Októberi forradalom sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Októberi forradalom-sziget szócikkből átirányítva)
Októberi forradalom sziget
Остров Октябрьской Революции
Közigazgatás
OrszágOroszország
HatárterületKrasznojarszki határterület
Népesség
Teljes népesség0 fő
Földrajzi adatok
FekvéseJeges-tenger
SzigetcsoportSzevernaja Zemlja
Terület14 170[1] km²
Hosszúság170 km
Szélesség130 km
Tengerszint feletti magasság965 m
Legmagasabb pontKarpinszkij-gleccser
IdőzónaUTC+04:00
Elhelyezkedése
Októberi forradalom sziget Остров Октябрьской Революции (Oroszország)
Októberi forradalom sziget Остров Октябрьской Революции
Októberi forradalom sziget
Остров Октябрьской Революции
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 79° 30′, k. h. 97° 30′Koordináták: é. sz. 79° 30′, k. h. 97° 30′
Az Októberi forradalom sziget a Szevernaja Zemlja központi részén

Az Októberi forradalom sziget[2] (oroszul: Остров Октябрьской Революции [Osztrov Oktyabrszkoj Revoljucii]) az Oroszországhoz tartozó Szevernaja Zemlja szigetcsoport legnagyobb szigete. Közigazgatásilag a Krasznojarszki határterület Tajmiri Dolgan–Nyenyec járásához tartozik. Területe 14 170 km², ezzel 59. a Föld legnagyobb szigeteinek listáján.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Szevernaja Zemlja szigetei között központi helyet foglal el. Nyugaton és délen a Kara-tenger, keleten a Laptyev-tenger határolja. Az Októberi forradalom szigettől északra helyezkedik a Komszomolec-sziget, északnyugatra a Pionyer-sziget, ezektől a Vörös Hadsereg-szoros választja el. A szigettől délkeletre a Bolsevik-sziget terül el, melytől a Sokalszkij-szoros választja el. A Bolsevik-szigettől még délkeletebbre a Sztarokadomszkij- és a Kis-Tajmir-sziget fekszik. A szigetcsoport legészakibb tagja a Smidt-sziget.

Földrajza[szerkesztés]

Az északnyugat–délkeleti irányban elnyújtott alakú sziget legnagyobb hossza 170 km, szélessége 130 km; legmagasabb pontja a Karpinszkij-gleccseren van (965 m). Domborzati formái között megkülönböztetik a tengermelléki sík vidéket és a magasra emelkedő platóalakú hátságokat. Az összterület 58%-át, közel 8000 km²-ét jég, gleccser fedi,[3] a jégmentes részeket sarki sivatag, illetve sarki tundra gyér növényzete: zuzmó és moha borítja.

A partvonal erősen tagolt, a sekély öblök mélyen benyúlnak a szárazföldbe, sok kis félszigetet és partmenti szigetet képeznek. A sziget jelentős folyói közül legnagyobb a 64 km hosszú Ozjornaja, az 58 km-es Usakova és a 42 km hosszú Bolsaja folyó; legnagyobb állóvize a Fjordovoje-tó (kiterjedése több mint 55 km²). A folyókon a nyári átlagosan 70 nap elteltével a lefolyás megáll, a vizek befagynak.

Az Októberi forradalom szigeten található öt jégsapka, az óramutató járásával megegyezően északról: Ruszanov, Karpinszkij, Unyiverszityetszkij, Vavilov és Albanov.

Története[szerkesztés]

A Szevernaja Zemlja szigeteit, köztük az Októberi forradalom szigetet Borisz Vilkickij fedezte fel 1913-ban. Az első tudományos expedíció 1930-tól 1932-ig tartott, ekkor Georgij Usakov és Nyikolaj Urvancev expedíciója tárta fel a szigetet és elkészítette első térképét.

1935-ben a sziget délkeleti részén sarki kutatóállomást létesítettek. A Vavilov jégsapka északi részén 1974-ben hozták létre a Vavilov Meteorológiai Állomást, amely 1988-ig működött.

2006-ban kezedeményezték, hogy II. Miklós cár szentté avatott feleségéről nevezzék át a szigetet Szvjataja Alekszandra (Szent Alekszandra) névre. Később ezt a javaslatot elvetették.

A Vavilov-gleccserről megállapították, hogy 2015 óta sokkal gyorsabban mozog lefelé és sokkal gyorsabban olvad, mint a korábbi években. Egy 2018-ban publikált kutatási eredmény szerint mozgási sebessége a napi 25 m-t is elérte. Azóta mozgása napi 5-10 m-re mérséklődött, de ez is jóval meghaladja a régi átlagos 132 m/év sebességet. 2015–2016-ban, egyetlen szezon alatt 4,5 milliárd m³ jege olvadt el. A jelenséget a globális felmelegedéssel magyarázzák.[4]

Természetvédelem, állatvilág[szerkesztés]

1996-ban a szigetcsoport négy különálló részére kiterjedő természetvédelmi területet jelöltek ki (Zakaznyik „Szeverozemelszkij”, 421 700 ha). Védelemben részesülnek kisebb sarki sivatagok, hegyi szurdokok, fjordok, madárkolóniák, a zord éghajlatot jól tűrő ritka állatfajok: a nagy emlősök közül elsősorban a jegesmedve, a vad rénszarvas helyi, szigeti változata (Novaja Zemlja-i rénszarvas?); madarak közül például az uria vagy a vörösnyakú lúd. A négy védett területrészből kettő van az Októberi forradalom szigeten:[5]

  • északkeleten a Matuszevics-fjord és környéke (Участок "Фьорд Матусевича")
A területrész tipikus sarki tundra. A szigeten csakis itt alkotnak kolóniát az alkabukók. A fjord partmenti szikláin figyelték meg a sirályfélék családjába tartozó csüllők legnagyobb kolóniáit. A területen fészkelnek többek között az alkafélék családjába tartozó cepphus, a jeges sirály, a hósirály és más tengeri madarak csapatai.
  • északnyugaton a Párizsi Kommün-félsziget (Участок "Полуостров Парижской Коммуны")
A félsziget madárvilága változatos. Élőhelyein a Szevernaja Zemlja sok jellemző fészkelő madárfaja található: örvös lúd, cifra pehelyréce, fenyérfutó, tengeri partfutó, nyílfarkú halfarkas, sarki csér, hóbagoly, sarkantyús sármány, hósármány, tengeri partfutó. A kisebb szárazföldi emlősök közül viszonylag nagy számban fordul elő a sarki róka és a szibériai örvöslemming.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Severnaya Zemlya (Arctic Russia) cruise port schedule (angol nyelven). CruiseMapper. (Hozzáférés: 2020. október 14.)
  2. A Nyelvtudományi Intézet szerinti helyesírás. Az információ autentikus forrásból származó hiteles közlés. A közlést tartalmazó e-mailt archiváltuk, szövegét az önkéntes ügyfélszolgálatot ellátó szerkesztők a 2020101410004743 ügyszám alatt olvashatják. Aki meg szeretne bizonyosodni az információ valódiságáról, lépjen kapcsolatba a hozzáféréssel rendelkező önkéntesek valamelyikével!
  3. [ Северная Земля (ледниковая система) (Enciklopegyija Voda Rosszii)
  4. Ледник Вавилова быстро двинулся на Октябрьской революции (nauka.tass.ru, 2018-09-20. Hozzáférés: 2020-10-17)]
  5. Zapovednyik Bolsoj Arktyicseszkij (Térkép, kék színnel a Szevernaja Zemlja természetvédelmi területei. Bigarctic.ru, hozzáférés: 2020-10-17)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az October Revolution Island című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]