O jelölés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy példa az ordó-jelölés használatára: f(x) ∈ O(g(x)) vagyis létezik egy c > 0 és létezik egy x0 úgy, hogy f(x) < cg(x), ha x > x0.

A Landautól származó ordó-jelölés (O jelölés) az analízisben és alkalmazásaiban (valószínűségszámítás, analitikus számelmélet, számításelmélet) függvények becslését megkönnyítő jelölésmód.

Nagy ordó[szerkesztés]

Ha f és g valós vagy természetes számokon értelmezett függvények, amelyeknek nagy x helyeken felvett értékeit, vagy éppen x\in [a,b] (a,b valós számok) melletti viselkedését vizsgáljuk, akkor f(x)=O(g(x)) azt jelenti, hogy |f(x)|\leq Cg(x) teljesül alkalmas C valós konstansra a megadott helyen. Kiejtése: „f(x) egyenlő (nagy) ordó g(x)”. Ezt leggyakrabban hibatagok menet közbeni becslésére alkalmazzuk, például (x+1)^2=x^2+O(x) x\to\infty mellett, hiszen a hibatag 2x+1, legfeljebb 3x minden x\geq 1-re. Hasonlóképpen írható például e^x=1+x+O(x^2), ahol x\to 0.

Tulajdonságok[szerkesztés]

Ha egy f függvény felírható mint véges sok függvény összege, akkor a növekedési ütemet a leggyorsabban növekvő határozza meg. Például:

f(n) = 9 \log n + 5 (\log n)^3 + 3n^2 + 2n^3 = O(n^3) \,, \qquad\text{ahogy } n\to\infty  \,\!.

Szorzat[szerkesztés]

 f_1 \in O(g_1) \text{ és } f_2\in O(g_2)\, \Rightarrow f_1  f_2\in O(g_1  g_2)\,
f\cdot O(g) \subset O(f g)

Összeg[szerkesztés]

 f_1 \in O(g_1) \text{ és }
  f_2\in O(g_2)\, \Rightarrow f_1 + f_2\in O(|g_1| + |g_2|)\,
Ami azt jelenti, hogy  f_1 \in O(g) \text{ and } f_2 \in O(g) \Rightarrow f_1+f_2 \in O(g) .
Ha f és g pozitív függvények, akkor f + O(g) \in O(f + g)

Konstanssal való szorzás[szerkesztés]

Legyen k egy konstans. Ekkor:
\ O(k g) = O(g) ha k nem nulla.
f\in O(g) \Rightarrow kf\in O(g).

Kapcsolódó jelölések[szerkesztés]

Kis ordó[szerkesztés]

Ha nemcsak |f(x)|\leq Cg(x), de f(x)/g(x)\to 0 is teljesül a megadott határátmenetben, azt f(x)=o(g(x))-szel jelöljük és azt mondjuk, hogy „f(x) egyenlő kis ordó g(x)”. Eszerint például x^2=o(x^3) x\to\infty mellett, vagy \log n!=(1+o(1))n\log n szintén n\to\infty esetén.

Omega[szerkesztés]

Ha nem felülről, hanem alulról adunk becslést, azt omegával jelöljük. Eszerint f(x)=\Omega(g(x)) azt jelenti, hogy a megadott helyeken f(x)>cg(x) teljesül alkalmas c>0 konstansra.

Theta[szerkesztés]

Ha az f, g függvényekre f(x)=O(g(x)) és g(x)=\Omega(f(x)) is teljesül, azt f(x)=\theta(g(x))-szel jelöljük. Így például Csebisev tétele a prímszámok számáról így fogalmazható:

\pi(x)=\theta\left(\frac{x}{\log x}\right).

A theta-jelölés helyett használják az f(x)\asymp g(x) jelölést is.

Vinogradov-szimbólum[szerkesztés]

Vinogradov vezette be f(x)\ll g(x)-t f(x)=O(g(x)) jelölésére.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Big O notation című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.