Olena Volodimirivna Zelenszka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Olena Zelenszka
Zelenszka 2022-ben
Zelenszka 2022-ben
Ukrajna first ladyje
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2019. május 20.
Elnök Volodimir Zelenszkij
Előd Marina Porosenko

Születési név Olena Volodimirivna Kijasko
Született 1978február 6. (45 éves)
Krivij Rih, Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság, Szovjetunió

Szülei Volodymyr Kyiashko
Házastársa Volodimir Zelenszkij (2003–)
Gyermekei
  • Kirilo Zelenszkij
  • Oleksandra Zelenska
Foglalkozás
Iskolái Kryvyi Rih National University
Vallás ortodox keresztény

Díjak BBC 100 Women (2022)
A Wikimédia Commons tartalmaz Olena Zelenszka témájú médiaállományokat.

Olena Volodimirivna Zelenszka, született: Kijasko (ukránul: Олена Володимирівна Зеленська (Кіяшко); Krivij Rih, 1978. február 6. –) ukrán forgatókönyvíró, aki Volodimir Zelenszkij elnök feleségeként Ukrajna first ladyje. 2019 decemberében Zelenszkijt a Focus magazin a 100 legbefolyásosabb ukrán listájára vette fel, a 30. helyen.

Fiatalkora és pályafutása[szerkesztés]

A Krivij Rih-i Nemzeti Egyetem építőmérnöki karán tanult építészetet. A Kvartal 95 állami tulajdonban lévő televíziós szórakoztatóipari produkciós cég írója lett.

Ukrajna first ladyje[szerkesztés]

2019. május 20-án Zelenszka Ukrajna first ladyje lett. November 18-án a Vogue ukrán kiadásának decemberi számának címlapján jelent meg. A magazinnak adott interjújában beszélt első kezdeményezéséről, az ukrán iskolák táplálkozási reformjáról.

Olena Zelenszka kezdeményezésére az iskolai táplálkozás reformja a CultFood séfje, Jevhen Klopotenko által kidolgozott új iskolai menüvel kezdődött. A reform egy összetett program: az ételek minőségének, tápanyagtartalmának és élelmiszer-biztonságának javításától az iskolák forrásainak biztosításáig. A frissített iskolai menü 160 tételből áll: hagyományos ukrán ételeket és a világ különböző konyháiból származó népszerű ételeket egyaránt tartalmaz. 2021. szeptember 1-jén léptek hatályba az új élelmiszer-szabványok, amelyeket az Ukrán Miniszteri Kabinet hagyott jóvá.

2019 decemberében a harmadik ukrán női kongresszuson tartott beszédében Zelenszka kezdeményezte Ukrajna csatlakozását a G7-ek nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos nemzetközi kezdeményezéséhez, a biarritzi partnerséghez, amelyet 2020 szeptemberében véglegesítettek. 2020 novemberében és 2021 szeptemberében Zelenszka felszólalt a negyedik és ötödik ukrán női kongresszuson, amely egy olyan platform, amely ukrán és nemzetközi közéleti személyiségeket, politikusokat, kormányzati tisztviselőket, szakértőket és véleményformálókat hoz össze a nők és férfiak egyenlő jogaiért.

2020. január 13-án Volodimir Zelenszkij bevette Olenát a Volodimir Borogyanszkij kulturális miniszter által vezetett Művészeti Arzenál igazgatótanácsába.

2020 júniusában Olena Zelenszkij kezdeményezést indított az ukrán nyelv terjesztésére a világban, valamint ukrán nyelvű audio guide-ok bevezetésére a legikonikusabb helyeken, különösen a világ legnagyobb múzeumaiban. 2020-ban a kezdeményezés részeként 11 ukrán nyelvű audio guide-ot indítottak Azerbajdzsán, Ausztria, Olaszország, Lettország, Törökország, és Montenegró múzeumaiban, valamint Litvánia két buszjáratán. Zelenszka kezdeményezésének részeként 2021-ben ukrán nyelvű audio guide-okat indítottak a Mount Vernon-i (George Washington otthona) múzeumban, a kaliforniai Fine Arts Museums of San Francisco, Versailles, a barcelonai Szent Család-templom, a Frederiksborg kastély, a Hundertwasser-ház, a Galata-torony és az Anatóliai Civilizációk Múzeumában.

Zelenszka 2020 májusában online kérdőívet indított az akadálymentes társadalom megteremtéséről a Digitális Átalakulás Minisztériumával és Ukrajna Szociálpolitikai Minisztériumával partnerségben. 2020 decemberében a Digitális Átalakulás Minisztériuma és az ENSZ ukrajnai Fejlesztési Programja közölte, hogy a Zelenszka "Akadályok nélkül" kezdeményezésének részeként létrehozzák a kiszolgáltatott csoportok számára nyújtott szolgáltatások katalógusát, amelyet az "Akció" állami portálon az "Akció. Akadályok nélkül" kategóriában tesznek közzé.

A 2022-es ukrajnai orosz invázió után Zelenszkát Oroszország második számú célpontjaként jellemezték. Március közepén Ukrajnában tartózkodott egy meg nem nevezett helyen. Nyilatkozatot adott ki, amelyben kiemelte az invázió során megölt gyermekek neveit. A háború alatt erőfeszítései a humanitárius segítségnyújtásra összpontosítottak, különösen a fogyatékkal élő gyermekek evakuálására Lengyelországon keresztül és inkubátorok behozatalára a háborús övezetek kórházaiba. Zelenszka az invázió kezdete óta május 8-án lépett először nyilvánosság elé, amikor Ungváron találkozott Jill Bidennel. Biden ukrajnai útját, amely egybeesett az Egyesült Államokban és Ukrajnában ünnepelt anyák napjával, nem hozták előzetesen nyilvánosságra.

Magánélet[szerkesztés]

Zelenszka és leendő férje iskolatársak voltak, de nem ismerték egymást. Zelenszkij egyszer azt mondta, hogy sok osztálytársát ismerte, de magát Olenát nem. Sokkal később ismerkedtek meg, amikor Olena a Krivij Rih Nemzeti Egyetem építőmérnöki karán tanult.

A párkapcsolata fokozatosan alakult ki - nyolc évig jártak, mielőtt 2003. szeptember 6-án összeházasodtak. 2004. július 15-én született meg lányuk, Olekszandra, 2013. január 21-én pedig fiuk, Kirilo.

Zelenszkát 2020. június 16-án megfigyelésre kórházba szállították, miután a Covid19-tesztje pozitív lett. A fertőzést "közepes súlyosságúnak" írták le, amely nem igényelt gépi lélegeztetést. 2020. július 3-án bocsátották el a kórházból, ahol a kétoldali tüdőgyulladás miatt további belgyógyászati kezelést kapott.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Olena Zelenska című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.