Pécsi tévétorony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pécsi tv-torony szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pécsi tévétorony
Pécs TV torony.JPG
Építési adatok
Építés éve 1968–1972
Megnyitás 1973
Felhasznált anyagok vasbeton
Tervező Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv, Thoma József
Hasznosítása
Tulajdonos Antenna Hungária
Alapadatok
Tszf. magasság535 m
Magassága197 m
Egyéb jellemzők
Liftek száma 1
Nevezetességei Magyarország legmagasabb épülete
Elhelyezkedése
Pécsi tévétorony (Pécs)
Pécsi tévétorony
Pécsi tévétorony
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 05′ 57″, k. h. 18° 13′ 12″Koordináták: é. sz. 46° 05′ 57″, k. h. 18° 13′ 12″
Pécsi tévétorony weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pécsi tévétorony témájú médiaállományokat.

A 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll. 1973. április 4-én nyílt meg, azóta Magyarország legmagasabb épülete.

Leírása[szerkesztés]

A torony 18 500 tonna vasbetonból épült, Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján. Eredetileg 191 méteres volt, de egy 1995-ös antennacserét követően, 6 méterrel lett magasabb, 197 méteres magasságával jelenleg is hazánk legmagasabb épülete.

Gyorslifttel lehet feljutni a tetején kialakított, üvegfalú eszpresszóig (72 m). A nyitott kilátóterasz (80 m) a presszó fölött van. A Misina-tetővel együtt 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent. Körkilátójából messzire el lehet látni szép időben. Déli irányban a várost, illetve a Baranyai-dombságot, messzebb a Villányi-hegységet és a horvát Papuk-hegyet csodálhatjuk meg. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek magaslik. Tiszta időben viszont akár a Badacsony is látható. A torony aljától északkeleti irányban sí- és szánkópálya is fut lefelé a hegyoldalon.

A torony jelenleg többek között az M1, TV2, RTL Klub földi sugárzását látja el a körzetben. (Ma már ezeken kívül a Mindig TV teljes kínálatát sugározza.) Az adóépület a toronytól néhány méterre helyezkedik el. A televízióadás korábban egyszerre volt analóg és digitális, melyek a digitális átállásig időpontban egymástól függetlenül teljesen párhuzamosan működtek.

Története[szerkesztés]

Kiss József-kilátó[szerkesztés]

Az 1973-ban épült adótorony helyén az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt. Kiss József természetbarát a Mecsek Egyesület főtitkára volt, és számos könyve jelent meg a Mecsekről. Ez a kilátó 24,6 méter magas, kb. 5x5 méteres alapterületű épület volt, mellette egy kis épülettel. Emlékét a Zsolnay porcelángyárban készült mázas pirogránit emléktábla őrzi, melyet a kilátó falában helyeztek el.

A kilátó mellett 1959-től 1968-ig 70 méter magas acélszerkezetű adó állt, az első vidéki adótorony, mely az MTV 1 műsorát sugározta.

A jelenlegi tévétorony[szerkesztés]

A jelenlegi torony betonalapja 22 méteres átmérőjű, 3 és fél méter vastag, melyet többrétegű acélháló merevít. A torony kettős gyűrűből áll, a belső 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog.

Amikor megnyitották, a kilátónak évente kétszázezer látogatója volt, napjainkban évente nyolcvanezren keresik fel.

Az 1972. decemberi elkészültekor a torony hétvégente díszkivilágítást kapott, mely idővel elmaradt. 2017. augusztus 19-étől újra díszkivilágítást kapott a tévétorony, mely minden este különböző színben pompázik.[1]

Dinoszaurusz-kiállítás[szerkesztés]

Magyarország legrégebbi és legismertebb dinoszauruszát, a mecseki dinoszauruszt 1966-ban fedezték fel. (Tudományos nevén Komlosaurus, de egy internetes névadó versenyen a Medino nevet kapta.) 2005 óta állandó és ingyenes kiállításon tekinthető meg a tévétorony-kilátó presszószintjén (a lift díját azonban meg kell fizetni). A kiállításon a mecseki dinó rekonstruált, életnagyságú (2 m magas) szobra látható. Emellett megtekinthető a Mecsek terepasztala, a hegység kőzetei, megkövült növények, talajképződési modell, szén- és uránbányászat-történeti emlékek is. Kiváló lehetőség kínálkozik a térképi tájékozódásra, három tájolási módszert is gyakorolhatnak a diákok. Tiszta időben, szabad szemmel a Badacsony is tisztán látható, de távcső is áll a kíváncsiak rendelkezésére. A kiállítás különlegessége, hogy a hagyományos „vitrines” kiállítással szemben a kiállított tárgyak nagy része megérinthető, sőt használható.

Elhelyezkedése és megközelíthetősége[szerkesztés]

A Misina-tetőre a pécsi Főpályaudvarról induló 35-ös és 35Y jelzésű autóbusszal lehet eljutni. A Misina-tető ugyan alacsonyabb, mint a Mecsek néhány csúcsa, de a város közeli elhelyezkedése és a jó közlekedési lehetőségek miatt kedvelt kirándulóhely.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források, további információk[szerkesztés]