Osztie Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Osztie Zoltán
Született1958. augusztus 17. (65 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • katolikus pap
  • teológus
Tisztségeegyetemi oktató
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Osztie Zoltán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Osztie Zoltán (Budapest, 1958. augusztus 17.[1] –) magyar plébános, teológiatanár, 1996–2016 között a KÉSZ országos elnöke, a Polgári Magyarországért Díj kitüntetettje.

Élete[szerkesztés]

Felvidéki és délvidéki származású polgári családban született, amely trianont fájdalmas igazságtalanságként élte meg. Anyai nagyapjának éttermét a Rákosi-korszakban államosították, s az idős embert az ávósok súlyosan bántalmazták az Andrássy út 60.-ban. Édesapja tízéves korában elhagyta őket. A nyolcadik kerületi Tisztviselőtelepen nőtt föl,

A Veres Pálné Gimnáziumban 1976-ban érettségizett, majd a Központi Papnevelő Intézet hallgatója lett, Nádasi Alfonz, a kivételesen művelt és konzervatív bencés atya (Kodály Zoltán lelki atyja) keze alá, aki később is döntő szerepet játszott az életében. Ekkor került közeli kapcsolatba Pápai Lajossal, a Szeminárium spirituálisával, a Győri egyházmegye 2016-ban kora miatt nyugalmazott püspökével is.

1981-es pappá szentelése után Érsekvadkertre, majd Nyergesújfalura került káplánnak. 1986-ban kinevezték a Szigetközbe, az ásványrárói Szent András-templom plébánosává. 1988-ban a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom plébánoshelyettese lett, majd nyolc évig a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom plébánosa volt. 1997 óta a Belvárosi Plébániatemplom plébánosa. Egyházi szolgálata mellett a Hittudományi Akadémián oktat.

A konzervatív értékek[forrás?] védelmében mindig aktívan politizált. Alapító elnökének halála után, 1997-ben megszerezte a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége országos elnöki pozícióját (amelyet 2016-ig töltött be). A KÉSZ a Civil Összefogás Fórummal szoros kapcsolatba került, s Osztie a Civil Együttműködési Alap alelnöke lett.

Elismerései[szerkesztés]

2016: Polgári Magyarországért Díj[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]