Oldboy (film, 2013)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oldboy
(Oldboy)
2013-as amerikai film
Rendező Spike Lee
Producer Doug Davison
Roy Lee
Spike Lee
Alapmű
  • Old Boy
  • Oldboy
Műfaj
  • misztikus film
  • krimi
  • filmdráma
Forgatókönyvíró Garon Tsuchiya
Nobuaki Minegishi
Mark Protosevich
Főszerepben Josh Brolin
Elizabeth Olsen
Samuel L. Jackson
Sharlto Copley
Zene Michael Nyman
Operatőr Sean Bobbitt
Vágó Barry Alexander Brown
Gyártás
Gyártó 40 Acres and a Mule Filmworks
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar
(szinkron)
Forgatási helyszín New Orleans
Játékidő 104 perc
Költségvetés 30 millió $ (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó FilmDistrict
BemutatóUSA 2013. nov. 27.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 4 861 022 $[2]
Kronológia
Kapcsolódó film Oldboy (film, 2003)
További információk

Oldboy egy 2013-as amerikai akció-thriller, melyet Spike Lee rendezett és Mark Protosevich írt. A főszereplők Josh Brolin, Elizabeth Olsen és Sharlto Copley. Pak Cshanuk 2003-as dél-koreai filmjével azonos néven fut, annak remake-je. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban, 2013. november 17-én mutatták be. A Metacritic oldalán a film értékelése 49% a 100-ból, ami 41 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson az Oldboy 42%-os minősítést kapott, 137 értékelés alapján.[4]

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Josh Brolin Joseph "Joe" Doucett Kárpáti Levente
Elizabeth Olsen Mia Doucett / Marie Sebastian Sipos Eszter Anna
Sharlto Copley Adrian Doyle Pryce / Az Idegen Zöld Csaba
Samuel L. Jackson Chaney Ujlaki Dénes
Michael Imperioli Chucky Galbenisz Tomasz
James Ransone Dr. Tom Melby Dolmány Attila
Linda Emond Edwina Burke Kovács Nóra
Hannah Ware Donna Hawthorne Orosz Anna
Richard Portnow Bernie Sharkey Fülöp Zsigmond

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

1993-ban, egy alkoholmentes reklámszakember, Joe Doucett (Josh Brolin) tönkretesz egy találkozót, az egyik potenciális ügyfelével, Daniel Newcombe-val (Lance Reddick), mert rámozdul a barátnőjére. Ezután, Joe részegen elmegy az egyik barátjához és egyben a bártulajdonoshoz, Chucky-hoz (Michael Imperioli), de a férfi nem hajlandó őt beengedni. Míg kinn tartózkodik a szakadó esőben, meglát egy sárga esernyős nőt, mielőtt még eszméletlen lenne. Ahogy egy elszigetelt hotelszobában felébred, megállapítja magáról, hogy egy fogoly. A fogvatartói alapvetően biztosítanak a számára megfelelő higiéniai ellátást és minden étkezéskor egy kis mennyiségű feldolgozott kínai ételt, hozzá fél liter vodkát. Joe megtudja a TV-ből, hogy az exfeleségét agyonverték és brutálisan megerőszakolták. A kislányát, Miát már őrizetbe vették és első számú gyanú Joe-ra igazolódik. Miután megakadályozzák az öngyilkossági kísérletét, Joe leveleket kezd írni Miának, feladja az alkoholfogyasztást és az elkövetkezendő 20 évben tervezgeti a bosszút. Az idő elteltével, elkezdi formálni a testét különböző edzésekkel és a televíziós mérkőzésekből tanul bokszolók képzettje lesz. Hamarosan mindenkiről összeállít egy listát, akik felelősek lehetnek az ő bezártsága miatt; Az első számú gyanúsított Newcombe.

2013-ban, Joe figyeli a "legtitokzatosabb megoldatlan bűntények" TV showt, melyben látja Miát interjúzni, azt állítva, hogy ő hajlandó lenne megbocsájtani neki, ha visszatérne. Őt, ekkor hirtelen elkábítják, majd egy ismeretlen területen felébred egy dobozban, teli-tárca pénzzel, valamint mobillal a zsebében. A távolban meglátja a sárga esernyős nőt, majd elkezdi őt kergetni a közeli klinikáig; Ott találkozik egy Marie Sebastian (Elizabeth Olsen) nevezetű nővérrel, aki felajánlja a segítségét. Joe elutasítja a segítséget, de a nő átad egy névjegykártyát. Később meglátogatja Chuckyt és elmondja neki, hogy mi történt. Gúnyosan kap egy ismeretlen telefonhívást, az idegentől (Sharlto Copley) aki a bebörtönözése mögött áll. Miután megtudja, hogy Newcombe meghalt egy repülőgép-szerencsétlenségben, Joe ellenőrzi a listáján szereplő többi nevet, és kiderül, hogy mindenki ártatlan. Végül a fáradságtól és a kiszáradástól elájul, végül Chucky felhívja Mariet, hogy orvosi kezelést végezzen Joe-n. Marie elolvassa az összes levelet, amit Joe írt Miának, ezután felajánlja neki a segítségét. Joe vele képes megtalálni azt az éttermet, ahonnan szállították neki az ételt, miközben fogságban volt. Megérkezik egy férfi, és Joe elkezdi követni, egészen egy elhagyatott gyárig, oda ahol fogva tartották. Joe szembesül a tulajdonossal, Chaney-val (Samuel L. Jackson) és elkezdi őt kínozni. Egy rögzített szalagos beszélgetést követel tőle, melyen jól hallatszik Az idegennel való konzultációja, melyből kiderül Joe bebörtönözésének valós feltételei. Joe, ekkor egy kalapáccsal kénytelen szembeszállni Chaney összes emberével, akik közül egynek sikerül hátba szúrnia őt. Joe, ezután visszatér Chucky bárjába, ahol találkozik magával Az idegennel, a sárga esernyős nővel és a testőrével Haeng-Bokkal, akik elraboltál Miát.

Az idegen elmondja Joe-nak, hogy ha képes rájönni az igazi személyazonosságára és a bebörtönözésének valódi indokaira, akkor nem csak elengedi Miát, hanem egy kézzel írt vallomást is át ad neki, amely bizonyítja az ártatlanságát, valamint 20 millió dollárt gyémántokban. Azt is ígéri, hogy fejbe lövi magát, amit Joe végignézhet. Miután az Idegen elengedi Joe-t, siet Marie házához, hogy megmentse őt Chaney-tól és az embereitől. Marie képes digitálisan azonosítani Az idegen csengőhangját, amikor ő felhívja Joe-t. Kiderül, hogy a csengőhang egy régi iskolához vezet, ahol Joe meg tudja határozni az Idegen valódi kilétét; Adrian Pryce. Joe elküldi a nevet Chucky-nak, aki az interneten utána nyomoz. Felfedezi, hogy amikor még osztálytársak voltak, Joe észrevette, hogy Adrian húga, Amanda szexelt egy idősebb férfival, melynek híre elterjedt az egész egyetemen. A férfiről később kiderült, hogy Adrian és Amanda édesapja; Ő is és a lány is vérfertőzést kaptak. Nem sokkal ezután, Adrian apja megölte a feleségét és Amandat is, majd megpróbálta megölni Adriant, de végül öngyilkos lett. Adrian az egyetlen túlélő, és megfogadta, hogy bosszút áll Joe-n, amiért megalázta és elpusztította a családját. Joe elbújtatja Mariet egy motelben, ahol szexelnek, melyet Adrian kamerán keresztül néz végig. Chucky, amikor próbálja felhívni Joe-t, Adrian tudja fogadni a hívást, és hallja a kikövetkeztetett eseményt. Chucky, Adrian húgára úgy utal, mint egy kurva, ezért Adrian dühösen megöli Chucky-t. Joe később elmegy Adrian lakására, és megöli Haeng-Bokot. Adrian gratulál Joe-nak, hogy felfedezte az igazságot. Ezután, Adrian elmondja Joe-nak, hogy "Mia" valójában egy Ashley nevezetű színésznőt bérelt (már 10 éves kora óta) és az igazi lánya Marie. Elborzad, amit Adrian tett vele, de Joe könyörög a halálért, majd miután bosszút kívánt Adrian, ehelyett átadja neki a gyémántokat, és öngyilkosságot követ el. Joe ír Marie-nek egy levelet, melyben az áll hogy; Soha többé nem látsz, örökre eltűnök az életedből, szörnyű dolgot tettem, megbocsájthatatlant. Boldog életet kíván neki, egy rendes sráccal. Chaseynek add néhány gyémántot, hogy cserébe visszatérhessen a fogságba, nyilvánvalóan örök életre.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oldboy (2013). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. november 1.)
  2. Oldboy (2013). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. november 1.)
  3. Olđ ßoy 2013. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. november 1.)
  4. OLD BOY 2013. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. november 1.)
  5. ISzDb – ÖREGFIÚ (2013) (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. november 1.)