelven). Vice, 2017. március 14. [2019. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 2.)
 5. Hartley, Nina. Nina Hartley's Guide to Total Sex. Avery, 136. o. (2006). ISBN 978-1-58333-263-4. Hozzáférés ideje: 2016. október 21. 
 6. The Strict Leather Gates of Hell Review. Gritty Woman, 2015. június 17. [2019. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 24.)
 7. Kali's Teeth Anti Erection Device. Femina Rising, 1995. [2018. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 24.)
 8. tamakeri - Wiktionary. en.wiktionary.org. [2019. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 2.)
 9. Word of the Week: Tamakeri. Posting Maven, 2015. március 30. [2019. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 12.)
 10. What is Tamakeri? - Definition from Kinkly (angol nyelven). Kinkly.com. [2019. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 2.)
 11. Tamakeri. Japan for the Uninvited, 2006. június 23. [2019. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 2.)
 12. "Denki Anma": The Japanese traditional torment that you'll be glad stays in Japan (angol nyelven). SoraNews24, 2014. március 27. [2019. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 2.)
 13. Wiki - denki anma - Danbooru. danbooru.donmai.us. [2019. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 2.)
 14. Denki Anma Attack | JapanNewbie. web.archive.org, 2013. október 9. [2019. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 2.)
 15. Dirk: Cock Torture: Health and Safety. Deviants' Dictionary. [2013. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 16.)
 16. Dirk: Ball Torture: Health and Safety. Deviants' Dictionary. [2013. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 16.)

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Commons:Category:Male genital torture
A Wikimédia Commons tartalmaz Pénisz- és herekínzás témájú médiaállományokat.