Omarama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Omarama
Közigazgatás
Ország Új-Zéland
Népesség
Teljes népesség
  • 291 fő (2018. márc. 6.)[1]
  • 310 fő (2020. jún. 30.)[2]
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 44° 29′, k. h. 169° 58′Koordináták: d. sz. 44° 29′, k. h. 169° 58′
A Wikimédia Commons tartalmaz Omarama témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Omarama egy kistelepülés a 8-as főút és a 83-as főút kereszteződésénél, a Mackenzie-medence déli végénél, Új-Zéland Déli-szigetén. Omarama a Waitaki kerületben található, a Canterbury régió déli részén. A város északi része közelében folyik az Ahuriri folyó.

Omarama egy vidéki szolgáltatásközpont, amely közepes mértékben fejlődött az ide települő horgászoknak, művészeknek, csillagászoknak, vitorlásrepülősöknek, illetve síelőknek és turistáknak köszönhetően. A település lakóinak jelentős részét a Meridian Energy Limited vállalat alkalmazza, amely egy állami tulajdonú energiaipari vállalat. A cég üzemelteti a közelben fekvő vízturbinákat és vízerőműveket, melyek az ország vízenergia termelésének részét képezik.

Maori nyelven Omarama annyit tesz: A fény helye. Azért kapta ezt a nevet, mert az égbolt errefelé szokatlanul tiszta.

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Bár az országban főleg juhtenyésztés folyik, azonban Omarama környékén inkább a szarvasmarha-tenyésztés terjedt el és tejtermelésre álltak át a helyi farmgazdaságok a csökkenő kereslet és a csökkenő világpiaci árak miatt, valamint a tejiparban bekövetkezett jövedelmi fejlődés miatt.

A változás a helyi tussock füves pusztákat is érintette, melyeket inkább felszántottak és legelőként hasznosítják azokat. Ehhez új öntözőrendszereket is ki kellett építeni. Manapság a nagy kiterjedésű, sugaras öntözőrendszerek dominálják a látképet.

A világgazdaság változásai miatt azonban néhányan újabb lehetőségek után néztek a mezőgazdaság terén, ezért elindult a bioüzemanyagoknak szánt növények termesztése is a régióban.

Horgászat[szerkesztés]

Számos folyón és tavon lehet a településen és környékén rekreációs célból horgászni. A település közelében fekvő Ahuriri-folyó kedvelt célpont a légyhorgászat kedvelői között.

Csillagászat[szerkesztés]

Omarama ad otthont egy téli úgy nevezett csillag partynak. Ilyenkor a településen kikapcsolják a közvilágítást és a házaknál is lekapcsolják a lámpákat és a csillagos eget kémlelik az idelátogatók. A közelben, a Benmore-csúcson található a Benmore Peak Observatory, mintegy 13 kilométernyire, északra.

Vitorlásrepülőzés[szerkesztés]

A kedvező szélviszonyoknak köszönhetően a vidék világszerte ismert és elismert vitorlásrepülős helyszín. Ez volt az 1995-ös vitorlásrepülő világbajnokság helyszíne. Számos nemzeti és világrekordot döntöttek meg az innen felszálló vitorlázórepülősök. Nem ritkán több száz kilométerre is el tudnak jutni a Déli-Alpok hegyormai felett az innen felszálló repülősök. Az Omarama Vitorlás Klub és további vitorlás repülőklubok is a településen találhatóak.

Jegyzetek[szerkesztés]