Haiku (operációs rendszer)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(OpenBeOS szócikkből átirányítva)
Haiku
Haiku pillanatkép
Haiku pillanatkép
FejlesztőHaiku Inc.
Forráskódnyílt
OS-családBeOS
Programozási nyelvC++
Legelső kiadásOpenBeOS: 2002[1]
Stabil verzión/a
(n/a)
Fejlesztői verzióR1 Beta 1
(2018. szeptember 28.)
HardverIA-32
Kernelmoduláris
LicencMIT licenc
Státuszbeta
Weboldalwww.haiku-os.org

A Haiku egy nyílt forrású és ingyenes operációs rendszer, mely azzal a céllal indult, hogy újjáteremtsék, s kibővítve folytassák a BeOS operációs rendszert. A fejlesztés 2001-ben indult el, a projektet 2004-ig úgy ismerték, hogy OpenBeOS, de egy egyszerű szerzői jogi vita miatt nevet kellett váltani. A projekt 2008-ban "self-hosting"-á vált, amely azt jelenti, hogy az operációs rendszert akár saját korábbi verziója alatt is lehet teljeskörűen fejleszteni. Az első alpha kiadás 2009 szeptemberében, míg a második alpha kiadást 2010 májusában adták ki.

A fejlesztés koordinálását a New York-i székhelyű Haiku Inc. nonprofit szervezet végzi, melyet 2003-ban Michael Phipps alapított, és azóta is vezeti.

Története[szerkesztés]

A Haiku OS eredetileg OpenBeOS néven jött létre, 2001-ben, abban az évben, amikor a Be, Inc.-et, a BeOS eredeti fejlesztőjét felvásárolta a Palm Inc., és a BeOS fejlesztését leállították. A projekt elsődleges célja a BeOS közösség támogatása lett, azáltal, hogy készítenek egy, a BeOS-el kompatibilis, nyílt forrású operációs rendszert. A saját szerverek és API-k (ismert úgy is, mint kitek) teljesen újra lettek írva, egy önként ajánlkozó rajongói csapat által, akik folytatni akarják a BE, Inc. által elindított operációs rendszert, platformot. A kernel a NewOS-en alapul. A mikrokernel egy korábbi Be fejlesztőmérnök munkája, s továbbfejlesztette egy „keménymag” jelzővel ellátott programozói csapat.

Irányelvei[szerkesztés]

A fejlesztők által elsősorban személyi számítógépekre szánt operációs rendszer főként gyorsaságával, egyszerűségével, alacsony erőforrásigényével, és könnyű kiismerhetőségével szeretne teret hódítani a felhasználók között, ezért a fejlesztéskor ezen szempontokat tartják szem előtt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BeGroovy: OpenBeOS First Release Archiválva 2014. január 6-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]