Oregon Route 224

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oregon Route 224
Úttípusút
Része ennekOregon állami országúthálózata
ÚtfenntartóOregon Department of Transportation
TulajdonosOregon Department of Transportation
Építkezés1947
Hossza
elkészült79,05 km
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TartományokOregon
Az út elejeMilwaukie
Az út vége(Ripplebrook)
Időzóna
A Wikimédia Commons tartalmaz Oregon Route 224 témájú médiaállományokat.

Az Oregon Route 224 (OR-224) egy oregoni állami országút, amely kelet–nyugati irányban az Oregon Route 99E milwaukie-i csomópontja és a Ripplebrooki Kemping között halad.

A szakasz Clackamas Highway No. 171 néven is ismert.

Leírás[szerkesztés]

Az útvonal Milwaukie Waverly Heights kerületében, az OR 99E csomópontjánál kezdődik. A Milwaukie Expressway a Lake Road-i kihajtó után az Interstate 205 és az Oregon Route 213 találkozásáig, Clackamasig tart, innen a Sunrise Expressway halad tovább. A rövid szakasz a 212-es út szintbeli kereszteződésében végződik, majd az OR 224 azzal közös nyomvonalon, kelet felé folytatódik. Délkeleti irányban, Carver kerület felé újra önálló pálya következik, majd Happy Valley-t elhagyva Bartonon és Eagle Creeken át az út az OR 211-be torkollik, és Estacadáig azzal együtt fut. Délkeleti irányban az útpálya a Clackamas-folyó keleti partját követi, közben kétszer keresztezi azt: a folyóval merőlegesen haladó túraútvonal kezdeténél, illetve a Three Lynx-i elágazásnál. A szakasz végül a ripplebrooki kempinghez vezető bekötőútnál, az erdőgazdálkodás kezelésében lévő 46-os és 57-es utak kezdeténél ér véget. Az FH-46 korábban az OR 224 részét képezte, de nem állt állami üzemeltetés alatt.

Nyomvonal-korrekciók[szerkesztés]

  • A számozási rendszer 1932-es bevezetése és 1944 között már létezett egy 224-es számú szakasz, amely az Oregon Route 99W akkori nyomvonalától indulva Monmouth-tól az Elkins Roadon át a mai 223-as út Lewisville-i csomópontjáig haladt; akkoriban az OR 223 a Falls City és Pedee között futó Airlie és Maple Grove utakat követte.

Sunrise Expressway[szerkesztés]

A pálya Clackamastól északra eső része a Sunrise Expressway (építése alatt Sunrise Corridor) gyorsforgalmi út, melynek tervezése az 1980-as években kezdődött, de csak 2010-ben biztosították a szükséges forrásokat, így az építkezés 2013-ban indulhatott el. A 130 millió dollárba kerülő gyorsforgalmi szakaszt és a párhuzamosan futó közös gyalog- és kerékpárutat 2016. július 1-jén adták át a forgalomnak. 1989, az OR 213 Portlandet elkerülő szakaszának megépülte óta ez a környék első gyorsforgalmi szakasza.[1]

Nyomvonal[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
0 Oregon City, Portland
Völgyhíd 0,4
3 Lake Rd., Harmony Blvd.
6 Oregon City
Völgyhíd 7
Útkereszteződés illetve útelágazás 10 Clackamas
Útkereszteződés illetve útelágazás 12 Damascus
Lakott terület kezdete 23 Barton
Útkereszteződés illetve útelágazás 24 Gresham
Lakott terület kezdete 28 Eagle Creek
Útkereszteződés illetve útelágazás 28 Sandy
Lakott terület kezdete 35 Estacada
Útkereszteződés illetve útelágazás 37 Colton
Folyóhíd 60 Clackamas-folyó
Útkereszteződés illetve útelágazás 70 Three Lynx
Folyóhíd 71 Clackamas-folyó
Útkereszteződés illetve útelágazás 76 Ripplebrook
Útkereszteződés illetve útelágazás 77 Ripplebrooki Kemping
88

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Oregon Route 224 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Elliot Njus: First new Portland-area highway in nearly 3 decades to open in Clackamas (angol nyelven). The Oregonian, 2016. június 30. (Hozzáférés: 2018. augusztus 31.)

További információk[szerkesztés]