Ugrás a tartalomhoz

Orpheusz (mitológia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orpheusz
Franz Caucig: A síró Orfeusz (olaj, vászon, 19. század)
Franz Caucig: A síró Orfeusz (olaj, vászon, 19. század)
Házastársa
SzüleiKalliopé
Oiagrosz
Foglalkozása
Halál okalincselés
A Wikimédia Commons tartalmaz Orpheusz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Orpheusz (görög betűkkel Ὀρφεύς) trák származású legendás dalnok a görög mitológiában. Őt tartották a líra feltalálójának vagy tökéletesítőjének. Zenéjével lecsillapította a vadállatokat, táncra indította a sziklákat, megállította a folyókat. Héthúrú líráján állítólag olyan harmóniákat volt képes megszólaltatni, amelyek megindították az alvilág őreit is. Értette a természet nyelvét, tudott beszélni az állatokkal. Úgy tartják, hogy ő tanította meg az emberiséget az orvoslásra, írásra és földművelésre.

Története[szerkesztés]

Részt vett az argonauták utazásán, mivel Kheirón kentaur megjósolta, hogy nélküle nem tudnak elhaladni a szirének mellett. Orpheusz zenéje ugyanis sokkal szebb volt, mint a szirének dala, így elterelte a hajósok figyelmét a szirének csábításáról.

Amikor Eurüdiké nevű kedvesét elvesztette, lement érte az alvilágba. Zenéjével meglágyította Hadész és Perszephoné szívét (ő volt az egyedüli, akinek ez sikerült), akik ezért visszaengedték Eurüdikét a földi világba. Az egyedüli feltétel az volt, hogy Orpheusz a lány előtt haladjon és ne nézzen vissza. Ezt a dalnok nem tudta megállni, így végleg elveszítette őt.

Nicolas Poussin: Orpheusz és Eurüdiké
Padovanino: Orpheusz tudott beszélni az állatokkal

Bánatában Trákiába ment, ahol pásztoroknál élt. Az itteni leányok azonban szerelmükkel ostromolták a magányos Orpheuszt, aki még mindig Eurüdikét szerette, így nem viszonozta azok szerelmét. Ovidius arról számolt be, hogy halálát a menádok okozták. Először megpróbálták agyonkövezni, de a zenétől megszelídült sziklák nem akarták megütni. A feldühödött menádok ezért széttépték.

Orpheusz a művészetben[szerkesztés]

Zene[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap