Páholy (Rózsakeresztes Rend)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Páholy

A páholy az egyiptomi és görög hagyományokat ápoló Rózsakeresztes rend testületi szerve (azaz helyi szervezeti egysége).[1] Taglétszámát tekintve a Káptalan csoportot követi[forrás?].

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

A páholy a Rózsakeresztes rend joghatóság alapvető testületi szerve. Minden nagypáholy, illetve adminisztráció legalább egy olyan ún. tempellel[2] kell rendelkezzen, amely páholy-konvokációk, azaz páholy-szertartások végzésére alkalmas. A páholyt a mester vezeti, akinek a munkáját tisztségviselők segítik. A rituálék a legfelsőbb nagypáholy által jóváhagyott Páholy kézikönyv alapján, egységes keretek között zajlanak a világ minden részén. Több helyi páholy is lehetséges az adott országon, nyelvterületen belül.

Tevékenységek[szerkesztés]

Tevékenységének, a rendhez hasonlóan nincs vallásos jellege, célja a rózsakeresztes tanítások közös gyakorlása, mely szertartást, közös meditációt is magában foglal. Általában havonta legalább egy rendezvényt tartanak, a csoport által önállóan meghatározott - előre meghirdetett - időpontokban. Ezen kívül nyílt napokat, kirándulásokat, esetenként nyilvános előadásokat, konferenciákat szerveznek. A páholy-szertartások szimbolikájukban és összetettségükben a legkomplexebbek. Beavatásokat csak páholyban lehet végezni és ez a szertartásforma képezi a rózsakeresztes tradíció ún. "szóbeli átadás" útján történő továbbadásának gerincét.

Magyarországon[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egy példa itt: https://sites.google.com/a/amorc.rosicrucian.org/newyorkrosicrucians/kings-rosy-cross-lodge
  2. Nem-vallásos tartalmú ezoterikus szertartások végzésére felszentelt hely, szentély.

Kapcsolódó információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]