Odo Bujwid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Odo Bujwid
Született1857. november 30.[1]
Vilnius, Orosz Birodalom
Elhunyt1942. december 26. (85 évesen)[1][2]
Krakkó, Lengyel Főkormányzóság, Német Birodalom
Állampolgársága
HázastársaKazimiera Bujwidowa[3]
Gyermekei
  • Zofia Mostowska
  • Helena Jurgielewicz
SzüleiFeliks Bujwid
Foglalkozása
IskoláiWydział Lekarski Uniwersytetu Warszawskiego ( – 1886. január 14.)
Kitüntetései
  • az Universal Esperanto Association tiszteletbeli tagja
  • Gold Cross of Merit‎
  • Commander of the Order of Polonia Restituta
SírhelyeRakowicki temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Odo Bujwid témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Odo Bujwid (Vilnius, 1857. november 30.Krakkó, 1942. december 26.) lengyel bakteriológus, eszperantista. A lengyelországi bakteriológia megalapítója.

Életútja[szerkesztés]

1857. november 30-án Vilniusban született egy elszegényedett litván nemesi családba. Családjával Varsóba költözött, ahol apja hivatalnokként dolgozott a városházán. A Varsói Egyetemen orvostudományt tanult, majd Berlinben Robert Kochnál, Párizsban Louis Pasteurnél képezte tovább magát a bakteriológia területén. Hazatérve, Varsóban megalapította Lengyelország első veszettség megelőző és élelmiszeripari termékeket vizsgáló intézetét.[4]

1883-ban a Jagelló Egyetem Orvostudományi Karának Tanácsa felajánlotta neki az újonnan létrehozott Higiéniai Tanszék vezetését, ezért Krakkóba költözött. Számos tudományos értekezés publikálása mellett aktív volt a közéletben is. 1896-ban Krakkó város tanácsosává választották.[4] Támogatója volt az oktatás népszerűsítésének, az első leánygimnázium szervezője. Feleségével együtt támogatta a nők küzdelmét, hogy egyetemi tanulmányokat folytathassanak. A két világháború közötti időszakban tagja volt az elnök személyes tanácsának, majd 1931–33-ban az ideiglenes városi tanácsnak. Népszerűsítette az eszperantó nyelvet, a Lengyel Eszperantó Klub tiszteletbeli tagja lett, és kezdeményezte a Lengyel-Jugoszláv Társaság létrehozását is.

75 éves korában, felesége halála után, naplót kezdett írni, először feleségének írt leveleket, majd klasszikus naplójegyzetek formájában.[5] 1942. december 25-én hunyt el. A krakkói Rakowicki temetőben temették el (XVIII. parcella, déli bal szakasza – Bielicki család).[6]

Családja[szerkesztés]

1886-ban kötött házasságot Kazimiera Klimontowskával, az első lengyelországi feminista mozgalom egyik legfontosabb alakjával. Hat gyermekük született: Kazimiera, Zofia, Jadwiga, Helena, Stanisław és Jan.

Helena lánya az első nő volt Lengyelországban, aki 1923. május 5-én állatorvosi oklevelet kapott, miután kiváló általános eredménnyel végzett a Lwówi Állatorvosi Akadémián. Stanisław fia (1895–1951) lovas hadnagy a lengyel hadsereg tartalékosa és mérnök volt. A legfiatalabb testvér, Jan (1899–1984) a lengyel hadsereg tartalékos gyalogos kapitánya, mérnök volt. A második világháború előtt ismert szarvasmarha-tenyésztő, tudós és kiváló evezőedző volt. Többek között Roger Verey és Jerzy Ustupski Európa-bajnokok és olimpiai érmes evezősöket edzette.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Nia diligenta kolegaro, 2021. március 25.
  2. [GrobowiecBujwidów-CmentarzRakowicki-POL, Kraków.jpg sírkő]. (Hozzáférés: 2021. március 25.)
  3. Nia diligenta kolegaro
  4. a b Czy wiesz kto to jest? (lengyel nyelven). polona.pl. (Hozzáférés: 2021. május 26.)
  5. Bujwid, Odo. Osamotnienie: pamiętniki z lat 1932–1942 (lengyel nyelven). ISBN 83-08-01810-6 (1990) 
  6. Zarząd Cmentarzy Komunalnych w Krakowie (lengyel nyelven). zck-krakow.pl. (Hozzáférés: 2021. május 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Odo Bujwid című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.