Orbiter (sim)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Orbiter Sim egy személyi számítógépen futtatható ingyenes űrrepülés-szimulátor program.

Mire alkalmas a program[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Orbiter egy zárt forráskódú ingyenes szoftver, melyet Dr. Martin Schweiger, a University College London professzora készített. Dr.Martin Schweiger optikai tomográfiával foglalkozik hivatásából adódóan, de elkötelezett híve a fizikának, ezen belül az űrhajózás szimulációjának.

Az Orbiter űrrepülés szimulátort 2000-ben kezdte el fejleszteni, oktatási céllal.

A program alkalmas űrrepülések pontos szimulációjára, az egyes járművek navigációjának, valamint az űrrandevúk szimulálására, de használható a program planetárium szoftverként is, a naprendszer tanulmányozására, de akár bolygóegyüttállásokat is tanulmányozhatunk vele, akár a jövőben, akár a múltban. A bolygók helyzetét igen pontosan ábrázolja.

A Space Shuttle Atlantis (Atlantis űrrepülőgép) virtuális belseje, a panelekkel, a mutlifunkciós kijelzőkkel (MFDs) és a "Heads-up" kijelzővel(HUD)

A szoftver nem játékprogram, így nem lehet lövöldözni, nincsenek benne harci, taktikai helyzetek.

Kiegészítő modulok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mivel a program eredetileg csak a repülési szimulációra koncentrált, ezért nem volt hangja. Azonban a program több kiegészítővel látható el, melyek szintén ingyenesek, így hangmodul is letölthető hozzá, ami ma már ajánlott minden Orbiter felhasználónak.

További kiegészítőket lehet találni még az AVSIM web oldalán, mely szinte minden olyan szimulátorral foglalkozik, amely elhagyja a talajt.

Hasonlóan sokrétű, de leginkább az Orbiterhez igazodott oldal az OrbitHangar, ahol a legnépszerűbb kiegészítő modulokat találhatjuk meg.

A fejlesztés csak látszólag állt meg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2006-os verzió óta nem jött ki újabb stabil változat, de a fejlesztés messze nem állt le, az Orbiter sourceforge oldalán kipróbálhatóak az újabb BÉTA változatok melyek jelentős újdonságokat hoztak, pl részletesebb légköri szimuláció, napszél nyomás szimuláció, nagyobb felbontású textúrák támogatása, leválasztott grafikus motor, ami lehetővé teszi külön grafikus motorok csatlakoztatását, plugin-ként.

Az első jelentős grafikus motor, az OGLA nevű OpenGL api-t használó motor Artlav jóvoltából. Mivel még ez is szintén BÉTA, instabil lehet, viszont jóval fejlettebb már most is az eredeti grafikus motornál (domborzat támogatása, több fényforrás támogatása, fejlett árnyékok, jobb atmoszféra, légkör kirajzolás.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]