Párizsi nagymecset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 48° 50′ 31″, k. h. 2° 21′ 18″

A Párizsi Nagymecset

A párizsi nagymecset (franciául: Grande Mosquée de Paris) Franciaország legrégebbi iszlám központja, mely a főváros V. kerületében található.

Története[szerkesztés]

A mecset az első világháború után épült hálából a németek ellen a francia hadseregben szolgált muszlim katonák emlékére. A mudejar stílusú, 33 méter magas minarettel ellátott dzsámit 1926-ban adták át Gaston Doumergue francia elnök jelenlétében. Az első közösségi imát Ahmad al-Alawi, neves szúfi sejk vezette. Mai rektora Dalil Boubakeur, aki egyben a Nicolas Sarkozy által kezdeményezett Muszlim Kultusz Francia Tanácsának is a vezetője.

Iszlamofób támadások[szerkesztés]

2005 februárjában iszlamofób támadás érte a mecsetet: "náci szimbólumokat festettek ismeretlenek a párizsi nagymecsetet, a legismertebb franciaországi iszlám épületet övező falra - közölték muszlim vallási elöljárók. A fehér falra tucatnyi horogkeresztet és SS-jeleket mázoltak, valamit a "Kifelé" feliratot írták. Dalil Boubakeur, a mecset igazgatója úgy nyilatkozott: a tett "a tűrhetetlen iszlámellenesség aggasztó megnyilvánulása a fővárosban".[1]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A mecset hivatalos honlapja

Hivatkozások[szerkesztés]