Omladinski Stadion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Omladinski Stadion (Омладински стадион)
A stadion madártávlatból
A stadion madártávlatból
Adatok
ElhelyezkedésSzerbia Belgrád, Szerbia

Megnyitás ideje1957. augusztus 10.

Méretek105 m × 70 m
Felületműfű
Befogadóképesség19 100 fő[1]
Tulajdoni viszonyok
TulajdonosOFK Beograd
KezelőOFK Beograd
BérlőOFK Beograd
Elhelyezkedése
Omladinski Stadion (Belgrád)
Omladinski Stadion
Omladinski Stadion
Pozíció Belgrád térképén
é. sz. 44° 48′ 56″, k. h. 20° 29′ 39″Koordináták: é. sz. 44° 48′ 56″, k. h. 20° 29′ 39″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Omladinski Stadion témájú médiaállományokat.

Az Omladinski Stadion (szerbül: Омладински стадион) egy Belgrádban található, többnyire labdarúgó mérkőzésekre használt multifunkcionális stadion. Ez a stadion szolgál otthonául az OFK Beograd csapatának. Az Omladinski maximális befogadóképessége 19 100 fő, ebből 10 600 az ülőhelyek száma.[2] 2012 decemberétől az épület romló állapota miatt csak a kapacitás harmadát kihasználva üzemel.[3]

Története[szerkesztés]

A stadion hivatalos megnyitóját 1957. augusztus 10-én tartották, az FK Radnički és az FK Spartak mérkőzött meg egymással ez alkalommal.

Az első hivatalos bajnoki mérkőzést az OFK Beograd (akkor mint BSK) augusztus 24-én a Budućnost Podgorica ellen vívta és nyerte meg 3-1 arányban. Amellett, hogy a stadion az OFK otthonául szolgál, saját stadionjuk átépítésekor pályára lépett itt a Partizan Belgrád, a Crvena zvezda és a FK Radnički is.

Az építésért felelős tervezőmérnök Karlo Kacl, asszisztensei Kosta Popović és az építész Aleksandar Radovanovic voltak, a munkálatok menedzsere pedig Sava Petković.[1]

Adatok a stadionról[szerkesztés]

Az Omladinski (azaz Ifjúsági) Stadion, bár elsősorban labdarúgó mérkőzésekre tervezték, egy többfunkciós létesítmény, de több koncertet is szerveztek már itt és adott helyt iskolai versenyeknek is. A műfűvel borított játékteret 105 x 70 méter nagyságú lelátó veszi körül, kiegészülve cselgáncs, kerékpár, tenisz, kosárlabda és kézilabda pályával, így összterülete összesen 81 500 négyzetméter.

Mikor a stadion megnyitotta kapuit, 28 000 néző befogadására volt alkalmas, ebből 23 820 volt az ülőhely és bizonyos események alkalmával harmincezer fősre volt bővíthető.[4] A rekonstrukciós munkálatok 2000-ben kezdődtek. Felújították az öltözőket, a jacuzzit és a szaunát, majd új székeket és kijelzőt szereltek fel. A keleti lelátó 92 új ülőhellyel bővült, valamint sajtóközpontot hoztak létre, ami 30 újságíró befogadására képes.

A stadion keleti és nyugati részét tető fedi, a műfüvesítés 1999-ben kezdődött. A rekonstrukciós munkálatok folyamán új kandallábereket helyeztek el, biztosítva a stadion világítását, figyelembe véve a nemzetközi szövetség előírásait és szabványait.

Mindezek ellenére az Omladinski állapota folyamatosan romlott, ezért 2012 óta nem rendeznek benne nemzetközi mérkőzést.[5] A város és az önkormányzat több petíciót is kapott az újabb renoválási munkálatok megkezdésére vonatkozóan.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Omladinski stadion na Staroj Karaburmi, OFK Beograd
  2. [1] OFK Beograd Official Website (Serbian): Omladinski Stadion na Karaburmi
  3. Srpski Fudbal (Serbian): Nastavljena akcija ‘Sačuvajmo Omladinski stadion’ Archiválva 2012. december 30-i dátummal a Wayback Machine-ben December 20, 2012
  4. Омладински стадион, www.ofkbeograd.co.rs
  5. Петицијом траже спас за Омладински стадион Archiválva 2014. június 4-i dátummal a Wayback Machine-ben, www.24sata.rs, 28. 8. 2012.

Külső információk[szerkesztés]