Orhon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orhon
Az Orhon folyó
Az Orhon folyó
OrszágokMongólia
Földrajzi adatok
Hossz1124 km
Vízhozam66 m³/s
Vízgyűjtő terület132 800 km²
ForrásHangáj-hegység, Mongólia
é. sz. 47° 03′ 16″, k. h. 101° 19′ 59″
Torkolat
é. sz. 50° 15′ 07″, k. h. 106° 08′ 14″
Elhelyezkedése
Térkép
Az Orhon a Szelenga vízgyűjtő rendszerében
Az Orhon a Szelenga vízgyűjtő rendszerében
A Wikimédia Commons tartalmaz Orhon témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Az Ulán Cutgalan vízesés

Az Orhon folyó (halha mongol: Орхон гол, t.á.: Orxon gol, kiejtés szerint: Arkhan gol) Mongólia leghosszabb folyója. Az Orhon történelmi szempontból is jelentős, ugyanis völgyében volt az egykori Ujgur Kaganátus, majd később a Mongol Birodalom központja. Az Orhon folyó völgye 2004-ben felkerült az UNESCO világörökségi helyszínek listájára.

Földrajz[szerkesztés]

Az Orhon a Hangáj-hegységben, Észak-Hangáj tartományban ered, és az orosz határ közelében a Szelenge folyóba ömlik, mely a Bajkál-tóba torkollik. Teljes hossza 1124 km, így Mongólia leghosszabb folyója.

Novembertől a folyón megjelennek a jégtáblák, majd lassan az egész folyó befagy. A jég csak május közepén töredezik fel, amikor a hóolvadás miatt a folyó vízszintje megnő.

Jelentősebb mellékvizei a Tola és Tamir.

Látnivalók[szerkesztés]

A folyó mellett két jelentős ősi város romja van: Kara Balgasun, az Ujgur Kaganátus egykori központja, illetve Karakorum, a Mongol Birodalom fővárosa. Karakorum közvetlen közelében fekszik az Erdeni Dzú kolostor, mely Karakorum romjaiból épült, illetve Harhorin járásközpont. Ezen kívül az Orhon völgyében több hun halomsírt (kerekszúr) is számon tartanak.

Orhon vízesés[szerkesztés]

Egy kisebb mellékfolyó Orhonba torkollásánál alakult ki az Ulán Cutgalan(wd) vízesés. A 10 méter széles és 20 méter magas vízesés népszerű turistacélpont.

A vízesés földrajzi koordinátái: é. sz. 46° 47′ 14″, k. h. 101° 57′ 36″

Jelentősebb települések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]