Ocypode brevicornis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ocypode brevicornis
E rákfaj szemből és felnagyítva
E rákfaj szemből és felnagyítva
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Rákok (Crustacea)
Osztály: Felsőbbrendű rákok (Malacostraca)
Alosztály: Eumalacostraca
Öregrend: ?Eucarida
Rend: Tízlábú rákok (Decapoda)
Alrend: ?Úszórákok (Pleocyemata)
Alrendág: Rövidfarkú rákok (Brachyura)
Tagozat: Eubrachyura
Altagozat: Thoracotremata
Öregcsalád: Ocypodoidea
Család: Futórákfélék (Ocypodidae)
Alcsalád: Ocypodinae
Nem: Ocypode
Weber, 1795
Faj: O. brevicornis
Tudományos név
Ocypode brevicornis
H. Milne-Edwards, 1837
Szinonimák
  • Ocypode platytarsis
    H. Milne-Edwards, 1852
  • Ocypode neglecta
    Ortmann, 1894a
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ocypode brevicornis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ocypode brevicornis témájú kategóriát.

Az Ocypode brevicornis a felsőbbrendű rákok (Malacostraca) osztályának a tízlábú rákok (Decapoda) rendjébe, ezen belül a futórákfélék (Ocypodidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Ocypode brevicornis előfordulási területe az Indiai-óceán északi partvidéke. Az Ománi-öböltől kezdve, Indián és Srí Lankán keresztül, egészen a Nikobár-szigetekig található meg. Egyike a hat Ocypode-fajnak, mely megtalálható az Indiai szubkontinensen; a másik öt a következők: Ocypode ceratophthalma, Ocypode cordimanus, Ocypode macrocera, Ocypode pallidula és Ocypode rotundata.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

Fiatal példány az indiai Keralában

A nemén belül a nagyobb méretű fajok közé tartozik. A páncél hossza 24-41 milliméter között, míg szélessége 26-50 milliméter között van. Felülről trapéz alakúnak hat; mivel hátul keskenyebb, elül pedig szélesebb. Páncélján kinövések, dudorok láthatók. A szemei 12 milliméteres nyeleken ülnek, és kissé befordulnak. A kifejlett példány színe a sárgától a barnáig változik. A hím lábai élénk sárgák lehetnek. A fiatal színe beleolvassza tulajdonosát a környezetébe.[2]

Életmódja[szerkesztés]

Mint minden közeli rokona, az Ocypode brevicornis is az árapálytérségben tölti el az életét.[3] Nappal a homokba vájt üregében ül, bár néha ekkor is kijár táplálékszerzés céljából, de azért főleg éjszaka tevékeny. Mindenevőként törmelékkel és apró állatokkal táplálkozik, a dögöket sem veti el.[4] Igen gyorsan képes futni. A hím területvédő. Ellenfelét különböző mozgásokkal, illetve olyan hangokkal próbálja elijeszteni, melyeket az ollóival képez homokhoz dörzsöléskor.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Katsushi Sakai & Michael Türkay (2013). „Revision of the genus Ocypode with the description of a new genus, Hoplocypode (Crustacea: Decapoda: Brachyura)”. Memoirs of the Queensland Museum – Nature 56 (2), 665–793. o.  
  2. K. G. Raja Bai Naidu (1951). „Some stages in the development and bionomics of Ocypoda platytarsis”. Proceedings of the Indian Academy of Sciences - Section B 33 (1), 32–40. o.  
  3. A. K. Nagabhushanam (1972). „Studies on the marine intertidal ecology of the Orissa coast”. Proceedings of the Indian National Science 38B (3–4), 308–315. o.  
  4. Pat Garber. Phantoms in the Surf: Ghost Crabs, Ocracoke Wild: A Naturalist's Year on an Outer Banks Island. Parkway Publishers, 94–98. o. (2006). ISBN 978-1-933251-31-8 
  5. David Clayton (2008). „Singing and dancing in the ghost crab Ocypode platytarsus (Crustacea, Decapoda, Ocypodidae)”. Journal of Natural History 42 (3–4), 141–155. o. DOI:10.1080/00222930701840530.  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ocypode brevicornis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.