Bolgár Országos Önkormányzat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Országos Bolgár Kisebbségi Önkormányzat szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A jelenleg hivatalban lévő Bolgár Országos Önkormányzat 2014. október 28-án alakult meg, elnöke: dr. Muszev Dancso, alelnökei: Hadzsikosztova Gabriella, Miskolczi Dimitranka és Karailiev Iván.

Az önkormányzat pénzügyileg támogatja a Malko Teatro amatőr színtársulatot, valamint a Roszica, Jantra, Martenica és Zornica néptáncegyütteseket, havonta kiadja a Bolgár Hírek című havilapot és évente kétszer a Haemus bolgár-magyar kulturális és társadalmi folyóiratot. Az önkormányzat fenntartója a Bolgár Nyelvoktató Kisebbségi Iskolának, amely 2004. szeptember 1-jén kezdte meg a működését az állami oktatás keretein belül, valamint a 2008. február 1-én megnyitott Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvodának.

A Bolgár Országos Önkormányzat szoros együttműködésre törekszik a Magyarországi Bolgárok Egyesületével, amely a magyarországi bolgárság legjelentősebb civil szervezete. Az önkormányzat a központi állami költségvetésből támogatást nyújt a Bolgár Művelődési és Kulturális Nonprofit Kft.-nek a Magyarországi Bolgárok Egyesülete székházának, a Bolgár Művelődési Ház a fenntartására és alapvető tevékenységére.

Jelenleg 40 bolgár nemzetiségi önkormányzat működik az országban. Az önkormányzati képviselők 95%-a a Magyarországi Bolgárok Egyesülete jelöljeiként kerültek tisztségükbe. Az országos és a fővárosi önkormányzat mellett 33 helyi bolgár nemzetiségi önkormányzat van: