O metróvonal (Prága)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prágai O/E metróvonal
Adatok
Ország Csehország
HelyszínPrága
Típus
  • metróvonal
  • javaslat
HálózatPrágai metró
Átadás2040–2060 (terv.)
Vonal hossza36 km
Állomások/megállók száma23
Üzemeltető
SablonWikidataSegítség

A prágai O metróvonal (csehül: Linka O; esetekben és korábban: E metróvonal, csehül: Linka E) egy tervezett metróvonal, mely időrendi sorrendben a prágai metró ötödik átadott vonala lenne. A vonal a narancssárga színt kapná.

Az első tervek egy gyűrűs vonalra az 1980-as években születtek meg, akkor még E-vonal néven. 2008-ban újraélesztették a tervet, de csak egy félkör alakú szakaszként. A legutóbbi javaslatot 2022-ben adták be, amiben visszatértek a gyűrűs vonalhoz.

Története[szerkesztés]

Első javaslatok[szerkesztés]

A vonallal kapcsolatos első ötletek már az 1980-as években megjelentek. Egy átfogó tanulmány 1987 júniusában látott napvilágot, mely már felvázolta az E jelű vonalat is, az alábbi állomásokkal:

Ez egy kör alakú pályát jelent, mely a már elkészült metróvonalakat is több helyen keresztezi és számol a szintén csak tervezett D metróval is.[1]

Egy másik alternatívaként az E vonal helyett a C vonalat hosszabbították volna meg a déli irányban.

A 2000-es évek elején újra előkerültek a tervek, de 2006-ban a Közlekedési Bizottság elnöke szerint a D metró is csak 2025-2030 körül készülhet el, mely részben az E vonal korábbi körvonali tervét részben meg is valósítaná. Ugyanebben az évben, októberben bemutatták a fejlesztési terveket. A cikk szerint csak a távoli jövőben valósulhat meg az ötödik metró, ezért részleteket sincs értelme közölni.[2][3][4]

A prágai metrók a szovjet modell szerint épültek, mely körirányú vonalakkal ma már létezik. Azonban Prága sokkal kisebb város, mint Moszkva, így sokan irreális luxusnak tartják hasonló hálózat megépítését.

Az eredeti E-vonal tervezett állomásai:

2022-es javaslat[szerkesztés]

2022 februárban került ismét napirendre a vonal terve, mikor a Praha sobě mozgalom bejelentette, hogy beadtak egy kérvényt egy kivitelezhetőségi terv elkészítésére. A z O vonal 36 kilométer hosszú lenne, 23 megállóval.[5][6]

A tervet Adam Scheinherr mutatta be egy térképen, amin a D vonal kék, az O vonal pedig narancssárga színnel volt feltüntetve. A Nádražím Podbaba és a Terminálem Sever közötti szakasz szaggatott vonallal volt feltüntetve és az itt található állomások még nem kaptak nevet. Scheinherr elmondása szerint a javaslatot több képviselővel is megvitatta, akik egyet értettek, hogy folytatni kell a rendszer fejlesztését a D vonal megépítését követően. Hozzátette, hogy a költségét még nem tudja megjósolni, de könnyen megoldható lenne, hogy a szakasz túlnyomó részén a felszínen fusson a vonal.[5][6]

A tervezett vonal állomásai:[5]

Nádraží Podbaba – Dejvická (kereszteződik az A vonallal) – Vozovna Střešovice – Malovanka – Strahov – Anděl (kereszteződik a B vonallal) – Smíchovské nádraží (kereszteződik a B vonallal) – Dvorce – Olbrachtova (kereszteződik a D vonallal) – Budějovická (kereszteződik a C vonallal) – Brumlovka – Michle – Eden / Slavia – Želivského (kereszteződik az A vonallal) – Nákladové nádraží Žižkov – Chmelnice – Nádraží Libeň – Vysočanská (kereszteződik a B vonallal) – Prosek (kereszteződik a C vonallal) – Tupolevova – Nové Čakovice – Nádraží Čakovice – Terminál sever (VRT) – (4 meg nem nevezett állomás) – Nádraží Podbaba

2022. április 25-én a városi tanács elfogadta a vonal tervezésére létrehozott munkacsoport megalapítását. Scheinherr szerint a terv létrehozása két és fél évig fog tartani.[7][8][9] Az ellenzéki pártok képviselői megkérdőjelezték a projekt kivitelezhetőségét és azt, hogy erre tényleg szüksége van-e Prágának. Tomáš Portlík, Prága 9 polgármestere választási előtti populizmusnak nevezte a tervet.[7] A kivitelezési tanulmány költségvetése 30 millió korona, ami 2025-ös befejezése után a déli szakasz építkezési engedélyének megszerzésére 2033 körülre számítanak.[10]

2023. március 17-én Zdeněk Hřib megosztott egy képet a Kalóz Párt logójával Facebook oldalán, amiben a régi E megjelöléssel szerepelt a tervezett metróvonal, a belső villamos vonallal együtt, aminek befejezéséért kampányolt a párt.[11]

Források[szerkesztés]

  1. Program výstavby pražského metra, Komplexní studie městské hromadné dopravy v Praze – síť metra, Metrostav, červen 1987
  2. Martina Klapalová, Jakub Mračno: S „déčkem“ se má začít do tří let, Lidovky.cz, 10. 5. 2006
  3. Petr Kučera: Na okružní linku zapomeňte, Profit, 1. října 2006
  4. Tomáš Rejdal: Pražské metro 2075, metroweb.cz. Futuristický plán rozvoje pražského metra do roku 2075, označení jako fikce Tomáše Rejdala a webu Metroweb.cz.
  5. a b c Praha Sobě oprášila komunistický nápad. Chce okružní linku metra - Novinky (cseh nyelven). www.novinky.cz. (Hozzáférés: 2023. február 1.)
  6. a b Pražští politici připravují vybudování okružní linky metra O - Seznam Zprávy. www.seznamzpravy.cz. (Hozzáférés: 2023. február 1.)
  7. a b Kopecký, Pavel. „Bude mít Praha pět linek metra? Začíná příprava okružní trasy O”, Pražský deník, 2022. április 26. (Hozzáférés: 2023. február 1.) (cseh nyelvű) 
  8. Pro výstavbu metra O zřídí Praha mezioborovou magistrátní skupinu (cseh nyelven). iDNES.cz, 2022. április 25. (Hozzáférés: 2023. február 1.)
  9. Radní plánují okružní linku metra kvůli rozvoji brownfieldů. Má ulevit centru Prahy | Aktuálně.cz (cseh nyelven). Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje, 2022. április 25. (Hozzáférés: 2023. február 1.)
  10. Praha vypracuje studii okružního metra, které by ulevilo dopravě v centru (cseh nyelven). iDNES.cz, 2022. augusztus 31. (Hozzáférés: 2023. február 1.)
  11. Zdeněk Hřib - náměstek pro dopravu: Budeme pracovat na dokončení tramvajového okruhu (magyar nyelven). Facebook. (Hozzáférés: 2023. április 3.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • A Metroweb honlapja. metroweb.cz. (Hozzáférés: 2016. március 7.) (angolul) (csehül)
  • A DPP honlapja. dpp.cz. (Hozzáférés: 2016. március 7.) (angolul) (csehül)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az E (linka metra v Praze) című cseh Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.