Odilon Kossounou

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Odilon Kossounou
Személyes adatok
Teljes névOdilon Kossounou
Születési dátum2001január 4. (23 éves)
Születési helyAbidjan, Elefántcsontpart
Állampolgárságelefántcsontparti
Magasság191 cm
PosztHátvéd
Klubadatok
Jelenlegi klubjaBayer Leverkusen
Mezszám6
Junior klubok
IdőszakKlub
????–2019  ASEC Mimosas
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
2019Svédország Hammarby IF9(0)
2019–2021Belgium Club Brugge40(1)
2021–Németország Bayer Leverkusen0(0)
Válogatottság2
2020–Elefántcsontpart Elefántcsontpart6(0)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák. Utolsó elszámolt mérkőzés dátuma:
2021. május 23.
2 Utolsó elszámolt válogatott mérkőzés dátuma:
2021. június 12.
SablonWikidataSegítség

Odilon Kossounou (Abidjan, 2001. január 4. –) elefántcsontparti labdarúgó, a német első osztályban szereplő Bayer Leverkusen hátvédje.

Pályafutása[szerkesztés]

Ifjúsági csapatok[szerkesztés]

A nagy múltú, sok jelentős elefántcsontparti labdarúgót kinevelő, ASEC Mimosas ifjúsági csapatában játszó Kossounou-ra a svéd Hammarby IF figyelt fel a 2016-os svéd Gothia Cup-on mutatott remek teljesítménye után. Az ezt követő években több közös edzés és sikeres próbajáték után a stockholmiak 2019 januárjában leigazolták a 18 éves tehetséget.[1]

Hammarby IF[szerkesztés]

Kossounou ugyan ifjúsági szinten gyakran a középpályán játszott, ám a felnőtt csapatban már elsősorban hátvédként számoltak vele. A svéd első osztályban áprilisban, az IF Elfsborg ellen debütált, rögtön kezdőként.[2] Remek játéka okán, mindössze kilenc bajnoki mérkőzés után, 2019 nyarán a belga Club Brugge svéd szinten rekord ajánlatot tett a védőért, amit a klub nem tudott visszautasítani.[3]

Club Brugge[szerkesztés]

Új csapatában Kossounou 2019 szeptemberében, egy Francs Borains elleni belga kupa mérkőzésen debütált.[4] Egy hónappal később, a Mouscron ellen a belga első osztályban is bemutatkozhatott, valamint novemberben, nem kisebb ellenfél mint az Mbappéval felálló, későbbi döntős PSG ellen lejátszhatta első BL-meccsét.[2] Első idényében Kossounou csak ritkán jutott szerephez, amikor játéklehetőséget kapott, akkor a védelem közepén, vagy jobb szélén vetették be. A koronavírus járvány miatt már márciusban véget érő szezont a Brugge bajnokként zárta. A következő idényben a még mindig csak 19 éves játékos a csapat alapemberévé vált, a védelem tengelyében nyújtott remek játékával a Brugge sikeresen megvédte bajnoki címét. 2021 januárjában megszerezte első bajnoki találatát, a Beerschot hálójába talált be.[5] A nemzeti szerepléssel párhuzamosan a BL-ben csoportja harmadik helyén végzett csapatával, majd ezt követően a legjobb 32 között, a Dinamo Kijev ellen búcsúzott az EL-től. Kiváló szereplése okán 2021 nyarán több jelentős klubnál is felmerült a neve, végül a német Bayer Leverkusen szerződtette 23 millió euróért cserébe.

Bayer Leverkusen[szerkesztés]

A nyár végére szinte összes középhátvédjét, köztük a visszavonuló ikon Sven Bendert, vagy a megsérült Edmond Tapsobát elveszítő Leverkusen azonnal a kezdőcsapatban számolt a fiatal Kossounou-val. Első mérkőzését új klubjában a Lokomotive Leipzig ellen, a német kupa első körében játszotta – a második gyógyszergyári gólt ő készítette elő.[2]

A válogatottban[szerkesztés]

Az elefántcsontparti felnőtt válogatottban 2020. október 8-án, egy Belgium elleni barátságos mérkőzésen debütált.

További információ[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Odilon Kossounou - szerződés aláírva (svéd nyelven). Hammarbyfotboll.se. [2022. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)
  2. a b c Odilon Kossounou statisztikái - debütálások (német nyelven). transfermarkt.de. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)
  3. A Hammarby rekord összegért válik meg védőjétől (svéd nyelven). Expressen.se. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)
  4. A Club továbbment a Francs Borains ellen (angol nyelven). clubbrugge.be. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)
  5. Odilon Kossounou statisztikái - gól debütálások (német nyelven). transfermarkt.de. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)