Páldi Ede

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Páldi Ede
Személyes adatok
Teljes névPáldi Ede
Születési dátum1916. december 9.
Születési helyPécs, Magyarország
Halálozási dátum2012. március 27. (95 évesen)
Egyéb foglalkozásMÁV dolgozó
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19461962NB IJátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19601961FIFA-tagJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Páldi Ede (Pécs, 1916. december 9.2012. március 27.) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása vasutas, a pécsi MÁV Igazgatóságnál.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

A Pécsi VSK csapatában focizott, majd két alkalommal is megsérült. Ekkor döntött úgy, hogy megpróbál levizsgázni a játékvezetésből.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés]

Átlagos magasságú, vékony testalkatú, erős izomzatú sportember. Sok futással igyekezett alkalmazkodni a játék képéhez, esemény közelből hozott ítéleteket. Anyanyelvén - magyar - kívül a FIFA akkori korban (mai elfogadott nyelvek: angol, francia, spanyol, német ) elfogadott (német, francia) - nyelvei közül németül beszélt.

Mottója: Egy játékvezető életében szükségesek a véletlenek, meg a segítő kezek.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

A játékvezetői vizsgát 1939-ben tette le, de nem kezdett mérkőzéseken bíráskodni, tovább próbálkozott a labdarúgással. Huszonöt éves korában, 1941-ben egy váratlan felkéréssel kezdődött a játékvezetői tevékenysége. Nézőként rendszeresen kijárt ifjúsági és felnőtt mérkőzésekre. Egy alkalommal Kovács József az akkori megyei szövetség első embere, a Délnyugat LSZ főtitkára - később az országos JB elnöke - felkérte, hogy bíró hiányában vállalja el a mérkőzés levezetését, némi unszolás után igent mondott. Sokak megelégedésére jól vezette a találkozót. Ezt követően a megyéjében különböző labdarúgó bajnokságokban rendszeresen vezetett mérkőzést, hogy a szükséges tapasztalatokat megszerezze. 1941-ben egy ifjúsági mérkőzés szünetében - megint - Kovács József az öltözőben tájékoztatta, hogy az NB. II-es találkozó játékvezetője nem érkezett meg. A csapatok a DVACSimontornya vezetői felkérték a találkozó levezetésére. 1943-ban lett országos, NB. II-es játékvezető. 1944-től a háborús események miatt szüneteltette játékvezetői tevékenységét. 1946-ban Magyarország legfiatalabb NB. I-es játékvezetőjeként vezette a DiósgyőrSzombathelyi Haladás (1:2) találkozót. Az aktív nemzeti játékvezetéstől 1962-ben vonult vissza. 1962 júliusában az Magyar Testnevelési és Sport Tanács (MTST) sportpolitikai okokból egyik napról a másikra drákói határozattal olyan döntést hozott, hogy az élvonalbeli játékvezetők életkorát 50 évről azonnali végrehajtással 45 évre szállította le. Egy csapással 37 játékvezetőnek törték derékba sportpályafutását. Első ligás mérkőzéseinek száma: 198

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Játékvezető Bizottságának felterjesztésére 1960-ban nemzetközi játékvezető, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak tagja lett. Ő volt Magyarországon az első vidéki FIFA játékvezető. Nemzetközi játékvezetői pályafutását a FIFA által hozott határozat - 50 évről 45 évre szállította le a korhatárt - vetett véget. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Játékvezető Bizottsága 1961-ben búcsúmérkőzéssel, egy jótékonysági RapidAusztria mérkőzés vezetésével köszönte meg nemzetközi működését. Válogatott mérkőzéseinek száma: 13

Kupamérkőzés[szerkesztés]

Több UEFA-kupa és egyéb nemzetközi kupamérkőzést vezetett. Vezetett mérkőzéseinek száma: 27

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés]

Nemzetközi játékvezetői pályafutását követően FIFA, UEFA és MLSZ ellenőr lett. A Baranya megye Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának elnöke. 1962-től az MLSZ JB elnökségi tagja és 25 éven keresztül az utánpótlás bizottságának vezetője, valamint a téli és nyári országos edzőtáborozás táborparancsnoka volt.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Több munkahelyi és sport kitüntetésben részesült, ezek közül legbüszkébb a Testnevelés és Sport Érdemérem arany fokozat kitüntetésére, melyet rajta kívül eddig játékvezető még nem kapott. 2005-ben Baranya Megyei Labdarúgó-szövetség a 65 éve vizsgázott játékvezetőt emléklappal tüntette ki.

Családi kapcsolat[szerkesztés]

A fia és a lánya is vizsgázott játékvezető. Mindketten több ifjúsági és serdülő mérkőzéseket vezettek. Az unokája Tatai Péter volt NB. II-es játékvezető.

Források[szerkesztés]