OpenSPARC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az OpenSPARC egy 2005 decemberében indult nyílt forráskódú hardver projekt. A Sun Microsystems első lépésben a teljesen 64 bites, 32 szálas UltraSPARC T1-es („Niagara”) mikroprocesszorának regiszterátviteli szintű (RTL) Verilog kódjával járult hozzá a projekthez, mikor 2006. március 21-én kiadta a T1-es IP mag forráskódját a GNU General Public License v2 alatt. A 2005-ös UltraSPARC architektúra megfelel a SPARC V9 Level 1 szabványnak, további kiegészítésekkel, valamint számos, az összes UltraSPARC processzorra jellemző Sun általi kiterjesztést tartalmaz. A teljes OpenSPARC T1 rendszer 8 magból áll, mindegyik mag egyidejűleg négy szál végrehajtására képes, ami összesen 32 végrehajtó szálat alkot. A magok sorrendben hajtják végre az utasításokat, a végrehajtó logika 6 fokozatú futószalag fölött működik.

2007. december 11-én a Sun az OpenSPARC projekten keresztül elérhetővé tette az UltraSPARC T2 processzor RTL-jét is,[1] amelyet szintén a GNU General public licenc v2 alatt adott ki.[2] Az OpenSPARC T2 8 magos, futószalagja 16 fokozatú, végrehajtása 64 szálat biztosít.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sun Accelerates Grown of UltraSPARC CMT Eco System. Sun Microsystems, 2007. december 11. (Hozzáférés: 2008. május 23.)
  2. OpenSPARC Frequently Asked Questions. Oracle. [2012. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 20.)

Források[szerkesztés]

Ld. jegyzetek,

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az OpenSPARC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • LEON beágyazott, sugárzástűrő, SPARC architektúrájú processzorcsalád
  • S1 Core – származtatott egymagos implementáció
  • FeiTeng – egy Kínában tervezett és gyártott megvalósítás, szuperszámítógépes alkalmazásokhoz
  • SPARC – skálázható processzor-architektúra
  • Field-programmable gate array (felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix)
  • RISC-V