Ugrás a tartalomhoz

Párisi Nagy Áruház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  A Duna-part látképe, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
világörökségi helyszín része
Párisi Nagy Áruház
Az áruház 2010-ben
Az áruház 2010-ben
Korábbi nevek: Divatcsarnok
TelepülésBudapest VI. kerülete
CímBudapest VI.,
Andrássy út 39.
Építési adatok
Építés éve1882
Megnyitás1911, 2009
Rekonstrukciók évei1909, 2005
TervezőPetschacher Gusztáv
Hasznosítása
Felhasználási területirodák, 360Bár
TulajdonosDivatcsarnok Projekt Zrt. (2016–)
BérlőIBM, Premium Cosmetics, Párizs Tető, Tulipántündér
Elhelyezkedése
Párisi Nagy Áruház (Budapest)
Párisi Nagy Áruház
Párisi Nagy Áruház
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 19° 03′ 41″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 13″, k. h. 19° 03′ 41″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Párisi Nagy Áruház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Párisi Nagy Áruház (1957 és 1999 között Divatcsarnok) elődje, a Terézvárosi Kaszinó, Petschacher Gusztáv tervei szerint épült, 1882-ben. Első átalakítását 1909-ben kezdték el, miután Goldberger Sámuel megvásárolta az épületet, hogy francia mintára a kor legmodernebb áruházát alakítsa ki benne. Az áttervezésre Sziklai Zsigmond kapott megbízást. Az épület a budapesti Andrássy út déli oldalán található, a 39. szám alatt. A Paulay Ede utca 54. felől is van bejárata. Az Andrássy út felé néző homlokzata szecessziós stílusban épült, a Paulay Ede utca felé néző rész neoreneszánsz jegyeket visel.

Története[szerkesztés]

Az Andrássy út kiépítése során a rendezést irányító Közmunkatanácstól a mai telket 1884-ben vásárolta meg a Fővárosi Casinoépület Részvénytársaság. A Petschacher Gusztáv tervezte háromszintes neo-reneszánsz épületben az Andrássy út felé néző földszinti részt oszlopokkal tartott boltíves terem alkotta, ide Petanovits József híres sörcsarnoka és étterme került. Az első emeletet a biliárd terem foglalta el, két végén oszlopos emelvénnyel a nézők számára. A Paulay Ede utcai épületszárnyba pedig a bálterem került. A második emeleten játék- és olvasószobák voltak, a harmadik emeletet pedig két luxuslakás foglalta el.

Első átalakítására 1909-ben került sor, amikor az új tulajdonos, Goldberger Sámuel itt keltette újra életre a Rákóczi úton 1903-ban tűzvészben elpusztult áruházát, amely szintén a Párisi Nagy Áruház nevet viselte. Az új épület 1911. március 3-án nyílt meg a nagyközönség előtt. Ez volt az ország első modern áruháza, mely a főváros legszebb sugárútjának egyik legszebb épülete lett. Az átriumos elrendezésű, egylégterű épület különlegessége az ötemeletnyi magas, fedett üvegudvar, belsejében márványos oszlopok, aranyozott díszítőfestésű lépcsőfeljáró, Zsolnay-díszítőelemek, Róth Miksa üvegablakai és öt üvegfalú, tükrös felvonó kápráztatta el a vásárlóközönséget. A tetőteraszon 400 személyes étterem létesült kilátósétánnyal, ahol télen korcsolyázni is lehetett.

A háborúban az épület szerencsére nem sérült meg, de az államosítást követően nem eredeti rendeltetésére, hanem könyvraktárnak használták. 1958-ban – immár Divatcsarnok néven – nyitották meg újra, 1967-ben műemléki védelmet kapott. 1999-ig a Centrum Áruházak üzlethálózat tagjaként üzemelt, majd bezárták, és 2001-től a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében állt. 2005-ben az ORCO Property Group vásárolta meg az államtól. Először jelentős szerkezeti beavatkozásokkal luxusáruházzá alakította volna, azonban ezt a Műemléki Tervtanács elutasította. A tervezett átalakítások nélkül nem lehetett úgy mozgólépcsőt elhelyezni, hogy az a teljes épületet kiszolgálja, így másodjára vegyes: áruházi és irodai funkciót képzeltek el, amit Tiba János építész tervei alapján 2007-ben kezdtek el megvalósítani. Az épület első bérlője, az Alexandra könyvesház 2009. november 10-én nyitott meg. Később több neves informatikai vállalkozási is itt székelt (IBM, Ustream), az épület tetején pedig vendéglátóipari egység létesült. Mivel az ORCO 2009-ben csődvédelmet kért, az épületet az MFB Ingatlanfejlesztő Zrt. vásárolta meg. 2016-ban az épület a Divatcsarnok Projekt Zrt. tulajdonába került.

Az épület földszinti és első emeleti területén könyváruház (2009–2017) és az Andrássy Élményközpont (2018–2021) volt, további emeleti helyiségeiben irodák, tetőteraszán a népszerű 360Bár[1] üzemel. Az épület 1. emeletén található a Lotz-terem.[2]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]