Oahu-mohó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Oahu-mohó
Moho apicalis-Keulemans.jpg
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1837
Status iucn EX icon.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Mohófélék (Mohoidae)
Nem: Moho
Faj: M. apicalis
Tudományos név
Moho apicalis
(John Gould, 1860)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Oahu-mohó témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Oahu-mohó témájú médiaállományokat és Oahu-mohó témájú kategóriát.

Az Oahu-mohó (Moho apicalis) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a mohófélék (Mohoidae) családjába tartozó kihalt faj.

Rendszerezés[szerkesztés]

Régebben a mézevőfélék (Meliphagiade) családjába sorolták.

Elterjedése[szerkesztés]

A faj kizárólag a Hawaii-szigetek közé tartozó Oahu hegyi jellegű erdeiben fordult elő.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 30 centiméter, szárnyfesztávolsága 22 centiméter volt. A hím nagyobbra nőtt meg, mint a tojó. Tollazat túlnyomórészt fekete volt. Faroktollai barnák voltak és a két középsőt kivéve mindegyiknek a vége fehér volt.

Kihalása[szerkesztés]

A faj már felfedezésének idejében is ritkának számított. A madarat John Gould írta le 1860-ban. 1837-ben Ferdinand Deppe német természettudós három egyedet gyűjtött be a fajból a Hawaii főváros Honolulu mögötti hegyekből. Ezek voltak az utolsó észlelései a madárnak. Több kutatóexpedíciót is indítottak a madár megtalálására 1880 és 1890 között, de egyik kutatócsoport sem talált többé élő egyedet.

Összesen hét preparált egyede ismert, melyeket Berlin, New York, London és a Massachusetts állambeli Cambridge természettudományos múzeumaiban őriznek.

Kihalásának okai között feltehetőleg a szigetekre betelepített idegen madárfajoktól elkapott fertőző betegséget, az erdőirtás, a behurcolt patkányok általi tojás és fiókarablás és az elvadult szarvasmarhák és kecskék általi vegetációpusztítás és a hosszú és szép faroktollai miatt vadászat is szerepel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Krausschwanzmoho című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]