Páncélos cickány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Páncélos cickány
kitömött példány
kitömött példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Cickányalakúak (Soricomorpha)
Család: Cickányfélék (Soricidae)
Alcsalád: Fehérfogú cickányok (Crocidurinae)
Nem: Scutisorex
Thomas, 1913
Faj: S. somereni
Tudományos név
Scutisorex somereni
Thomas, 1910
Szinonimák
  • Scutisorex congicus Thomas, 1915
Elterjedés
Elterjedési területeElterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Páncélos cickány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Páncélos cickány témájú médiaállományokat és Páncélos cickány témájú kategóriát.

A páncélos cickány (Scutisorex somereni) az emlősök (Mammalia) osztályának a cickányalakúak (Soricomorpha) rendjébe, ezen belül a cickányfélék (Soricidae) családjába tartozó faj.

Nemének egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A páncélos cickány előfordulási területe Afrika középső részén van. A következő országokban lelhető fel: Kongói Demokratikus Köztársaság, Burundi, Ruanda és Uganda.

Mivel eléggé nagy az előfordulási területe és élőhelye több védett területtel is egybeesik, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Nem fenyegetett fajnak minősíti ezt az állatot.

Megjelenése[szerkesztés]

Kitömött páncélos cickány és csontváza egy zürichi múzeumban

Fej-testhossza 12-15 centiméter, farokhossza 6,8-9,5 centiméter és testtömege 30-115 gramm. Ezt a nagytestű cickányfajt a hullámos és összeforrt gerince különbözteti meg a többi cickánytól és a többi emlőstől is.[1] Ezenkívül 11 darab lumbar vertebra mindkét oldalán és azok alsó felületén is egy-egy tüske látható. Ezek a tüskék megerősítik az állat gerincének az elülső és hatulsó részeit, azonban nem gátolják a mozgását. A gerince annyira bonyolult, hogy az állat súlyának a 4 százalékát alkotja; más ugyanekkora emlősök esetében a gerinc súlya, csak a 0,5-1,6 százalékát képezi az összsúlynak. E cickány nemcsak gerince miatt fura, hanem bordái miatt is, hiszen méretéhez képest feltűnően vastag bordákkal rendelkezik. Fura csontozata miatt az izmai is másképp van elrendeződve. A fajon belül nincsen nemi kétalakúság, vagyis a két nem majdnem ugyanúgy néz ki.

Életmódja[szerkesztés]

A páncélos cickány 700-2230 méteres tengerszint fölötti magasságban található meg. Alföldi és magashegységi erdőkben is jól érzi magát. A hegyi erdőkben a patakok közelségét kersi. Az avarban keresi táplálékát. Tápláléka rovarok, csigák, férgek és kisebb hüllők is.

Szaporodása[szerkesztés]

E cickányfaj szaporodásáról igen keveset tudunk. A tudósok egy májusi hónapban befogtak két szoptatós nőstényt; ugyanabban a hónapban 3 ivaréretlen példányt is begyűjtőttek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ross Piper|Piper, Ross (2007), Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals, Greenwood Press (publisher)|Greenwood Press ISBN 0313339228.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Armored shrew című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]