Oláh Gábor (játékvezető)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oláh Gábor
Személyes adatok
Teljes név Oláh Gábor
Születési dátum 1976. január 1.
Születési helyBudapest Magyarország
Magasság176 cm
Testsúly78 kg
Egyéb foglalkozás BV Főreferens
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
2009NB IJátékvezető

Oláh Gábor (Budapest, 1976. január 1. –) magyar nemzeti labdarúgó-játékvezető. A Rendőrtiszti Főiskolán diplomázott. Polgári foglalkozása: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán kiemelt főreferens.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

A legtöbb gyerekhez hasonlóan a labdarúgást választotta állandón jelentkező mozgásigények levezetésére. Serdülő sportolóként 1988-ban a Csepel SC-ben kezdet versenyszerűen focizni. Szigetszentmiklósra költözött a család, így a helyi csapathoz igazolt. Korosztályának megfelelően előbb az ifjúsági, majd a felnőtt csapatban játszott. 1998-ban eligazolt Dunaharasztiba, majd Halásztelekre. A játékvezetés mellett rövid ideig még focizott a Tököl második csapatában. Sportvezetői választás elé állították, vagy focizik, vagy mérkőzést vezet, az utóbbit választotta.

Játékvezetőként[szerkesztés]

A Fiatalkorúak Bv. Intézetében Tökölön dolgozott sport tiszti beosztásban, amikor az olvasott felhívásra kíváncsiságból jelentkezett a játékvezetői tanfolyamra. A játékvezetői vizsgát 1999-ben a Ráckevei Körzeti Labdarúgó Szövetség keretében, a Pest megyei Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának vizsgabizottsága előtt szerezte meg. Legelső mérkőzése a kereten kívüli besorolással 1999 márciusában, az ÁporkaSzigethalom (6–0) serdülő mérkőzés volt. Szinte évente kapott magasabb minősítést: 2000-ben megyei II. osztályú, 2001-ben a I. osztályú, 2002-ben már az NB III-as keret tagja. 2004 nyarán – szakmai felkészültségét elismerve – utánpótlás játékvezetőnek jelölték. 2005 nyarán országos játékvezetői kerettag, NB II-es játékvezető lett. Az első NB II-es mérkőzésére 2005. augusztus 20-án, a BFC SiófokCelldömölk (2–0) találkozón került sor. További szakmai fejlődésének köszönhetően 2009 decemberében a legfelső szintű, az NB I-es játékvezetői keret tagja lett. Első ligamérkőzése 2010. március 13-án a Hungária körúton, az MTKSzombathelyi Haladás (2–0) összecsapás volt. Játékvezetői pályafutását, meghatározó személyként Baráth Zoltán és Szabó János koordinálta. NB II-es mérkőzéseinek száma: 87. Első ligás mérkőzéseinek száma: 34 (2015)

Sportvezetőként[szerkesztés]

Jelenleg (2010) a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának (JB) alelnöke, egyben megyei instruktor, a játékvezetők elméleti képzéséért felelős szakember.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

2005-ben megkapta a Pest Megye legjobb játékvezetőjének járó Gombás Attila díjat.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Oláh Gábor. Focibíró. (Hozzáférés: 2010. november 16.)
  • Oláh Gábor. Focibíró. (Hozzáférés: 2010. november 16.)