Oblomov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oblomov
Az első kiadások egyikének borítója
Az első kiadások egyikének borítója
Szerző Ivan Alekszandrovics Goncsarov
Eredeti cím Обломов
Ország Oroszország
Nyelv orosz
Téma Orosz irodalom
Műfaj regény
Előző A Common Story
Következő The Precipice
Kiadás
Kiadás dátuma 1859
Magyar kiadás dátuma 1972
Média típusa könyv

Az Oblomov (oroszul: Обломов) Ivan Alekszandrovics Goncsarov orosz író regénye, az orosz irodalom egyik kulcsműve, a felesleges ember típusának egyik csúcsteljesítményű megfogalmazása.

A regényhős neve köznevesült és Oroszországban a semmittevés szinonimájává vált.[1] Dobroljubov a mű kapcsán írta meg egyik alapművét Mi az oblomovizmus? címmel (1859.)

A regény létrejötte[szerkesztés]

Goncsarov tizenkét éven át írta a regényt – többek között Belinszkij biztatására – miközben sokáig vezető állami hivatalnokként dolgozott. A regény végül 1859-ben jelent meg.

A regény tartalma[szerkesztés]

Oblomov lakása pamlagán heverészik és ábrándozik nap mint nap. Gondolatban tele van reformokkal a világ megváltoztatása érdekében. Megváltoztatja fejben birtoka gazdasági rendjét: reformokat vezet be, amelyek éppúgy szolgálják az ő érdekét, mint a jobbágyaiét.

A valóságban azonban mindez túl sok energiát kívánna tőle, ezért végső soron nem tesz semmit. Levonja a tanulságot, hogy nem érdemes semmin sem változtatni. A birtoka közben szép lassan pusztul.

Csak egy rövid álmodozás az életében Olga megismerése és szerelme is.
A tartalom kivonatos ismertetése a 111 híres regényben található.

Film[szerkesztés]

A regényt többek között Nyikita Mihalkov, Oscar-díjas filmrendező filmesítette meg az Oblomov néhány napja (Несколько дней из жизни И. И. Обломова) című filmben. A film címszerepét Oleg Tabakov alakította.


  1. Oblomovscsina. Európaszerte szállóigévé vált elnevezése annak a sajátságos orosz típusnak, mely konok egykedvűséggel, keleties fatalizmussal éli az életet. – Pallas