Hadzsar-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ománi-hegység szócikkből átirányítva)
Hadzsar-hegység

Magasság3075 m
Hely Omán
 Egyesült Arab Emírségek
Legmagasabb pontDzsebel-Samsz (kb. 3000 m)
Hosszúságkb. 500 km
Elhelyezkedése
Hadzsar-hegység (Omán)
Hadzsar-hegység
Hadzsar-hegység
Pozíció Omán térképén
é. sz. 23° 13′, k. h. 57° 17′Koordináták: é. sz. 23° 13′, k. h. 57° 17′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Hadzsar-hegység témájú médiaállományokat.

A Hadzsar-hegység (arabul: جبال الحجر [Dzsibal al-Hadzsar]) az Arab-félsziget délkeleti partján, az Ománi-öböllel párhuzamosan futó hegylánc. Ománi-hegység néven szintén ismert. Omán és az Egyesült Arab Emírségek ÉK-i részén húzódik, a Rab-el-Hálitól keletre. A Muszandam-félszigeten annak gerincét alkotja.

Neve (al-Hadzsar = a szikla) „sziklás hegységet” jelent.

Legmagasabb pontja a kb. 3000 méter magas Dzsebel-Samsz csúcs. A Szumail-hasadék választja el a Nyugat-Hadzsart a Keleti-Hadzsar-hegységtől. Ez a hasadék az egyik fő útvonal a hegységen át a tengerpart (Maszkat) és a belső területek között.

Az Ománi-öböl felé meredeken szakad le, míg menedékesen ereszkedik a belső területek felé. Nagy része sivatag, de a középpontjában a magasabb régiókban akár 300-400 mm évi csapadék is lehet, ahol bokrok és fák is megjelennek és mezőgazdasági termelés is lehetséges. Itt teraszos földművelés és gyümölcstermesztés folyik: gránátalma, kajszibarack, őszibarack, dió. Ez a terület a Dzsebel Ahdar (arabul الجبل الأخضر [al-Ǧabal al-Aḫḍar]), vagyis a Zöld-hegy. A Dzsebel Ahdar alatt húzódik a Rusztak-oázis, amelyben számos falu és több vízfolyás van.

Képek[szerkesztés]

A Hadzsar

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Readers' Digest: Világjárók lexikona (1998)