Olaflur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olaflur
IUPAC-név
N,N,N′-trisz(2-hidroxietil)-N′-oktadecilpropán-1,3-diaminium-difluorid
Más nevek {3-[Oktadecil-fluor-(2-hidroxietil)aminio]propil}-bisz(2-hidroxietil)aminium-fluorid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 6818-37-7
PubChem 23257
ATC kód A01AA03
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C27H60F2N2O3
Moláris tömeg 498,774 g/mol

Olaflur (vagy aminfluorid 297) a fogzománcba történő fluorbeépítésre helyileg alkalmazott fogszuvasodás-megelőző szer, amely elősegíti a kezdődő szuvas léziók ásványtartalmának helyreállását, és a fognyaki túlérzékenység kezelésére (deszenzitizálására) is alkalmas.

Fluoridok fogászati alkalmazása[szerkesztés]

A fluoridok általában hatékonyak helyileg és szisztémásan a fogszuvasodás-megelőzésben. Az alkalmazást követően a fluoridok és a zománc, illetve a dentin közötti affinitás eredményeként a fluorid e területeken felhalmozódik, ezáltal csökkentve azok oldhatóságát és gátolva demineralizálódásukat.

Aminfluoridok[szerkesztés]

A szervetlen fluoridokhoz viszonyítva az aminfluoridok tartósabb hatást fejtenek ki a fogfelszínekre és a szájüreg nyálkahártyáira, ami a hosszú láncú bipoláris alkilgyököknek köszönhető. Ily módon a fluoridkomponens hosszabb ideig áll rendelkezésre és segíti elő az ásványtartalom helyreállását. Ugyanakkor az antimikrobiális hatások késleltetik vagy gátolják a plakkokban lévő mikroorganizmusok anyagcseréjét, ezáltal késleltetve a fogszuvasodás kialakulását.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Olaflur című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.