Oregon Route 217

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oregon Route 217
Úttípusút
Része ennekOregon állami országúthálózata
ÚtfenntartóOregon Department of Transportation
TulajdonosOregon Department of Transportation
Építkezés1960–1972
Hossza
elkészült12,1 km
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TartományokOregon
Az út elejeBeaverton
Az út végeLake Oswego
Időzóna
A Wikimédia Commons tartalmaz Oregon Route 217 témájú médiaállományokat.

Az Oregon Route 217 (OR-217) egy oregoni állami országút, amely észak–déli irányban a 26-os szövetségi országút beavertoni elágazásától az Interstate 5 tigardi csomópontjáig halad.

A szakasz Beaverton–Tigard Highway No. 144 néven is ismert.

Leírás[szerkesztés]

Az útpálya gyorsforgalmi útként, le- és felhajtókkal épült meg. A szakasz West Haven–Sylvantól délre, a 26-os út beavertoni lehajtójánál kezdődik, majd az első kilométernél West Slope felé lehet lehajtani. Az útvonalon kilenc darab köztes csomópont található, némelyik egy kilométeren belül, ezeket a távolság után írt A vagy B betűvel jelölik. A szakasz először dél-, Tigardtól pedig délkelet felé vezet, a városban pedig keresztezi a 99W utat. A pálya végül Lake Oswegóban ér véget, ahol becsatlakozik az Interstate 5-be.

Az útvonalon a sűrű forgalom mellett komoly problémát jelent a csomópontok kis távolsága, ezért a fel- és lehajtóknál gyakoriak a torlódások; ezek közül néhányat megszüntetnek, illetve új elkerülőket alakítanak ki.[1]

Mielőtt a gyorsforgalmi út az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején elkészült volna, a szakasz a környező utcákhoz szintbeli csomópontokkal kapcsolódott. A 32 kilométeres útvonal a 8-as út és a Durham Street kereszteződésétől Progressen és Metzgeren át, a Willamette-folyót keresztezve a 99E út aurorai elágazásáig futott. A Wilsonville-től délre eső rész (Beaverton-Aurora Highway, ma Beaverton–Tualatin Highway No. 141) a 141-es számot kapta.

A pályát az Interstate 5-tel összekötő 270 fokos rámpa helyére 2001-ben felüljárót építettek, amelyet úgy terveztek meg, hogy szükség esetén más irányokba is bővíthető legyen.

A Westside Express Service HÉV-vonal Beaverton és Tigard közötti szakasza az út nyugati oldalán fut.

Nyomvonal[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
0 Portland
1 Walker Rd
2A Canyon Rd., Beaverton–Hillsdale Hwy
Völgyhíd 2 SW 5th St
2B Allen Blvd.
3 Denney Rd.
4A Hall Blvd.
4B Scholls Ferry Rd.
5 Greenburg Rd.
6 Tigard, McMinnville
Völgyhíd 6 SW Hall Blvd
7 72nd Ave.
8 Portland, Salem

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. What’s Happening on OR 217? (angol nyelven). State of Oregon – Oregon Department of Transportation, 2018. május. (Hozzáférés: 2018. május 31.)[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szakasz részben vagy egészben az Oregon Route 217 című angol Wikipédia-szócikk Route description című fejezete ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]