Orpington

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete orpington tyúk

Az orpington egy nagy testű angol tyúkfajta, amelyet a 19. század végén az Orpingtonban élő William Cook tenyésztett ki.


Fajtatörténet[szerkesztés]

A kitenyésztéséhez croad langshan, plymouth rock és minorka fajtákat használt, melyek kiállításra alkalmatlanok voltak. William célja az volt, hogy egy jó tojás- és húshozamú, fehér bőrű fajtát tenyésszen ki. Kiállításon elsőként 1886-ban mutatták be őket. A fajta rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, ezért az elsőnek kialakított fekete színváltozat után megkezdődött további színváltozatok kitenyésztése is, melyeknél további húsfajták működtek közre, úgymint a dorking és a cochin.

Oprington csibe

Fajtabélyegek, színváltozatok[szerkesztés]

Erőteljes megjelenés, jellegzetes kocka testtel és bőséges tollazattal. Háta széles, farktolla rövid és széles. Melltájék mély tartású, széles, húsos. Szárnyak testhez állóak, fej kicsi, kerekded. Szemszíne a színváltozat függvényében sárgásvöröstől a feketéig. Erős csőre van. Egyszerű taraj, közepes méret 5-6 fogazattal/recével. Combok húsosak puha tollazattal, csüd erős, középhosszú, nem tollas, színe az adott színváltozattól függ.

Színváltozatok: Fekete, fehér, splash, kék, levendula, mályva, harlequin, izabella, fekete-fehér babos, porcelán, kendermagos, sárgakendermagos, karvaly, csokoládé, vörös, aranyfogoly, ezüstfogoly, nyírfa, kék nyírfa, sárga, aranypikkelyes, ezüstpikkelyes, fehér kolumbián, sárga kolumbián, sárga-kékkolumbián.[1]

Sárga orpington kakas (1.0)

Tulajdonságok[szerkesztés]

Az orpington egy nehéz testű fajta, tehát egy húshozamú. Egyesek szerint az orpingtonleves nem hiányozhat egyetlen színvonalasabb angliai étterem étlapjáról sem. Tojáshozamuk évi 180 körüli. A fészket alacsonyan kell elhelyezni. Kimondottan nagy kotlási hajlamuk van. 1 méternél magasabb kerítéseket már alig tudnak átrepülni. Nyugodt és szelíd fajtáról van szó. Tojók hajlamosak az elhízásra. Még egy dolog, amire oda kell figyelni, hogy ködös időben ne engedjük ki őket az udvarra, mert elkezdenek "hörögni".

Általános tulajdonságok:
Súlya kakas 3-5 kg, tojó 2,5-4 kg
Gyűrűmérete kakas 22, tojó 20
Tenyésztojás tömege 53 g
Tojáshéj színe sárgás
Éves tojáshozama 180 db

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2011. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 17.)

További információk[szerkesztés]