Our Choice (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Our Choice
Szerző Al Gore
Eredeti cím Our Choice
Téma környezetvédelem
Előző Kellemetlen igazság
Következő An Inconvenient Sequel: Truth to Power
Kiadás
Kiadó Rodale Books
Kiadás dátuma 2009. november
Média típusa könyv
Oldalak száma 416 oldal
ISBNISBN 9781594867347

Az Our Choice Al Gore 2009 novemberében megjelent környezetvédelmi könyve.[1] Eredeti címe: The Path to Survival,[2] a Kellemetlen igazság 2006-os könyvének folytatása. 100%-ban újrahasznosított papír felhasználásával készült a kiadvány, melynek bevétele a Szövetség az Éghajlat Védelméért alapítványhoz folyik be, melyet 2006-ban alapított Al Gore.

2009 szeptemberében a Nature Reports Climate Change[3] szerint kötelező olvasmány a koppenhágai konferencián résztvevőknek. Joseph Romm tartalmáról: a Kellemetlen igazság a krízist határozta meg, amit az ENSZ éghajlat-változási keretegyezmény konferencián kezelnek. Gore szavai szerint a csúcstalálkozó a jelenleg elérhető leghatékonyabb technikai megoldásokat gyűjti össze. Al Gore az energiára, az üvegházhatású gázkibocsátásra fókuszál, és sorravéve több alábecsült megoldási stratégiát, mint a koncentrált nap termált. Egy teljes fejezetet szentel a föld alatti szén-dioxid-süllyesztőnek.

A Neewsweek jellemezve Al Gore könyvét megbízható, aprólékos, érvekkel alátámasztott, tudományos értékű, logikus írásnak nevezte, mely jól végigjárja a napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia, az atomenergia kínálta megoldásokat, tárgyalva még az erdők szén-dioxid-lekötő képességét, az energiahatékonyságot is.[4]

Nukleáris energia[szerkesztés]

Az Our choice egy teljes fejezete a nukleáris energia alkalmazásáról szól. Gore magyarázata szerint a nukleáris energiát régen határtalan, alacsony költségű elektromos energia forrásának vélték, de a valóság az, hogy energiaforrás 30 éve válságban van.[5] A világon a nukleáris energia használatának növekvő üteme mérséklődött, nincsenek új reaktorok. Az Amerikai Egyesült Államokban nem helyeztek üzembe nukleáris erőművet 1972 óta. A magyarországi feltételek nem egyeznek meg az amerikaival.

A szén-dioxid kivonása és tárolása[szerkesztés]

Gore bemutatja ötletét a szén-dioxid kivonásra és tárolásra vonatkozólag (angolul: CCS). Évtizedekkel azután, hogy a CCS-sel előálltak, egyetlen kormány sem használta fel a technológiát, hogy erőművekből felszabaduló nagy mennyiségű szén-dioxidot közvetlenül kivonja és tárolja.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. al-gore-our-choice-environment-climate:guardian.co.uk
  2. Gore's Follow-up to Inconvenient Truth Changed
  3. Nature Reports Climate Change
  4. Begley, Sharon. "Egy Ökopróféta evolúciója", Newsweek, 2009. október 31.
  5. Al Gore (2009). Our Choice, 152. old.
  6. Al Gore (2009). Our Choice, 136. old.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]