Omutnyinszk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Omutnyinszk (Омутнинск)
A kohászati gyár igazgatósági épülete a főtérrel (2012)
A kohászati gyár igazgatósági épülete a főtérrel (2012)
Omutnyinszk címere
Omutnyinszk címere
Közigazgatás
Ország Oroszország
Föderációs alanyKirovi terület
JárásOmutnyinszki
Irányítószám 612740
Körzethívószám 83352
Népesség
Teljes népesség22 009 fő (2018. jan. 1.)[1] +/-
Földrajzi adatok
Időzóna UTC+03:00
Elhelyezkedése
Omutnyinszk (Oroszország)
Omutnyinszk
Omutnyinszk
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 58° 40′, k. h. 52° 11′Koordináták: é. sz. 58° 40′, k. h. 52° 11′
Omutnyinszk (Kirovi terület)
Omutnyinszk
Omutnyinszk
Pozíció a Kirovi terület térképén
Omutnyinszk weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Omutnyinszk témájú médiaállományokat.

Omutnyinszk (oroszul: Омутнинск) város Oroszország Kirovi területén, az Omutnyinszki járás székhelye.

Lakossága: 23 615 fő (a 2010. évi népszámláláskor).[2]

Fekvése[szerkesztés]

A Kirovi terület északkeleti részén, Kirov területi székhelytől 200 km-re, az Omutnaja folyó partján fekszik, a Vjatka felső folyása közelében. Vasútállomás (Sztalnaja, jelentése: 'acélos') a transzszibériai vasútvonal Kirov–Glazov közötti szakaszáról észak felé leágazó szárnyvonalon. Alacsonyabb rendű közút köti össze az északabbra fekvő Kirsz és Rudnyicsnij, valamint kelet felé Afanaszjevo településekkel. A terület a Felső-kámai-hátság erdős, mocsaras vidékének része.

Története[szerkesztés]

A körzet mocsaraiban található ún. gyepvasércre (vagy mocsárércre) és az erdőségek nagy fakészletére alapozva a 18. században kezdetleges vaskohászat alakult ki. A mai város helyén 1773-ban Oszokin alezredes alapított vasolvasztót, mely 1775-re készült el. A körülötte kialakult települést az alapítóról nevezték el. Oszokino később Omutnaja, illetve Omutnyinszkij Zavod lett ('omutnyinszki gyár') és a 20. században a vaskohászat helyi központjává alakult. 1921-ben kapott városi rangot.

1929-ben hozták létre a járást Omutnyinszk székhellyel. Ugyanabban az évben kezdték építeni a transzszibériai vasútvonal Jar állomásáról észak felé vezető szárnyvonalat, a városba 1931-ben érkezett az első vonat. A vasút az északabbra fekvő Rudnyicsnijon át (foszforitbányák) Lesznojig vezetett. Az építkezéseken és a termelésben elítéltek dolgoztak, a körzetben az 1930-as, 1940-es években a Gulag lágerhálózat számos munkatábora működött.

Gazdasága[szerkesztés]

A város a körzet ipari központja. Gazdasági alapja a nagy múltú kohászati művek, ahol már régen megszüntették a nyersvastermelést és meghonosították az SM-acélgyártást, különféle acél- és hengereltárukat állítottak elő. Napjainkban többek között melegen hengerelt szerkezeti profilok gyártását helyezték előtérbe.

1958 végén határozat született a mikrobiológiai ipar meghonosításáról a körzetben. Az Omutnyinszktól 15 km-re épült nagy vegyészeti gyár tíz évvel később kezdte meg a termelést és – a századforduló válságos évei után – jelenleg (2014-ben) újra működik. A mellette kialakult Vosztocsnij (melyet a gyárral együtt részben elítéltek építettek[3]) ma már önálló városi jellegű település, Omutnyinszk bolygó-városának számít.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 26. Численность постоянного населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2018 года. Orosz Szövetségi Állami Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2019. január 23.)
  2. A 2010. évi népszámlálás adatai. Oroszország statisztikai hivatala. [2013. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 1.)
  3. [1]

Források[szerkesztés]