Pálos kolostor (Nagyvázsony)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pálos kolostor
műemlék
A nagyvázsoni Szent Mihály pálos kolostorrom 2017-ben
A nagyvázsoni Szent Mihály pálos kolostorrom 2017-ben
Építési adatok
Építése1480
TelepülésNagyvázsony
Elhelyezkedése
Pálos kolostor (Nagyvázsony)
Pálos kolostor
Pálos kolostor
Pozíció Nagyvázsony térképén
é. sz. 46° 59′ 08″, k. h. 17° 41′ 22″Koordináták: é. sz. 46° 59′ 08″, k. h. 17° 41′ 22″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Pálos kolostor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A pálos kolostor egykori fényében. Guzsik Tamás kutatásai nyomán készült rajz

1478-ban Kinizsi Pál pálosokat telepített a mezővárossá kinevezett Vázsonyba.[1] A pálos-rendi Szent Mihály-kolostort[2] a legendás törökverő hadvezér és apósa Magyar Balázs, a fekete sereg híres hadvezére alapította a Bakony ősrengetegében, a „csend honában”, Vázsony várától nyugatra, valamikor 1480-1483 között.

A kolostor története[szerkesztés]

A mondai hagyomány szerint Kinizsi Pál egyik török rabjának váltságdíjából épült volna a kolostor. Az alapítók célja az volt, hogy ez legyen családi temetkezőhelyük. Az alapítók bőkezűségére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy a hagyomány szerint 26 személy eltartására volt elégséges az alapítvány. Kinizsit valóban ide is temették (1494 végén). Sírját föltárták, sírköve a nagyvázsonyi vár kápolnájában látható. A kolostor templomát Szent Mihály tiszteletére szentelték föl.

Az 1543-ban elnéptelenedett kolostor sorsát megpecsételte Veszprém várának török kézre kerülése (1552). Azért, hogy a törökök nehogy erődítménnyé alakítsák, s ezzel fenyegethessék a közeli vázsonyi végvárat, a többi környékbeli kolostorral együtt fölrobbantották. Köveit részben a vázsonyi vár 16-17. századi építkezéseihez, részben a 18. századi falu házainak építkezéseihez hordták el. A falutól viszonylag távol eső templom helyreállítását plébániatemplom céljára nem találták alkalmasnak, helyette a település központjában épült barokk plébániatemplom. A kolostor romjainak állagmegóvására, kisebb kiegészítésekre 1960-ban került sor. Azóta (noha közben csaknem fél évszázad telt el) nemigen törődtek vele, bár védett műemlék.

A templom öröksége[szerkesztés]

Magyar nemzeti ereklye. Kinizsi Pálné Magyar Benigna pálos szerzetesek által készített 208 levél terjedelmű, magyar nyelvű imádságos könyvének egy lapja a Festetich-kódexből[3]

Építészeti emlékek[szerkesztés]

Temploma nagyméretű (31 m hosszú, szentélye 8, hajója 9,5 m széles), egyhajós, sokszögzáródású szentélyű. Egykor pompás gótikus hálóboltozat fedte. A szentély végfala teljes magasságban megmaradt. A templom hajójának alapfalai maradtak. A templom északi oldalához épült hozzá a kolostori négyszög, amelynek a templomhoz közeli falrészletei magasabban állnak. A kolostorhoz gazdasági épületek is tartoztak. Az egészet fal övezte, amelyet 1959-ben csak részben tártak föl az Éri István régész által vezetett ásatás során.[4]

Középkori írásos emlékek[szerkesztés]

A kolostorban művelt, buzgó szerzetesek éltek. Munkálkodásuk gyümölcsei közül máig fönnmaradt négy kézzel írott kódex.[5] Az egyik a veszprémvölgyi apácamonostor számára íródott, kettő Magyar Benigna, Kinizsi Pál felesége számára készült (az 1494 körül alkotott Festetich-kódex[6] és az 1513-ban írt Czech-kódex[7]), a negyediket (Peer-kódex[8]) a feltételezések szerint a szomszédos Csepely faluban élt Simon nevű kisnemes kapta (1518 körül). A középkori írásos emlékeinkből meglehetősen kevés maradt ránk, ezért különleges értéket képviselnek azok a megmaradt kódexek, melyek a vázsonyi pálos kolostorban íródtak. Az ásatás tanúsága szerint a kolostorban magas művészi szinten dolgozó könyvkötők is tevékenykedtek.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kinizsi Pál és Magyar Benigna. [2016. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.)
  2. Nagyvázsony: Szent Mihály pálos kolostorrom. [2018. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.)
  3. Nemzeti ereklye lett a Festetics-kódex
  4. Szvath Márton: Adatok a nagyvázsonyi vár 1954–1960 között végzett régészeti kutatásához
  5. Pálos kódexek Archiválva 2018. augusztus 13-i dátummal a Wayback Machine-ben, kinizsivar.hu
  6. Festetics-kódex Az elkészítés helye: Nagyvázsonyi pálos kolostor. [2018. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.)
  7. Czech-kódex Az elkészítés helye: nagyvázsonyi pálos kolostor
  8. Peer-kódex

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]