Oskar Rieding

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oskar Rieding
Életrajzi adatok
Született 1840
Stettin
Származás Német
Elhunyt 1918
Celje
Iskolái Felix Mendelssohn-Bartholdy Zeneművészeti Főiskola, Lipcse
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene
Aktív évek 1860-1904
Együttes Budapesti Operaház
Hangszer hegedű
Tevékenység zeneszerző, koncertmester

Oskar (vagy Oscar, Oszkár) Rieding (Stettin, 1840Celje, 1918) német hegedűművész, zenepedagógus, aki jó néhány, könnyen játszható hegedűkoncertet alkotott növendékek számára, mint pl. a közismert, Op. 35-ös, h-moll koncertet és sok egyéb hegedű- és zongoradarabot.

Élete[szerkesztés]

Rieding máig élő hírneve abban rejlik, amivel hozzájárult a magyar zenéhez, különösen Budapest zenei életéhez. Berlinben, az akkor újonnan alapított zeneművészeti akadémiára járt, majd a lipcsei Konzervatóriumba. 1860-ban Bécsbe költözött, ahol találkozott Richter János karmesterrel, aki abban az időben zenei igazgatója volt a pesti operatársulatnak és 1871-ben kinevezte Riedinget ide, az opera zenekarának koncertmesterévé. Harminckét éven át maradt nálunk, néhány növendék-hegedűversenyt és sok darabot komponált hegedűre és zongorára, az azóta is tanított hegedűtechnikák begyakorlására. Később az első, további opusaiban a 3. és 5., majd a 7. (hegedű)fekvés tökéletes elsajátíttatását tekintette céljának. Később számos szalondarabot is komponált hegedűre-zongorára. Nyugdíjazása után, 1904-től élete alkonyát a ma Szlovéniához tartozó Celjében (a stájer Cilliben) töltötte, egészen 1918-ban bekövetkezett haláláig.

Főbb művei[szerkesztés]

  • Op. 36, D-dúr koncert
  • Op. 35, h-moll koncert hegedűre (vagy csellóra) és zongorára (1909)
  • Op. 25, D-dúr koncert hegedűre és zongorára
  • Op. 24, G-dúr concertino hegedűre és zongorára
  • Op. 23, 2. Cigányinduló hegedűre és zongorára
  • Op. 21, a-moll concertino (magyar stílusban) hegedűre és zongorára (1905)
  • Op. 7, e-moll koncert

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oskar Rieding című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.