Ugrás a tartalomhoz

Kis olasz agár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Olasz agár szócikkből átirányítva)
Kis olasz agár (Piccolo Levriero Italiano)
Fajtagazda országOlaszország
Osztályozás
CsoportX. Agarak
Szekció3. Rövid szőrű agarak
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standard[1]
Kiadás éve1998
A Wikimédia Commons tartalmaz Kis olasz agár témájú médiaállományokat.

A kis olasz agár egy kis termetű kutyafajta.

Származása és története

[szerkesztés]

A legősibb agárfajták közé tartozik, amelyek már a bronzkorban is jelen voltak. Mai formája az ókorig vezethető vissza. Eredete az ókori görögökig és egyiptomiakig nyúlik vissza. Régen a királyok és a finom hölgyek kedvence volt. Legismertebb kedvelője minden kétséget kizáróan Nagy Frigyes porosz király volt, aki nagy tenyészetet tartott fenn.

Külleme

[szerkesztés]

Testének hossza azonos a marmagassággal, vagy némileg kisebb annál. A hát és a lágyék vonala ívelt, és simán folytatódik az erősen lejtős farban. Sima, rövid szőrzete kevésbé vedlik és szinte szagtalan. Lehetséges színei az egyöntetű, világos kávébarna, a fekete, és a palaszürke különböző árnyalatai – esetleg némi fehér színnel a mellen és a mancsokon. Egy pöttyös változat is ismert, de azt a Nemzetközi Kinológiai Szövetség tagországai nem ismerik el.

Jelleme

[szerkesztés]

Kissé félénk és visszahúzódó viselkedése ellenére önálló, érdekes személyiségű kutya. A különlegességet kedvelő embereknek ideális társ. Természetes rideg felnevelés esetén kemény- és lelkes vadász- és versenykutya, amely sok mozgást igényel. Nagyon szeret más kutyák társaságában lenni, ezért kifejezetten ajánlatos egyszerre több egyedet tartani a kis olasz agárból. A lakásban általában békés természetű.

Tartása

[szerkesztés]

Igénytelen, könnyen gondozható és nem zavaró. A vékony szőrzete miatt a hidegre aránylag érzékeny kutyának hideg időben mozgásban kell maradnia.

Adatok

[szerkesztés]
  • Marmagasság: 32–38 cm,
  • Tömeg: 3–4 kg,
  • Alomszám: 3-5 kölyök,
  • Várható élettartam: 13-14 év

Források

[szerkesztés]
  • Dr. Bruce Fogle Új Kutya enciklopédia
  • Eva-Maria Kramer Elektra kutyakalauz
  • Ester Verhoef Kutyák enciklopédiája