Optimusz fővezér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Optimusz Fővezér (Transformers) szócikkből átirányítva)
Optimusz fővezér
(Optimus Prime)
ÁllampolgárságAutobot
TevékenységAutobot parancsnok/fővezér
SorozatG1, Transformers: Robots in Disguise, Transformers: Armada, Transformers: Energon, Transformers: Cybertron, Transformers: Animated, Transformers: Prime, Transformers Mentő Botok, Transformers: Robots in Disguise, Transformers: Mentő bot Akadémia, Transformers: Cyberverse, Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia, Transformers: EarthSpark gyakorlatilag majdnem mindenben

Optimusz fővezér[1] egy kitalált karakter a Transformers univerzumban, ahol ő a jó szándékú, alapvetően békére és együttműködésre törekvő Autobotok vezére.

Története[szerkesztés]

G1 képregény[szerkesztés]

Miután a Kibertron bolygón kitört a háború az Autobotok és az Álcák között, az Álcák győzelmet győzelemre halmoztak. Optimusz azonban az Autobotok élére állt, és megfordította a csaták kimenetelét. Így az Autobotok egyöntetűen őt választották meg fővezérnek.

Szerette volna minél hamarább befejezni a háborút, ezért elment Boltax városába, hogy megszerezze az univerzum összes tudását tartalmazó Alapbázist, de ez nem sikerült neki. Az Alapbázis kilökődött a világűrbe és úgy tűnt örökre nyoma veszett.

Miután a háborútól felszabaduló energiától a Kibertron letért a pályájáról és egy veszélyes aszteroida mező felé közeledett, Optimusz fővezér néhány bátor katonája kíséretében elhagyta a bolygót a Bárka nevű űrhajóval, hogy elpusztítsa az űrből leselkedő veszélyt. Azonban az Álcák rajtuk ütöttek Megatronnal az élen. Optimusz, hogy elpusztítsa ellenségeit, kényszerleszállást hajtott végre a Föld nevű bolygón. Évmilliók teltek el, mire a Bárka újraélesztette őt és harcosait. Új alakja egy kamion lett, hogy könnyebben be tudjon illeszkedni a Föld "értelmes" életformái közé. A Bárka ekkor még nem tudta, hogy a bolygón nem a gépek az uralkodó faj.

Egy Álcák elleni csata során Optimusz és a Védőrobotok egy földi kutatólaboratóriumba kerültek, ahol egy nagyteljesítményű szuperszámítógép is volt, mellyel a kezelője naphosszat csak játszott. A kezelő felajánlotta, hogy a csatát ne élőben, hanem virtuálisan, a videójáték segítségével játsszák le. A vesztesnek pedig a valóságban is meg kell halni! Optimusz fővezér a Védőrobotokkal, míg Megatron a Csatarobotokkal indult neki a harcnak. Megatron azonban csalt a játékban, és lelökte Optimuszt egy szakadékba. Mikor Optimusz kimászott a szakadékból véletlenül megölt néhány számítógépes lényt is. Ezután elpusztította Megatront. Bár a csatát ő nyerte, mégis felajánlotta a győzelmet Megatronnak, mivel a valóságban nem hagyta volna, hogy miatta ártatlanok is meghaljanak. Így a számítógép kezelő elpusztította Optimuszt, előtte azonban titokban lementette a fővezér tudatát egy floppy lemezre. A csata után az autobotok meggyászolták vezérüket, testét újjáépítették, de ismét életre kelteni már nem sikerült nekik. A halott testet kilőtték a világűrbe. Nem tudták azonban, hogy Optimusz teste rejti a Teremtő Mátrixot!

A Nebulos bolygón a nebulosiak új testet építtettek neki, életre keltették a floppy lemez segítségével és bináris kapcsolatba lépett egy ottani emberrel, Hi-Q-val. Így Optimusz is erőmesterré vált. Az új alakja egy modernebb kamion lett.

Az Unikron elleni csatában hősiesen harcolt, de a harc során ő is elpusztult, társa Hi-Q azonban életben maradt. A sok együtt töltött év során Optimusz személyisége átmásolódott hűséges társába. Kibertronon az Utolsó Autobot Hi-Q segítségével újrateremtette Optimuszt egy új, tökéletes formában.

Beast-korszak[szerkesztés]

Az ebben a sorozatban szereplő Optimus(z) falkavezér (Optimus Primal) nem Optimusz Fővezér, hanem az autobotok utódai, a Maximálok vezetője, aki tiszteletből vette fel Optimusz nevét. A történet folyamán, később felbukkan a valódi Optimusz is, aki a Bárkában fekszik a többi autobottal, még az őskor idején (Transformers G1).

Transformers mozifilmek[szerkesztés]

Optimusz egykori mentora, Őrszem fővezér eltűnése után átvette az Autobotok vezetését, de a Kibertron tönkretételét és a túlerő miatt bekövetkező lassú vereséget csak elodázni tudta. Mindent megváltoztatott, amikor előkerült a Földön egy ősi tárgy, az Örök Szikra, ami képes új alakváltó élet létrehozására. Űrdongó hívására így a fővezér a Földre jött, hogy felkutassák a tárgyat, mielőtt azt az Álcák találják meg. A csata során az emberekkel szövetségben jelentős győzelmet arattak: az Örök Szikra ugyan elpusztult, de legyőzték Megatront, az Álcák vezetőjét. Az Autobotok a Földön maradtak.

A második részben az Álcák revansot vesznek, és Megatron vezetésével sikerül megölniük Optimuszt, azonban Sam Witwicky az Irányítás Mátrixa segítségével feltámasztja.

A harmadik részben Optimusz újra legyőzi Megatront, valamint megöli egykori mentorát, Őrszemet is, mivel az paktumot kötött az Álcákkal, és segített nekik leigázni a Földet.

A negyedik részben bujkál az emberek elől, akik a Vesztegzár nevű semleges (se nem Álca, se nem Autobot) alakváltó fejvadásszal szövetségben az Álcákat és az Autobotokat is megpróbálják kiirtani, hogy tökéletesített ember-irányította hadigépeket készítsenek belőlük. Vesztegzár a Teremtőknek nevezett, ismeretlen kilétű lényeknek dolgozik, akik állítása szerint Optimuszt és az alakváltókat építették, ám Optimusz fejét követelik, mivel az Autobot vezér fellázadt ellenük és nem tett meg valamiféle erkölcstelen dolgot, amit követeltek tőle (ez valószínűleg az élő bolygók kiberformálásának folytatása transzformium-bombákkal, ami a már kialakult élet elpusztításával jár; de határozottan nem derül ki). Optimusz kis híján meghal egy ütközetben, elmenekül, de deaktiválódik; mígnem egy emberi hulladékgyűjtő-feltaláló megtalálja a roncsát és kijavítja. Mivel Vesztegzár és szövetségesei újra megtalálják őket, erősítést kér a Dinobotoktól és legyőzik az Álcákat is, és Vesztegzár csoportját is. Optimusz személyesen küzd meg Vesztegzárral, és feltaláló szövetségese segítségével megöli. Végül úgy dönt megkeresi a Teremtőket, hogy hagyják békén a Földet.

Az ötödik részben Optimusz találkozik teremtőjével, Quintessával, aki saját irányítása alá vonja, Nemezis Fővezérként és a Földre küldi hogy hozza el neki a botot, aminek segítségével kiszívják a Föld, vagyis Unikron energiáját hogy helyreállítsák az elpusztult Kibertront. Optimusz a Földön harcba keveredik Űrdongóval, akinek hangja hatására visszanyeri emlékeit és Quintessa egykori lovagjai, valamint az Autobotok segítségével legyőzik az Álcákat és Quintessát, majd visszatérnek a Kibertronra.

Unicron Trilogy[szerkesztés]

Armada, Energon és Cybertron[szerkesztés]

Az Unikron Trilógiában Optimusz Fővezér (Armadában Optimus Prime és az Energonban, illetve a Cybertron első szinkronjában Első Optimusz) kamionná és tűzoltóautóvá alakult. Az Armadában miután az Álcák el akarták pusztitani a bolygót Optimusz az életét adja a Föld megmentéséért, a sorozat végén lemond a Vezetés Mátrixáról, miután Galvatron feláldozza magát a Kibertronért.

Csapata tagjai[szerkesztés]

Armada

  • Nagymenő (Hot Shot)
  • Géptűz (Jetfire)
  • Riadó (Red Alert)
  • Füstfüggöny/ Csörlő (Smokescreen/ Hoist)
  • Dögevő (Scavenger)
  • Homály (Blurr)
  • Sűrű (Sideswipe)

Energon

  • Tűzgolyó (Hot Shot)
  • Lángcsóva (Jetfire)
  • Vasököl (Ironhide)
  • Golyózápor/ Úttorlasz (Inferno/ Roadblock)
  • Rodimusz (Rodimus)
  • Taposóakna (Landmine)
  • Portyázó (Prowl)
  • Éleskés/ Éleskard (Wing Dagger/ Wing Saber)
  • Tűzfal (Bulkhead)
  • Lejtő (Downshift)
  • Sziklamászó (Cliffjumper)
  • Szuperion (Superion Maximus)
  • Végső Omega (Omega Supreme)
  • Szélvész (Arcee)
  • Bicepsz (Strongarm)
  • Légörvény (Skyblast)
  • Jelzőfény (Signal Flare)

Cybertron

  • Tűzgolyó (Hot Shot)
  • Röptűz (Jetfire)
  • Gránátfej/Taposóakna (Landmine)
  • Sörét (Scattershot)
  • Generál/ Vasmacska (Overhaul/ Leobreaker)
  • Riadó (Red Alert)
  • Éleskard (Wing Saber)
  • Vektor Fővezér (Vector Prime)

Aligned continuity family[szerkesztés]

Transformers Prime[szerkesztés]

Egyszer régen még a Kibertronon (Cybertronon), az aranykor utolsó napjaiban Optimusz és Megatron akkor még nem voltak ellenségek. Optimusz sem volt mindig fővezér (Prime). Sőt az Optimusz nevet sem születése óta viseli. Egyszerű hivatalnok volt, aki az Iacon arhívumot vezette, úgy hívták: Orion Pax. Ahogy egyre többet tudott meg a bolygó múltjáról, annál nagyobb aggodalommal figyelte a vezetést behálózó korrupciót, és a társadalmat megosztó egyenlőtlenséget. De élt egy gladiátor akinek a nézeteit szimpatikusnak találta.Egy olyanét aki felvette, a 13 fővezér (Prime) egyikének a nevét. Ő volt Megatronus. Megatronus felesküdött, hogy megváltoztatja a Kibertron (Cybertron) vezetését, és egyenlőséget követelt a közösség minden tagjának. Ez a bátor forradalmár csakhamar rengeteg támogatót szerzett, köztük Fülelő (Soundwave) parancsnokot. Orion felvette a kapcsolatot Megatronusszal, aki tudtán kívül a mentorává vált. Ahogy otthagyta a sportarénát, hogy politikai pályára lépjen Megatronus lerövidítette a nevét. Nem sokkal később már Megatronként a vezetőtanács elé terjesztette az elképzelését az igazságos és egyenlő társadalomról és lassan megmutatta, hogy milyen is ő valójában. Kijelentette, hogy a régi vezetést csak erővel lehet megdönteni és követelte, hogy őt jelöljék ki a következő fővezérnek (Primenak). Orion azonban nem hitt az erőszakos igazságtételben. Eme józan hang nem volt hatástalan a tanács tagjaira, akik megilletődve konstatálták, hogy a Kibertron (Cybertron) hosszú fennállása óta végre jött valaki, aki méltó rá, hogy fővezér (Prime) legyen. Ám eme megtisztelő nevet csak akkor vehette fel, ha Orion kiérdemli a legendás Vezetés Mátrixát. Vágyai beteljesülésétől megfosztva Megatron minden kapcsolatát megszakította Orionnal és a tanáccsal. Az általa Álcáknak deklarált seregével háborút indított mindazok ellen, akik nem hajtottak fejet előtte. Megesküdött rá, hogy megszerzi magának a Mátrixot bárhol rejtőzzön is. A háború végül az egész Kibertront (Cybertront) romba döntötte, magváig megmérgezve a bolygót. Orion oda utazott, hátha valahogy visszafordíthatja ezt a szörnyű folyamatot és szemtől szembe találta magát minden kibertroni (cybertroni) élet atyjával, Prímusszal (Primusszal). Az elgyötört Prímusz (Primus) megérezte Orionban a jóságot és a gondjaira bízta a Mátrixot. Ebben a pillanatban a meglepett és szerény Orion Pax Optimusszá változott. Ő lett az utolsó fővezér (Prime).

Transformers: Robots in Disguise[szerkesztés]

Miután Optimusz feláldozta a szikráját (mivel a Transformers: Robots in Disguise a Transformers: Prime folytatása) , azért, hogy Kibertron ujjáéledjen, a Fővezérek csarnokába került. Itt Micronus fővezér tanította. Itt megérezte, hogy közeleg a veszély és kérte a fővezéreket, hogy a szikrájuk felét adják át. Miután ez megtörtént, visszamegy a Földre és találkozik régi barátjával, Űrdongóval és a csapatával. Később kiderül, hogy a fenyegetés maga Megatronus fővezér, "A Bukott", és az első Álca. Optimuszék hosszú harc után legyőzik. Később megküzd az Álcák szigetével, Üstökössel, és a főtanáccsal is, akik valójában Álcák. A sorozat végén visszavonul. Ez afféle lezárása a történetnek.

Transformers Mentő Botok[szerkesztés]

Transformers: Mentő Bot Akadémia[szerkesztés]

Transformers: Cyberverse[szerkesztés]

Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia[szerkesztés]

Képességei[szerkesztés]

A képregény a legerősebb és legintelligensebb autobotként jellemzi; aki „kétezer tonna felemelésére képes. Lézerágyújával halálos pontossággal eltalálja a húsz kilométer távolban elhelyezkedó célt. Antennája révén 30 kilométeren belül valamennyi autobottal kapcsolatot tud teremteni.”. Továbbá, s mind a rajzfilmekben, mind a mozifilmekben, mind a képregényben, - legalábbis az óriási „kombo-robotok” megjelenéséig - ő a legnagyobb és legerősebb autobotok, sőt alakváltók egyike, az egyedüli, aki párviadalban sikerrel szállhat szembe Megatronnal. Az első élőszereplős mozifilmben ennek ellenére Megatron erősebbnek bizonyul.

A G1 rajzfilmben csuklóiból egy energiából álló kardpengét tud kipattintani, az egyik epizódban ezzel harcol Megatron energiabuzogánya ellen. Ezt a képességét a mozifilmbekbe is átörökítették, számtalan ellenségével (így pl. Csonttörővel az első filmben) ez a penge végez, bár a filmben fémből áll, az (időnként látható) energiaburkolat csak az erejének a növelésére szolgál.

Optimusz földi alakja kamion, a képregényben és rajzfilmekben egy "buldogfülkés" Mack, az első három mozifilmben egy "csőrös" Peterbilt 379, a negyedik és ötödik részben egy szintén csőrös Western Star 5700, az ŰrDongó című filmben egy buldog Freightliner. Egész pontosan nyerges vontató, akinek a képregényben és rajzfilmben (fél)pótkocsija is van, az első két mozifilmben viszont anélkül szerepel. A harmadik mozifilmben ellenben már van pótkocsija is,[2] ami egyébként megsemmisül. A két újabb filmben megint csak nincs. A (G1) rajzfilmekben a pótkocsijában egy nagyteljesítményű és igen pontos lézerágyú, valamint egy robotszonda van elrejtve (utóbbi az egyik részben elpusztul), de gyakran láthatóak olyan jelenetek is, amikor jármű alakot felvett autobot társait szállítja benne.

A (Marvel G1) képregényben az alakváltók nebulosi kalandjai után „bináris kapcsolatban” áll Hi-Q-val, egy nebulosi őslakóval (akik teljesen emberszerűek). Az egyik autobot (Agytröszt) által kidolgozott eme eljárás során a gépi és a szerves lények egy közös organizmusként képesek működni.

Szinkronhangok[szerkesztés]

Név Magyar Név Eredeti hang Magyar hang Sorozat/Film Év
Optimus Prime Optimus Prime Peter Cullen TBA Transformers G1 1984-1987
Kránitz Lajos (1. szinkron)
F. Nagy Zoltán (2. szinkron)
Transformers 1986
TBA Neil Kaplan TBA Transformers: Robots in Disguise 2001
Optimus Prime Garry Chalk Bolla Róbert Transformers: Armada 2002-2003
Első Optimus Barbinek Péter Transformers: Energon 2004-2005
Első Optimus/Optimus Fővezér Transformers: Cybertron 2005-2006
Első Optimus Vass Gábor Transformers: Első Optimus Megatron Ellen - A Végső Ütközet 2007
TBA David Kaye TBA Transformers: Animated 2007-2009
Optimus Fővezér Peter Cullen Kristóf Tibor Transformers 2007
Szélyes Imre Transformers: A bukottak bosszúja 2009
Optimus Prime Transformers: Prime 2010-2013
Optimus Fővezér Transformers 3. 2011
Optimus Vezér Barbinek Péter,
Németh Gábor
Transformers Mentő Botok 2012-2016
Optimus Prime TBA Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising 2013
Optimus Fővezér Szélyes Imre Transformers: A kihalás kora 2014
Optimus Prime Transformers: Robots in Disguise 2015-2017
Optimus Prime Jon Bailey,
Peter Cullen
TBA Transformers: Prime Wars Trilogy 2016-2018
Optimus Fővezér Peter Cullen Szélyes Imre Transformers: Az utolsó lovag 2017
ŰrDongó 2018
Optimus Prime Jake Tillman Szélyes Imre Transformers: Cyberverse 2018-2021
Hiro Diaz,
Jake Tillman
Barbinek Péter Transformers: Mentő Bot Akadémia 2019-2021
Jake Foushee TBA Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia 2020-2021
Optimus Fővezér Alan Tudyk Szélyes Imre (1-10. rész), Transformers: FöldSzikra 2022-
Peter Cullen Horányi László Transformers: A fenevadak kora 2023

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az írásmódja nem egységes. Optimusz Fővezér, Optimus fővezér, Optimus Fővezér alak is használatban van.
  2. Képek Optimuszról és több más autobotról a Transformers 3 forgatásán

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Optimus Prime
A Wikimédia Commons tartalmaz Optimusz fővezér témájú médiaállományokat.