Orvosi pióca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orvosi pióca
Kifejlett példány
Kifejlett példány
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 20 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Törzs: Gyűrűsférgek (Annelida)
Osztály: Nyeregképzők (Clitellata)
Alosztály: Piócák (Hirudinea)
Család: Állkapcsos nadályok (Hirudidae)
Nem: Hirudo
Faj: H. medicinalis
Tudományos név
Hirudo medicinalis
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Orvosi pióca témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Orvosi pióca témájú kategóriát.

Az orvosi pióca (Hirudo medicinalis) a nyeregképzők (Clitellata) osztályának piócák (Hirudinea) alosztályába, ezen belül az állkapcsos nadályok (Hirudidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az orvosi pióca eredetileg egész Közép- és Dél-Európában előfordult. A környezeti változások következtében, és feltehetően az orvosi célokra végzett túlzott begyűjtése miatt mindenütt erősen megfogyatkozott.

Megjelenése[szerkesztés]

Ennek a piócafajnak a teste 10-15 centiméter hosszú. A teste szelvényekből épül fel (belül is, kívül is). Színe a piszkos-, olykor sárgásbarna és sötét olajzöld között változik. Az alapszínen hat feltűnő, vöröses hosszanti sáv látható, közülük néhányat sötét foltok tarkítanak. Hasa sárga, egyenlőtlenül elosztott fekete foltokkal. A fejtájék nem határolódik el élesen, a 10 kis szem felül, az elülső szelvények oldalain helyezkedik el. A test elülső és hátulsó végén egy-egy tapadókorong van. A szájnyílásban három félhold alakú, finoman fogas állkapocs található. Testének kígyózó fel-le mozgatásával gyorsan képes úszni.

Életmódja[szerkesztés]

Az orvosi pióca túlnyomóan lápos, mocsaras vizek és dús növényzetű tavak lakója. Melegvérű állatok – köztük az embervérével táplálkozik. Élősködő életmódot folytat.

További információk[szerkesztés]

  • Kovács József: A piócázás nagykönyve; bőv. kiad.; Reménygyógyulás Kft., Bp., 2020 (A magyar népgyógyászat titkos záradékai)

Források[szerkesztés]